Feiten achter de feiten Een blik achter recente beslissingen

Leestijd: 3 minuten

Een maand na de beslissing

Op 11 juni 2018 sprak de Algemene Kamer van de Vlaamse Regulator Media zich uit over de klacht van FM Promotion bvba tegen de vzw’s van FM Goud en FM Goud Plus. Die beslissing werd op 17 juli 2018 gepubliceerd op hun website, dat is vijf weken later. 

De zaak van FamilyRadio tegen Stadsradio Vlaanderen had eveneens vijf weken nodig voor bekendmaking, de verhuis van zendlocatie en aanvraag nieuwe zendvergunning van TOPradio drie weken, FamilyRadio tegen de VRT over de sub-merken op DAB+ vijf weken, en de zaak van OT tegen Mi Amigo vier weken. 


Lees verder onder de advertentie


Na de tweede dag

De VRM schrijft in haar richtlijnen voor dat de beslissingen openbaar worden op de tweede dag nadat zij aan de betrokkenen zijn verstuurd. De beslissingen worden na die tweede dag bekend gemaakt op de website van de VRM. Daarvoor is nog ongeveer een maand nodig, na de beslissing. 


RadioVisie

Samenstellingen RVS en VRM

De Algemene Kamer van de VRM bestaat uit vijf leden: de voorzitter, zijn magistraat, en drie leden die mediadeskundige zijn. Momenteel zetelen, naast de voorzitter en ondervoorzitter: een professor Wetgeving KU Leuven (en lid van verschillende comités), een adviseur UNIZO (en Europees raadslid) en een praktijk-assistent auteursrecht UGent (en docent auteursrecht en mediarecht).  

De afdeling Wetgeving van de Raad van State bestaat uit vier kamers (twee Franstalig, twee Nederlandstalig), telt twaalf magistraten: vier kamervoorzitters en acht staatsraden en wordt voorgezeten door de Eerste Voorzitter of de Voorzitter van de Raad van State. Elke kamer bestaat uit drie leden van de Raad en twee assessoren (hoogleraren, advocaten, hoge ambtenaren, enz.). 

Overlapping

In de samenstellingen van de kamers van de Raad van State vinden we de voorzitter van de Algemene Kamer VRM ook terug als vast lid van de 7e kamer (en vervangend lid van de 9e, 10e en 12e), en de ondervoorzitter van de Algemene Kamer van de VRM ook als vast lid van de 14e kamer (en vervangend lid van de 7e, 9e, 10e en 12e). 

Meerdere omroepen

Op 20 februari was er in de 9e kamer van de RVS een zaak van een anonieme (ingewilligd verzoek) XXX tegen de VRM. Deze zaak was niet-ontvankelijk omdat het rolrecht van 200 euro niet was voldaan. In het vonnis worden enkel de naam van de voorzitter en de griffier bekend gemaakt. In die 9e kamer zijn zowel de voorzitter als ondervoorzitter Algemene Kamer VRM ook een vervangend lid. In de klacht van FM Promotion bvba tegen de vzw’s van FM Goud en FM Goud Plus nam de VRM een toch wel opmerkelijke beslissing. De verantwoordelijke achter zowel FM Goud als FM Goud Plus (Michel Vanderfeesten) heeft nog andere omroepen. Planet Rock is nu de vzw achter FM Goud Plus, de internetradio werd omgedoopt tot POWER, en wordt gepromoot op de website van fmgoud.be 

Samen op de website

Internetradio Dino wordt eveneens gepromoot op de website van fmgoud.be, met een doorklik naar hun website. Dan is er nog FM Goud Plus, die omroep heeft geen eigen website en wordt als combi gepresenteerd op de website van fmgoud.be. Beide omroepen kunnen daar direct worden beluisterd. Het is opmerkelijk dat de VRM geen ‘rechtstreekse samenwerking’ zag, de regulator mag immers ook zelf onderzoek doen. 

Enkel waarschuwing

In de zaak van FamilyRadio tegen Stadsradio Vlaanderen werd eveneens een opmerkelijke beslissing genomen: een waarschuwing met het bevel om de overtreding stop te zetten. De VRM mag ook een administratieve boete opleggen tot en met 125.000 euro. Dat zijn de twee meest voorkomende sancties, de boete gaat naar de algemene inkomsten van de Vlaamse overheid. 

De VRM kan daarbuiten ook bevelen om de beslissing uit te zenden of te publiceren, en kan de zendvergunning en/of erkenning schorsen of intrekken. Stadsradio Vlaanderen was in overtreding met het Mediadecreet omwille van de technische uitrol, het actief live presenteren, en het aandeel Vlaams/Nederlands. Zij kregen een waarschuwing en een deadline om dit in orde te stellen. 

Onmiddellijk geschorst

Vorig jaar stelde een onderzoekscel vast dat FM Promotion bvba (Radio Grensland) niet gemelde signalen uitzond (van FamilyRadio naar Hit FM, en naar Radio Grensland). De omroep werd onmiddellijk geschorst, alhoewel de nieuwe erkenningen eraan kwamen, en het nieuwe frequentieplan iets later in voege ging.

In een gelijkaardig geval, ZRO (Zelzaatse Radio Omroep Mietje Stroel), werd vorig jaar ongevraagd de zendlocatie verhuisd. De omroep had volgens de beslissing ‘alle verplichtingen die gepaard gaan met de erkenning als lokale radio-omroeporganisatie en de toekenning van de daaraan gekoppelde zendmogelijkheden miskend’. ZRO kreeg een geldboete van 500 euro. 

Dan is men toch benieuwd wat de VRM gaat doen als de termijnen verstreken zijn om verworven erkenningen effectief, en naar de letter, in orde te hebben.  

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

“Samenwerking FM Goud en FM Goud Plus is legaal” VRM doet belangrijke uitspraa... De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) pleit de Limburgse lokale omroepen FM Goud en FM Goud Plus vrij in een klacht over een vermeende verboden samenwerking tussen beide omroepe...
Waarschuwing voor Stadsradio Vlaanderen Twee maanden om nog veel puntjes op de i te zetten Stadsradio Vlaanderen krijgt twee maanden de tijd om zich in regel te stellen met het mediadecreet. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) gaf de vierde netwerkradio een waarschu...
Het Avondblad van 12 december (video) Radio Pajottenland reünie, prijs voor Caliphate, gra... Moeten er nog Pajotten zijn? Zondag jongstleden, 9 december, kwamen een aantal oudgedienden van Radio Pajottenland (1980-1991) samen voor een gezellig etentje in taverne Atlanti...
Het Avondblad van 11 december (video & slides) Een allrounder, een liefdadigheidsacti... Hoeveel beroepen kunnen in één enkele man? West-Vlaanderen is de enige provincie met een eigen krant. Afijn, zo wordt deze wekelijkse uitgave genoemd. Weekblad zou ook kunnen. M...
Het Avondblad van 10 december (video) Slim op VIER, nieuw bij VBRO, bijleren met Gimlet, A... Schoon en slim radiovolk op tv Vanavond starten de finaleweken van 'De slimste mens ter wereld' op VIER. Tien kandidaten maken nog kans op de eervolle titel en de plechtige oork...
Nederland: nieuwe LPAM-licenties verlengbaar Vanaf 11 mei 2019 - Tijdelijke wijzigingen to... De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in Nederland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wi...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Xtof Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Xtof
Gast
Xtof

Kan Radiovisie zich niet beperken tot relevant nieuws uit de sector?

Meer in Actueel
Het Avondblad van 19 juli (audio)
Het Avondblad van 18 juli (video)
VRM legt kleine bom onder lokaal radiodecreet
Waarschuwing voor Stadsradio Vlaanderen
Het Avondblad van 17 juli (audio)
Kijk… luistercijfers in de VS (video)
Sluiten