RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Finland: meer ruimte voor commerciële radiostations

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Sinds begin dit jaar is het radio-aanbod op FM in Finland uitgebreid met een aantal nieuwe semi-landelijke en regionale stations. Te danken aan nieuwe vergunningen die eind 2019 werden uitgegeven. Reeds in mei 2018 maakte de overheid bekend alle commerciële FM-frequenties opnieuw te gaan verdelen. 

Het ging in totaal om 68 pakketten variërend van een landelijke (meer 75% van de bevolking), semi landelijke (40-75%), regionale tot lokale dekking. Voor het eerst werden de FM-vergunningen, beginnend op 1 januari 2020, voor een periode van tien jaar toegekend. 

De zeven landelijke kavels bleven in handen van dezelfde groepen. Bauer kan dan ook landelijk doorgaan met Kiss en Radio Nova, Sanoma met Radio Rock en Suomi Pop. Radio Dei van Kristillinen Media, NRJ en Loop van Nelonen Media vullen de twee andere landelijke FM-kavels. Wel wijzigden enkele frequenties. Radio Rock in Helsinki van 94.9 naar 92.5 FM, Loop eveneens actief in de Finse hoofdstad, ruilde de 90.0 FM in voor 102.4 FM. Tevens is het bereik van Loop flink uitgebreid.

Nieuwe semi landelijke en regionale stations

Op regionaal en lokaal niveau zijn er heel wat wat veranderingen. Dat kon omdat FM-kavels ook samengevoegd mochten worden om het bereik uit te breiden. Zo voegde Sanoma het regionale Aito Iskelmä, dat overwegend Finse popmuziek draait, samen met zusterstation Aito Kajaus. Hierdoor zijn de programma’s nu via 38 FM-frequenties te ontvangen, waardoor de dekking is gestegen tot 70%. Radio Aalto daarentegen moet genoegen nemen met minder bereik.

Hitmix zendt nu uit via de oude FM-frequenties van Business FM en Aito Hitti en is hierdoor in bijna 70% van het land te ontvangen. Tevens heeft Grooves FM Business het bereik uitgebreid naar acht frequenties, een stevige verruiming van het zendgebied. Het station zat tot 2013 op een landelijk FM-kavel, maar werd toen vervangen door Loop.

Mediatakojat is 2020 gestart met twee nieuwe semi landelijke stations. Kasari, dat de beste hits uit de jaren 80 draait, is via twintig FM-frequenties in een groot deel van het land te ontvangen. Zusterstation Ysäri richt zich op de 90’s en kreeg daarvoor veertien frequenties toebedeeld. De reclameverkoop van beide stations in ondergebracht bij Bauer. (radio.nl)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx