RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Ferry wil(de) ‘m in de lucht houden

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio Noordzee Internationaal, half juni 1973. Bij het radiostation was vrijwel iedereen in de weer om vorm te gaan geven aan de nieuwe actie ‘Hou ‘m in de lucht’. Talloze stickers waren er gedrukt om mensen over te halen lid te worden van de zeezender. Rechts naast de sticker met de bewuste slogan was er een gedeelte om adresgegevens in te vullen en op te sturen. Zo konden luisteraars het station een toekomst aan land te gunnen, als onderdeel van het Nederlandse staatsradiobestel. 

De actie kwam er niet zomaar, maar was gepland aan de vooravond van besluitvorming in de Nederlandse Tweede Kamer rond een wet van het linkse kabinet Den Uyl om de medewerking aan zeezenders strafbaar te stellen door het Verdrag van Straatsburg te ratificeren. Dat zou het einde betekenen aan de infrastructuur (studio’s, kantoren en bevoorrading) en organisatie aan land voor de drie zendschepen die voor de Nederlandse kust operationeel waren; Radio Veronica, Noordzee en Caroline. 

Alle Noordzee-dj’s werden op één of andere manier ingezet. Ferry Maat, bijvoorbeeld, maakte in de week vóór de start van die zomer een hele reeks pakkende ‘Hou ’m in de lucht’-spots, met onder meer gebruikmaking van de muziek van John Barry en Percy Faith. Er werden promotieteams samengesteld, artiesten gemobiliseerd en vooral bedrijven – van platenzaken, het uitgaansleven tot supermarkten en tankstations – om de stickers te verdelen. 


Er kwamen afspraken met Autorijschool Sevenclub in Rotterdam van Peter van der Palm, de broer van de bekende zanger Cock, om met Mini’s een mobiel promotieteam in touw te zetten, de Seven Club Karavaan, waar mensen zich konden opgeven als lid. De actie ging op vrijdag 22 juni 1973 van start met een marathon live-evenement vanaf de MEBO II.

De ‘Radio Noordzee super Top 50’ van 16 juni 1973 zat propvol met reclames, vooral van sigarettenmerken. Het is het symbool van een andere tijd, waarin feestzalen rokerig waren en op verjaardagen de asbakken overuren maakten. In de retro-versie van deze hitlijst komen deze reclames allemaal voorbij. Het meest opmerkelijk is de spot voor Carnaby, het kledingmerk van Adriaan van Landschoot. 

Hij bedacht dat de advertentietarieven bij Veronica en Noordzee zodanig hoog was, dat hij beter zélf een radiostation vanaf zee kon beginnen. Dat werd Radio Atlantis, de Vlaamse zeezender, die op 15 juli 1973 van start ging vanaf het Caroline-schip MV Mi Amigo. Omdat medewerking aan zeezenders in België al sinds 1962 verboden was, werden kantoor en studio’s in het Nederlandse Oostburg gevestigd.

° De ‘Radio Noordzee Top 50’ aflevering 117 wordt opnieuw gedaan door Ferry Eden en is op zaterdag 26 juni 2021 tussen 12:00 en 15:00 uur te beluisteren via FouteMuziekRadio. Wie het programma achteraf wil downloaden, houd best alle edities van Het Blad van komende week in de gaten, want daar publiceren we de downloadlink.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

‘RNI Top 50’ van 22/01/1972 met Ferry Eden

‘Blijft hij of gaat hij weg’, dat was bij Radio Noordzee Internationaal (RNI), begin 1972 Lees verder

‘Mi Amigo Top 50’ met Ferry Eden (audio)

Remake van de lijst van 30 oktober 1976 Zoals wel vaker in de geschiedenis van Lees verder

Ferry Eden met ‘nieuwe’ Mi Amigo Top 50

Zaterdag 25 april op FouteMeziekRadio   Het is lente 1978 op het zendschip MV Mi Amigo in Lees verder

Mi Amigo Top 50: Ferry Eden doet het dubbel

Top 50 van 14 juli 1974 in twee verschillende uitvoeringen Naar trouwe en goede maandelijkse Lees verder

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

1962: En hier is Radio Veronica voor… de huisvrouw (audio)

Hans Knot blikt terug op een onderzoek uit 1962 waarin men uitvlooide waarom huisvrouwen vooral Lees verder

De laatste adem van Monique

Aanstaande zaterdag - 26 november - wordt één van de laatste hitlijsten de zeezender Radio Lees verder

Nieuwe unieke zeezenderfoto’s online

Hoewel Duitsland zelf geen zeezenders kende, is het dankzij oosterburen dat de geschiedenis van de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx