RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Fidelio: Vanuit Driebergen op 336 meter

Onze Nederlandse buren doen er nog eentje bij; een nieuw radiostation op de middengolf. Fidelio Radio vanuit Driebergen, in de provincie Utrecht, is een initiatief van Rob van der Sluis en Frans Bruijnincx. Er mag al worden uitgezonden op AM 891 kHz sedert 1 januari 2018, sindsdien is er vooral getest geweest. Op vrijdag 2 maart werd voor het eerst een gepresenteerd programma te horen.

Rob van der Sluis was eerder voorzitter van Omroep Driebergen, maar dit project hield er in 2000 mee op. Het radiomaken bleef hem echter boeien. Een nieuwe kans diende zich aan toen het een jaar geleden mogelijk werd, om voor hobby doeleinden, een frequentie te krijgen op de middengolf.

Rob van der Sluis: “Ik dacht, ik ga het gewoon proberen. De frequenties worden verdeeld op volgorde van inschrijving, dus ik zat achter de pc klaar om me aan te melden. Er was veel animo. Dan moet je niet denken aan verschillen van uren, maar van minuten en seconden. Het is vergelijkbaar met het kopen van een kaartje voor een popconcert van een populaire artiest. Klaar staan in de wachtrij en zo snel mogelijk aanmelden”. 

Rob van der Sluis en Frans Bruijnincx

”Inschrijven kon voor twee soorten zenders, 1 watt of 100 Watt. Met een 1 Watt zender bereik je net het einde van de straat, met een 100 Watt zender is het effectieve bereik 10 kilometer. Echte liefhebbers kunnen de zender ook wel van verder weg oppikken, zo kreeg ik een luisterrapport van 400 kilometer hier vandaan.”

Eenmaal de licentie binnen, begon de technische realisatie. De grootste uitdaging was de antenne. Er wordt uitgezonden met een golflengte van 336 meter. Het meest optimaal zou dan een antenne zijn van 336 meter. In het geval van Fidelio Radio was dat onhaalbaar, daarom werd gekozen voor een breuk van dat getal. Het werd een antenne van ongeveer veertig meter, waarvan 20 meter horizontaal en 20 verticaal.

Voor de naam van het radiostation werd de inspiratie gehaald bij café Fidelio in Driebergen. Bedoeling is om er elke eerste vrijdag van de maand live uit te zenden. Men gasten en publiek erbij wordt dan sfeer gecreëerd. Leuk op de radio. Voorlopig is er vooral nonstop muziek te horen. Enkel op zaterdag zijn er gepresenteerde uitzendingen. De muziekkeuze zit tussen Radio 2, Skyradio en Radio 10 Gold in. Wereldwijd kan geluisterde worden via de webstream. (Nieuwsblad De Kaap)

° Fidelio Radio 
° Hier luisteren


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx