fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Febiac pleit voor datum afschaffing FM-band

De definitieve doorbraak van digitale etherradio is sterk afhankelijk van het aantal auto’s dat is uitgerust met de juiste ontvanger. Alhoewel de techniek niet nieuw is en er het voorbije jaar toch aardig geïnformeerd werd over DAB+, is het opvallend dat slechts een kwart van de nieuw verkochte auto’s in België een dergelijk toestel aan boord heeft.

Duidelijke datum is nodig

Fabrikanten voor een voldongen stellen, zou één en ander kunnen versnellen. Dat was de achterliggende gedachte toen Joost Kaesemans (foto), directeur communicatie van automobielorganisatie Febiac pleitte, net zoals netwerkoperator Norkring, voor een duidelijke datum wanneer de FM-band definitief uitgeschakeld wordt. Hij deed dit in Leuven, op maandag 5 november, tijdens het jaarlijkse door de VRM) georganiseerde symposium. Als onderwerp voor dit jaar werd gekozen voor DAB+, een actueel thema gezien de wijzigingen in het Vlaamse radiolandschap van de voorbije maanden en ‘De Week van de Digitale Radio’ die op 12 november start. Diverse genodigden gaven er hun visie. Onder hen vertegenwoordigers van radiostations, zenderexploitanten en dus ook van Febiac.

Joost Kaesemans: “Momenteel is slechts één kwart van de verkochte voertuigen uitgerust met DAB+. Zodra de datum er is, wordt het veel makkelijker om autofabrikanten te overtuigen DAB+ standaard te installeren in de auto”.

 

Niet te snel willen gaan

Jacqueline Bierhorst (foto), Project Director Digital Radio Netherlands, maar ook consultant in deze materie voor de Vlaamse overheid, waarschuwde evenwel dat een snelle transitie “bij de consumenten veel weerstand zal oproepen” en pleitte voor een meer spontane, organische evolutie naar digitaal luisteren, dat er volgens haar “ongetwijfeld” zal komen.

Net zoals dit in het Verenigd Koninkrijk de norm was, wil ook Mediaminister Sven Gatz de FM-band pas opdoeken als minstens de helft van de reguliere luistertijd digitaal gebeurt. Waarbij niet enkel DAB+-, maar ook het internet wordt meegeteld. Ten vroegste twee jaar later worden de uitzendingen via FM definitief tot slot afgeschaft.

Wachten op cijfers

Volgende week, tijdens de eerste ‘Week van de digitale radio’, worden de eerste cijfers rond het digitale luisteren in Vlaanderen bekend gemaakt. In september werd een eerste nulmeting verricht om een stand van zaken op te kunnen maken. Ook voor 2019 en 2021 werden al metingen geprogrammeerd om de evolutie op te volgen. 

Alle landelijke radiostations die nu reeds digitaal via de ether te beluisteren zijn, zullen de vlag hijsen rond DAB+: FamilyRadio, Joe, Joe 70’s, Joe 80’s, Klara, MNM, MNM Hits, Nostalgie, Qmusic, Radio 1, Radio 2, Radio Maria, Roxx, Studio Brussel, TOPradio, VBRO, VBRO Evergreen en VRT NWS. Ook de meeste zaken waar digitale ontvangers worden verkocht, zullen aandacht besteden aan deze nieuwe uitzendtechniek.

De bijzondere week wordt gesteund door Mediaminister Sven Gatz, waarbij het ook zijn bedoeling is om de luisteraars beter vertrouwd te laten maken met alle voordelen van deze (nieuwe) techniek.


Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het is komkommertijd in de nieuwsmedia en dan wordt klein nieuws al eens buiten proportie
Urbanus wist het al in 1974 op het moment dat hij ‘De wereld is om
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Dit is de laatste editie voor de zomer. Het DAB+ weekrapport gaat even met vakantie.
Per editie werden wij een dagje ouder (u ook?). Als troosting een analoog cadeau! Nederland
Voor de liefhebbers die de Tour de France liever volgens via de Waalse openbare radio
In Beieren maakte DAB+ het voorbije jaar opnieuw een flinke sprong voorwaarts Nog in Beieren
Het digitale kanaal ‘Qmusic non-stop’ (via DAB+ en online) gaat de komende twee maanden door

4
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
AndreBert ReeDemartinclaude Van Isterdael Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

Dat de lange golf en de middengolf op de nieuwe autoradio’s zullen verdwijnen lijkt mij een
logische evolutie, maar de FM-band te vlug opdoeken lijkt mij ook geen goed idee…
Een overgangsperiode van een jaar of drie, kan de zenders ertoe aanzetten om te kiezen voor
ofwel het internet ofwel DAB+ hopelijk kunnen de nieuwe generatie autoradio’s dan probleemloos beide formaten afspelen ?

Demartin
Gast
Demartin

Ik ga ervan uit dat DAB+ voor de makers van radio nu nog veel te duur is en opbrengst nog veel te laag. Met andere woorden nu investeren zal niet renderen. In Antwerpen zal je volgens mij nog maar rond de 21 zenders kunnen ontvangen, meestal VRT, kwaliteit is redelijk tot goed maar niet extra hoog. Dus moeten de prijzen voor zenders naar beneden om DAB+ meer zenders aan te bieden aan de luisteraar.
Internet radio is toekomst maar zal leiden tot meer zenders, ook niet goed om de zenders rendabel te houden wat inkomsten betreft. Ik werk nu mee aan http://www.goldenflash.be

Bert Ree
Gast
Bert Ree

Waar is men mee bezig? Afgelopen jaar werd aangekondigd dat het de bedoeling is dat alle nationale spelers naar DAB+ overschakelen én dat als dit gebeurt de lokale radio’s meer mogelijkheden krijgen op FM; Als de nationale zenders effectief eruitgaan op FM, dan zal de raad van State waarschijnlijk moeten tussenkomen om alle vrijgekomen frequenties ter beschikking te stellen van de lokale radio’s…

Andre
Gast
Andre

Zoals eerder geschreven: tegen dat FM band volledig opgedoekt wordt, zal er een FM frequentieplan komen dat alle problemen voor de lokale radio’s oplost. Van 1980 tot nu, hebben ze dat toch al 38 jaar kunnen uitstellen, zodanig dat de grote spelers ‘ongestoord’ met de meeste pluimen (lees luisteraars en inkomsten) zijn kunnen gaan lopen en dit met een speciaal woord van dank aan Eric Van Rompuy (CD&V) die daarvoor de eretitel ‘de redder van de VRT’ kreeg.

Meer in Actueel
Radio 2-programma ‘De Rotonde’ als boek

Het Avondblad van 9 november (video’s)

Vlaamse Regering keurt herstelbesluit frequentieplan goed

Wordt dit uw toekomstige autoradio?

Siska Schoeters van StuBru naar Radio 2 (video)

Het Avondblad van 8 november (video)

Sluiten