Maar weer eens terug naar 1977 en de maand februari. Allereerst met een vette knipoog naar de Wereld Omroep Satelliet Conferentie. Alle Europese en Afrikaanse landen zouden in de toekomst de beschikking krijgen over liefst vijf satellietkanalen. De verwachting was dat een uitzending rechtstreeks in de huiskamer zou ontvangen kunnen worden. Radio of televisie, het maakte niet uit. Het plan werd in Genève door experts uit 113 landen uitgewerkt.
In de praktijk kwam het er op neer dat de mogelijkheid gecreëerd werd om vanaf 1 januari 1979 met satellietomroep te starten. Ook Nederland zou dus over vijf televisiekanalen beschikken. Ze zouden gebruikt worden voor vier tv-programma’s en daarnaast een groot aantal, mogelijk zestien, FM-radioprogramma’s. Allemaal zouden ze in heel het land storingvrij te ontvangen zijn. Al zou het echter nog jaren duren alvorens dit realiteit werd.
Nieuw kleur voor de NOS
In dezelfde maand februari 1977 werden er twee nieuwe kleurenreportagetreinen (regie, techniek, auto, materiaal) voor de NOS gepresenteerd. Ze werden enkele maanden later officieel in gebruik genomen voor uitzendingen van dramaproducties op locatie, bij sportwedstrijden en actualiteiten.
De wagens waren uitgerust met een nieuw type camera, kleiner en lichtgevoeliger dan voorheen. Ze hadden elk liefst twee miljoen gulden gekost. De NOS gaf de nieuwe wagens meteen een andere kleur: van het bekende grijs naar het nieuwe wit.


Ondermijning van het gezag?
In februari 1977 werden op 27 plekken in de noordelijke provincies snelheidscontroles gehouden. Maar autorijdend Noord Nederland werd er voor gewaarschuwd in het programma van Dik Bikker, die voor de NCRV ‘Globaal’ presenteerde. Hij deed dit echter op aanwijzingen van een vrij hoge politiefunctionaris. Geen ondermijning van het gezag dus. De presentator wilde vooral een discussie op gang brengen over de effectiviteit van de controles.
Bij herhaling werd gewezen op de maximale snelheid. Ook werd luisteraars gevraagd waar op dat moment in andere delen van het land eveneens snelheidscontroles werden gehouden. Volgens de woordvoerder van de NCRV werd er veelvuldig getelefoneerd naar de redactie.
Geen agent achter een talud
Het was presentator Dik Bikker (foto) zelf die met het idee was gekomen. Hij was de week daarvoor naar Zwolle gereden voor het maken van een reportage. Al heel snel had hij door dat er een snelheidscontrole werd gehouden. En hij was niet de enige want hij constateerde dat het merendeel van de automobilisten onder de 100 kilometer per uur was gaan rijden. Na het passeren van meetpost, werd snel weer gas gegeven tot snelheden van ruim 140 kilometer per uur.
De presentator vond daarbij dat de politie zich duidelijk zichtbaar moest opstellen en zich niet mocht te verschuilen achter een rij bomen of een talud. Want op die manier bewezen ze, volgens hem, het werk niet aan te kunnen. De vraag bleef hangen waarom de redactie van ‘Globaal’ werd ingelicht door een hoge politiefunctionaris.
Amerikanen waarschuwen
De redactie maakte duidelijk dat het sinds korte tijd niet meer strafbaar was om automobilisten te waarschuwen voor controles en dat de ‘hoge Piet’ wenste dat de lijst met controleposten in Noord Nederland zou worden voorgelezen in het programma. Hij stelde tevens dat er in dat deel van het land veel gevaarlijke tweebaanswegen waren waarbij automobilisten vaak over de maximale snelheid heengingen.
Amerikaanse automobilisten waren toen al in het bezit van zendertjes die op diverse frequenties konden worden ingezet om anderen te waarschuwen over eventuele controles. En dat was één van de vele onderwerpen die de redactie van NCRV’s ‘Globaal’ in de daarop volgende weken onder de aandacht van de luisteraars wenste te brengen.