RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Febiac pleit voor datum afschaffing FM-band

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De definitieve doorbraak van digitale etherradio is sterk afhankelijk van het aantal auto’s dat is uitgerust met de juiste ontvanger. Alhoewel de techniek niet nieuw is en er het voorbije jaar toch aardig geïnformeerd werd over DAB+, is het opvallend dat slechts een kwart van de nieuw verkochte auto’s in België een dergelijk toestel aan boord heeft.

Duidelijke datum is nodig

Fabrikanten voor een voldongen stellen, zou één en ander kunnen versnellen. Dat was de achterliggende gedachte toen Joost Kaesemans (foto), directeur communicatie van automobielorganisatie Febiac pleitte, net zoals netwerkoperator Norkring, voor een duidelijke datum wanneer de FM-band definitief uitgeschakeld wordt. Hij deed dit in Leuven, op maandag 5 november, tijdens het jaarlijkse door de VRM) georganiseerde symposium. Als onderwerp voor dit jaar werd gekozen voor DAB+, een actueel thema gezien de wijzigingen in het Vlaamse radiolandschap van de voorbije maanden en ‘De Week van de Digitale Radio’ die op 12 november start. Diverse genodigden gaven er hun visie. Onder hen vertegenwoordigers van radiostations, zenderexploitanten en dus ook van Febiac.

Joost Kaesemans: “Momenteel is slechts één kwart van de verkochte voertuigen uitgerust met DAB+. Zodra de datum er is, wordt het veel makkelijker om autofabrikanten te overtuigen DAB+ standaard te installeren in de auto”.

 

Niet te snel willen gaan

Jacqueline Bierhorst (foto), Project Director Digital Radio Netherlands, maar ook consultant in deze materie voor de Vlaamse overheid, waarschuwde evenwel dat een snelle transitie “bij de consumenten veel weerstand zal oproepen” en pleitte voor een meer spontane, organische evolutie naar digitaal luisteren, dat er volgens haar “ongetwijfeld” zal komen.

Net zoals dit in het Verenigd Koninkrijk de norm was, wil ook Mediaminister Sven Gatz de FM-band pas opdoeken als minstens de helft van de reguliere luistertijd digitaal gebeurt. Waarbij niet enkel DAB+-, maar ook het internet wordt meegeteld. Ten vroegste twee jaar later worden de uitzendingen via FM definitief tot slot afgeschaft.

Wachten op cijfers

Volgende week, tijdens de eerste ‘Week van de digitale radio’, worden de eerste cijfers rond het digitale luisteren in Vlaanderen bekend gemaakt. In september werd een eerste nulmeting verricht om een stand van zaken op te kunnen maken. Ook voor 2019 en 2021 werden al metingen geprogrammeerd om de evolutie op te volgen. 

Alle landelijke radiostations die nu reeds digitaal via de ether te beluisteren zijn, zullen de vlag hijsen rond DAB+: FamilyRadio, Joe, Joe 70’s, Joe 80’s, Klara, MNM, MNM Hits, Nostalgie, Qmusic, Radio 1, Radio 2, Radio Maria, Roxx, Studio Brussel, TOPradio, VBRO, VBRO Evergreen en VRT NWS. Ook de meeste zaken waar digitale ontvangers worden verkocht, zullen aandacht besteden aan deze nieuwe uitzendtechniek.

De bijzondere week wordt gesteund door Mediaminister Sven Gatz, waarbij het ook zijn bedoeling is om de luisteraars beter vertrouwd te laten maken met alle voordelen van deze (nieuwe) techniek.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Studio 100 trekt stekker uit 100 Crooners (en andere themakanalen)

Het was met voorsprong het meest besproken inhoudsloze digitale radioproject ooit in Vlaanderen. Enfin, toch Lees verder

Blad 1516: Koen Fillet, Qmusic, DAB+ in Frankrijk

• Koen Fillet krijgt een minder dwingend plekje bij Radio 1 • Aftellen naar opening Lees verder

Duitsland: Media Broadcast hoopt op derde Bundesmux

Arnold Stender, CEO van Media Broadcast, liet deze week voor het eerst een ballonnetje op Lees verder

Vlaamse DAB+spot opgenomen in Abbey Road studio’s (audio)

Reclamebureau Lucy maakte in opdracht van Digitale Radio Vlaanderen een nieuw spotje over DAB+.

Blad 1511: Tomorrowland One World Radio, Oost West, Radio Maria

• Tomorrowland One World Radio ook op DAB+ in UK, Malta en Spanje • Mi Lees verder

Tsjechië: sterke cijfers voor openbare radio (mede dankzij DAB+)

Actualiteitenzender ČRo Radiožurnál verstevigde zijn leiderspositie in de nieuwste luistercijfers.

Blad 1506: Voicemod, TIPIK, GOD Radio

• Voicemod: spreek eens met een andere stem • PURE stak TIPIK in een nieuw Lees verder

De wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen (5): 2019

We sluiten onze reeks over de wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen in 2019, een jaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
11 november 2018 - 16:50 16:50

Zoals eerder geschreven: tegen dat FM band volledig opgedoekt wordt, zal er een FM frequentieplan komen dat alle problemen voor de lokale radio’s oplost. Van 1980 tot nu, hebben ze dat toch al 38 jaar kunnen uitstellen, zodanig dat de grote spelers ‘ongestoord’ met de meeste pluimen (lees luisteraars en inkomsten) zijn kunnen gaan lopen en dit met een speciaal woord van dank aan Eric Van Rompuy (CD&V) die daarvoor de eretitel ‘de redder van de VRT’ kreeg.

Bert Ree
Bert Ree
11 november 2018 - 02:28 02:28

Waar is men mee bezig? Afgelopen jaar werd aangekondigd dat het de bedoeling is dat alle nationale spelers naar DAB+ overschakelen én dat als dit gebeurt de lokale radio’s meer mogelijkheden krijgen op FM; Als de nationale zenders effectief eruitgaan op FM, dan zal de raad van State waarschijnlijk moeten tussenkomen om alle vrijgekomen frequenties ter beschikking te stellen van de lokale radio’s…

claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
10 november 2018 - 11:53 11:53

Dat de lange golf en de middengolf op de nieuwe autoradio’s zullen verdwijnen lijkt mij een
logische evolutie, maar de FM-band te vlug opdoeken lijkt mij ook geen goed idee…
Een overgangsperiode van een jaar of drie, kan de zenders ertoe aanzetten om te kiezen voor
ofwel het internet ofwel DAB+ hopelijk kunnen de nieuwe generatie autoradio’s dan probleemloos beide formaten afspelen ?

Demartin
Demartin
10 november 2018 - 15:18 15:18
Antwoord aan  claude Van Isterdael

Ik ga ervan uit dat DAB+ voor de makers van radio nu nog veel te duur is en opbrengst nog veel te laag. Met andere woorden nu investeren zal niet renderen. In Antwerpen zal je volgens mij nog maar rond de 21 zenders kunnen ontvangen, meestal VRT, kwaliteit is redelijk tot goed maar niet extra hoog. Dus moeten de prijzen voor zenders naar beneden om DAB+ meer zenders aan te bieden aan de luisteraar.
Internet radio is toekomst maar zal leiden tot meer zenders, ook niet goed om de zenders rendabel te houden wat inkomsten betreft. Ik werk nu mee aan http://www.goldenflash.be

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx