Flinke gaten in de lokale West-Vlaamse ether Maar er is goed nieuws voor de Gaveromroep

Leestijd: 4 minuten

Dat de provincie West-Vlaanderen in de hoek zat waar de klappen vallen is een understatement. De nieuwe licenties hakten aardig in op het bestaande aanbod lokale radio’s. ’t Vissertje uit Oostende zag de bui al eerder hangen en diende zelfs geen dossier meer in. Wasabi FM uit het Kortrijkse volgde hun voorbeeld. In Roeselare verdwijnt Bingo en in Deerlijk moet de Gaveromroep de boeken sluiten, maar voor deze laatste schijnt er toch een beetje licht in de duisternis. Of de nieuwkomers de gaten gaan opvullen, blijft afwachten.

’t Vissertje gooit geen lijnen meer uit

Tijdens het kerstweekend is Radio ’t Vissertje uit Oostende definitief opgehouden te bestaan. In 1982 startte het grote avontuur met een specifiek doelpubliek voor ogen, de Oostendse vissersgemeenschap. Er werden dan ook speciale praatprogramma’s bedacht zoals ‘Klaps van de Koaie’ waarin Roy Jean mensen uit de visserij ‘een klapke’ liet doen. Met het toenemen van het aantal luisteraars, werd het format aangepast met verzoek- en spelprogramma’s. Op zondagochtend werd een misdienst uitgezonden. Dat bleef zo tot het bittere einde. 

Johan Verstreken had er begin jaren 2000 zelfs een eigen praatprogramma, waarin ooit nog een klankopname van James Ensor uit de jaren 40 opdook. Radio ’t Vissertje werd vooral goed beluisterd in Mariakerke waar het hoofdkwartier zich in de Landbouwerstraat bevond. Midden jaren 90 verhuisde de antenne naar het hoge gebouw Residentie Royal Ascot waardoor het zendbereik nog groter werd. De laatste jaren was het grote enthousiasme evenwel weggeëbd. Er bleef nog slechts een beperkte ploeg medewerkers over. Bij de meest recente erkenningsronde werd zelfs geen dossier meer ingediend.

‘Slechte beurt van de minister’

Wasabi FM uit Zwevegem verdwijnt van de FM, maar gaat door via webstream. Terug naar hun roots, als het ware. Want zo begon het ook allemaal voor hen. Wasabi was een verre uitloper van een illegaal project dat eind jaren 70 startte als Radio Zonneschijn. In 1981 werd de naam gewijzigd in Radio Montana. Daarna veranderde het station in Radio Europe, Happy FM en sinds bijna drie jaar was het Wasabi FM geworden.

Voorzitter James Vanwalleghem (in de Weekbode): “Volgens de minister is het de bedoeling om met het nieuwe decreet de lokale radio’s leefbaarder te maken. Hij bereikt echter een averechts effect. Volgens dit decreet moeten de stations voor een groter gebied uitzenden, dat brengt veel hogere kosten met zich mee. Het gevolg is dat wij ons geen kandidaat meer stelden voor een nieuwe licentie. Om het vooropgestelde gebied te kunnen bereiken, moeten we een tweede zender of antenne installeren. Ook de factuur van Sabam zal een pak hoger liggen. Zo wordt onze hobby veel te duur. We kunnen dus niet anders dan afhaken, net als vele andere.”

Af en toe evenementenradio

Morgen, zondag 31 december 2017 komt om middernacht dus een einde aan bijna veertig jaar lokale radio op de FM-band in Zwevegem. Wasabi betreurt de gang van zaken en het feit dat de stekker van de zender er met de jaarwisseling definitief uitgaat. Maar ze willen niet bij de pakken blijven zitten. “We zijn jaren terug begonnen in Kuurne als internetradio en zullen dus op deze wijze verder werken. We blijven te beluisteren via onze website. Daarnaast gaan we wel enkele keren toch op de FM-band te beluisteren zijn, via een zogenaamde ‘evenementenvergunning’. Dit kan dat op de kermisdagen of andere grotere activiteiten in de gemeente.”

De mensen van Wasabi FM hebben nog andere plannen, maar daar kan James nog niet veel over kwijt. “We werden de afgelopen weken benaderd door mensen die werken aan een bepaald project. De voorstellen moeten de komende weken nu nog verder bekeken worden op hun haalbaarheid en we hopen tegen eind januari enige klaarheid te kunnen scheppen. Feit is wel dat we de regionale verankering vooropstellen. Dit hebben we al altijd gedaan en zullen we ook altijd blijven doen.”

Goed nieuws voor Gaver Omroep en Radio Brouwer

Gaveromroep Deerlijk verdwijnt dan toch niet helemaal van FM. Door een samenwerking met Radio Media kunnen enkele programma’s er straks terecht. Het nieuws kwam begin december bijzonder hard aan voor de Deerlijknaars. Zij moeten plaats maken voor een zusterstation van Radio Media uit Kluisbergen. De vzw achter Media had een dossier ingediend voor hetzelfde pakket frequenties in Waregem en Deerlijk. Gaveromroep besliste daarop om door te gaan als internetradio.

“Maar wij hadden nooit de bedoeling om Gaver Omroep van de kaart te vegen,” zegt voorzitter Ludo Daelman van Radio Media. “Zij hebben een groot luisterpubliek opgebouwd, en hebben hun eigen profiel. Na verkennende gesprekken bleek zelfs dat beide zenders voor elkaar een meerwaarde betekenen. Hun profiel past in de uitzendingen van Radio Media in Oudenaarde en Kluisbergen.”

Gaver Omroep zal radio blijven maken via internet, maar een aantal programma’s zal ook via FM te horen zijn via Radio Media. In Oudenaarde op 106.3 FM, in de regio Kluisbergen en zuid West-Vlaanderen op 105.0 FM. Eenzelfde reddingslijn werd uitgegooid naar Radio Brouwer uit Oudenaarde. Ook daar kan een aantal medewerkers verder programma maken bij Media. Op de frequenties in Waregem en Deerlijk komt een ander format, gericht op groot-Waregem. Het accent daar zal liggen op nieuws en info uit de buurt.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nieuwe stijl en extra frequentie voor Reflex (audio) ‘Gewoon Mechels’ wordt ‘Tussen Dijle... Radio Reflex, de oudste lokale radio van Mechelen, is dit jaar 38 jaar in de ether. In die lange geschiedenis wisselde het station niet alleen van frequentie maar ook van jingles. ...
Radio Minerva heeft een nieuwe mobiele studio En gaat die morgen testen in Zorgbedrijf Ruy... Lang geleden dat we de naam Radio Minerva nog hebben laten vallen. Geen nieuws is goed nieuws. Daar gingen we van uit. Maar kijk, nu is er dan toch een berichtje dat de moeite waar...
Westradio komt op kruissnelheid Muziek en info voor de hele westkust Het totale aanbod lokale radio's in het noorden van de kustprovincie is niet meer wat het ooit is geweest. De luisteraar moet het met een pak minder stations doen. Enkele vaste waa...
Techniek achter de uitbreiding bij WFM Herentals start 'officieel' per 1 april RadioVisie berichtte afgelopen vrijdag 9 maart, reeds over de uitbreiding van het zendgebied van WFM, richting Herentals. Begin december kreeg de lokale radio uit Heultje-West...
Stadsradio Oostende 1 start a.s. zaterdag De vervanger van Hit fm in de badstad Vlaamse Media Consulting (VMC) lanceert aanstaande zaterdag 18 maart de nieuwe stadsradio Oostende 1. “We spelen in op wat we al jaren doen: lokaal nieuws en evenementen”, luidt he...
RGR2 mag niet verhuizen naar Hulshout Voorgestelde locatie wijkt te veel af van oorspronke... Pech voor oldieszender RGR2. De Vlaamse Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft de aanvraag van het station om de frequentie in Heist-op-den berg - 106.8 MHz - te verhuizen naa...
Deel of print dit artikel
Broadcast Partners
TVV Sound
Amptec
Amptec
Spotlight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *