Nog geen drie weken ver in 2022 en de eerste rel in de Vlaamse radiosector is al een feit. Neem rustig van ons aan dat er nog meer gaan volgen de komende maanden. Het begon deze week met de intrekking van de licentie van het Antwerpse Radio Minerva. Nieuws dat niemand onberoerd liet. Aan de basis van deze ingreep door de Raad van State, lag een klacht die eerder was ingediend door FG Radio. Op hun beurt kwamen zij nu naar buiten met een persbericht dat we hierbij integraal publiceren

Antwerpen, 21 januari 2022:
Op woensdag 19 januari heeft de Raad van State de erkenning ingetrokken van Radio Minerva die uitzendt op de frequentie 98FM in Antwerpen naar aanleiding van een procedure ingesteld door Radio FG Vlaanderen die tot eind 2017 uitzond op de frequentie 100.2 FM eveneens te Antwerpen.
Meer dan vier jaar procederen
Bij de start van zijn ambtstermijn in 2016 beloofde voormalige Minister van media, Sven Gatz dat hij het Vlaamse radiolandschap de toekomst ging inloodsen. Het bleek een valse belofte te zijn. Het mooiste voorbeeld? Op de vroegere frequentie van Radio FG, 100.2 FM in Antwerpen, hoor je nu al meer dan twee jaar alleen maar ruis.
Frequenties zijn en blijven eigendom van de Vlaamse Overheid. Als radio krijg je deze frequenties in bruikleen voor een bepaalde periode. Gedurende deze periode dien je je te houden aan verschillende afspraken. Deze afspraken worden opgelijst in het mediadecreet en het frequentieplan. Het nieuwe radiodecreet en het bijhorende frequentieplan van Minister Gatz werd van bij de start en vanuit verschillende hoeken bekritiseerd.
De opwaardering bleef dan ook uit en in Antwerpen werd het aantal beschikbare lokale frequenties met een grootstedelijke dekking die economisch leefbaar zijn teruggeschroefd van vier naar een! Ook het aantal laagvermogen frequenties in Antwerpen die maar een deel van de stad bereiken, moesten het met een frequentie minder doen. Dit allemaal ten koste voor de creatie van de zogenaamde “netwerkradio’s”. In elke Vlaamse stad, moesten een of meerdere lokale radio’s die uitzonden op een stedelijke frequentie stoppen of uitwijken naar een laagvermogen frequentie ten voordele van deze nieuwe netwerkradio’s.
Radio FG, samen met andere gedupeerde radio’s hebben verschillende overlegpogingen gepleegd met het kabinet van toenmalig minister Gatz en toelichtingen gegeven in de Commissie Media. Het mocht niet baten en het nieuwe mediadecreet en bijhorende frequentieplan werd erdoor gedrukt. Dankzij dit nieuwe plan van toenmalig Minister Gatz, was Radio FG verplicht om ofwel te stoppen, of een aanvraag in te dienen voor de enige grootstedelijke frequentie die er nog restte in Antwerpen, namelijk de 98 FM waar Minerva op uitzond.
Oproep kandidaatstelling
Om kans te maken op een nieuwe vergunning moesten geïnteresseerde kandidaten naast inschrijvingsgeld een plan neerleggen waarin zij uiteenzetten wat zij de komende 9 jaar met de frequentie gingen doen. De uiteindelijke beslissing zou genomen worden op basis van een analyse van dit dossier. Diegene met de meeste punten ‘won’ de frequentie. Omdat het dossier van Radio Minerva 0,4 punten hoger scoorde dan dat van Radio FG, mocht Minerva blijven uitzenden en moest Radio FG stoppen op 31 december 2017. Omdat Radio FG, maar ook andere radiozenders onregelmatigheden hadden vastgesteld bij nazicht van de winnende dossiers, zijn Radio FG, maar ook TOPradio, Club FM en andere radio’s naar de Raad van State getrokken. Er waren dan ook meer dan 30 klachten die de Raad van State moest behandelen.
Minerva heeft alle bestaansrecht, maar Radio FG ook!
De klacht die Radio FG indiende bij de Raad van State was geen klacht tegen Radio Minerva, maar een klacht tegen het beleid van de Vlaamse Overheid en de fouten die het kabinet en de toenmalige Minister van media, Sven Gatz hebben gemaakt bij de beoordeling en erkenning van de dossiers. Radio FG is van mening dat beide radio’s perfect naast elkaar kunnen blijven uitzenden. Radio Minerva en Radio FG zijn geen concurrenten van elkaar. We hebben elk ons eigen doelpubliek.
Radio Minerva heeft, de voorbije 40 jaar, zijn bestaansrecht meer dan eens bewezen en heeft bij vele mensen, jong en oud, een plekje veroverd in hun hart. Radio FG langs de andere kant heeft steeds een actieve rol gespeeld naar de nightlife, horeca en is maatschappelijk en cultureel geëngageerd. Radio FG wil Radio Minerva niet uit de lucht halen. Wij zijn echter van mening dat we evenveel bestaansrecht hebben als zij. Het verschil tussen beide dossiers kwam neer op 0.4 punten. Wat aantoont dat we, elk binnen ons luisterpubliek, aan elkaar gewaagd zijn.
Oplossing
De verschillende mediaministers en de leden van de Commissie Media van het Vlaams Parlement verkondigen steeds dat frequenties een schaars goed zijn, doch kiezen zij ervoor om bewust grootstedelijke frequenties in Antwerpen NIET in te zetten. Om aan te tonen dat er daadwerkelijk nog plaats is op de FM-band, heeft Radio FG eind 2018 kortstondig als piraat uitgezonden op de frequentie 88.1 FM. En hebben wij aangetoond dat deze frequentie perfect kan ingezet worden zonder andere zenders te storen.
Daarnaast maakt Qmusic gebruik van twee frequenties in Antwerpen, waarvan er een overbodig is en dubbele dekking heeft. En om het nog erger te maken is de frequentie die tot eind 2017 in gebruik was door Radio FG en vanaf januari 2018 is overgegaan naar netwerkradio VBRO/BNL al meer dan twee jaar niet in gebruik en is de erkenning van deze radio al een tijdje ingetrokken.
Met de beslissing van de Raad van State bevestigen zij dat toenmalig minister Gatz fouten heeft gemaakt die geen rechtsgeldige grondslag hadden en heeft hij eerdere uitspraken van de Raad van State bewust naast zich neergelegd. Ook Minerva legt in de pers de schuld bij Minister Gatz. Daarnaast hebben wij dankzij de stopzetting van onze uitzendingen meer dan vier jaar geleden enorme economische schade geleden.
Radio FG is en blijft bereid om in overleg te gaan met het kabinet van de Minister van Media, maar als we luisteren naar de Commissie Media van 19 januari 2022 is men binnen de regering meer dan bereid om hun fouten opnieuw onder de mat te vegen. Is het echter niet eens hoog tijd om het wanbeleid van het verleden recht te zetten en de Vlaamse radioluisteraars te geven wat hen in 2016 werd beloofd? Een divers en economisch leefbaar radiolandschap, een radiolandschap gericht op de toekomst een plek op de FM-band met stedelijke dekking voor zowel Minerva als Radio FG!
° FG Radio
Terwijl de overheid de lokale radiostations laat vechten om de kruimels, lachen de grote politieke ‘cronies’ (VRT, etc.) in hun vuist.