RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Ferry Maat: Vijf jaar Soulshow Radio (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Eén van die radiomakers, dj’s of indien u dat verkiest presentators die in het collectieve geheugen van de iets oudere luisteraar een vaste plek heeft gekregen, is uiteraard Ferry Maat. Al is de man Nederlander, in Vlaanderen is hij bij diezelfde generatie fans net zo bekend en gewaardeerd als zijn even illustere collega’s Joost den Draaijer, Felix Meurders en Tineke. Allen tijdsgenoten van hun Vlaamse collega’s en even vermaard als Zaki, Paul Verbrugghe en Lutgart Simoens. 

Ferry Maat is in de Lage Landen gekend en geliefd gebleven omwille zijn legendarische ‘Soulshow’, eigenlijk een beetje ‘stoemelings’’ begonnen bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal (RNI) in 1973 om een gat in de programmering op te vullen. Bijna een halve eeuw later is het programma uitgegroeid tot een monument in de radiogeschiedenis. Nadat RNI noodgedwongen de boeken moest sluiten in augustus 1974 werd de ‘Soulshow’ opgevist door de Nederlandse omroepvereniging TROS en werd een nieuwe schare fans via de zenders van Hilversum 3, aangesproken.

De uitzending bleef niet bij de openbare omroep. Toen het licht op groen ging voor commerciële radio in Nederland begon het programma, samen met z’n bedenker, een reis die hen langsheen Radio 10, Radio Veronica, Radio 538, Arrow Jazz FM en Sublime bracht. De tienduizenden fans verhuisden telkens mee. Maar aan alles komt een einde. Ferry Maat ging met pensioen en de ‘Soulshow’ ook. Of toch niet? Uiteraard niet, per 13 mei 2015 –  vandaag precies vijf jaar geleden dus – was het programma er terug. “De keuze voor een internetversie van de Soulshow was vijf jaar geleden nu of nooit, zegt Ferry daar zelf over.

Rond de uitzending ontstond een compleet digitaal station ‘Soulshow Radio’. Het format is een opeenvolging van eerdere uitzendingen, de soulshow classics en nieuwe tracks. De verwachtingen van de liefhebbers waren meteen ingelost! Ferry Maat: “We brengen 24 uur per dag de erfenis van ruim 47 jaar Soulshow. Generaties zijn ermee opgegroeid. Tieners van toen, waaronder zelfs Koning Willem Alexander die onlangs bij een bezoek aan de NPO Radio 2-studio de woorden Soulshow en Ferry Maat spontaan en met veel waardering uitsprak.” 

“De opnames van de Soulshows uit de vorige eeuw, dagelijks om 20:00 uur te beluisteren, zijn populair bij de luisteraars. Ze klinken door de moderne techniek beter dan ooit, met dank aan zij die hun cassettebandjes opstuurden. Die maken we geschikt om opnieuw uitgezonden te worden. De Soulshow is niet voor niets het meest opgenomen programma van de Nederlandse radio.” In 2002 bracht de faam van Maat en z’n ‘Soulshow’ hem ook eenmalig naar Vlaanderen, waar hij bij Radio Donna op 2 mei 2002 een gastuitzending mocht presenteren. 

De 73-jarige op Bonaire woonachtige presentator bestempelde zijn keuze voor een internetstation als een laatste maar tevens unieke kans. “Geen supervisors van de omroepen, die de ziel uit de radio halen en je steeds op de vingers tikken doch gewoon zelf creatief je ding kunnen doen. Er is toch niets mooiers dan dat?” Inmiddels heeft Ferry Maat zich ook aangesloten bij de reclameregie E-Power Radiosales. Directeur Jan Lagrouw omschreef Soulshow Radio als een waardevolle aanwinst op het digitale platform. Zeker voor de adverteerders, die zich thuis voelen bij de sfeer en bij de muziek. (TB & FVM)

° Soulshow Radio


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rob
Rob
14 mei 2020 - 11:13 11:13

Mijn “all times favoured” waar dagelijks wordt op afgestemd. Een schande dat deze muziek totaal ontbreekt op de vlaamse FM & DAB+ frequenties. Gelukkig dat streaming mogelijk is zodat FM en DAB+ voor mij een afgesloten hoofdstuk is vanwege het ontbreken van een Jazz en soulstation.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
15 mei 2020 - 08:06 08:06
Antwoord aan  Rob

De “magie” om zoals vroeger op donderdagavond te luisteren mis ik wel, tenslotte zat je daar naar uit te kijken om de nieuwste vaak importplaten te horen , met zijn heruitzendingen kan hij evenwel nog een eeuw doorgaan….
Met het ontbreken van een deftig “zwarte muziekl” -station op
DAB + ben ik het wel volledig met je eens Rob, maar geloof mij dat komt er nooit in Vlaanderen…………

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx