RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

FCC: Boete voor ‘opgenomen’ live uitzending

Het Amerikaanse mediabedrijf Salem, gevestigd in Texas, heeft een boete van ruim € 45.000 gekregen van mediawaakhond FCC wegens het misleiden van luisteraars. Via meerdere van haar radiostations werd een show uitgezonden waarin gesuggereerd werd dat het live gebeurde, terwijl dit niet het geval was. Het voorval vond reeds in augustus 2017 plaats, maar nu pas is een definitieve boete opgelegd.

Op 870 The Answer (KRLA), in de ether voor Los Angeles en het zuiden van Californië, plus op tal van andere stations van de groep die vooral christelijk geïnspireerde praatprogramma’s uitzenden, was op de zaterdagochtend ‘Healthline Live’ te beluisteren. Hierin riep de presentator op dat luisteraars nù konden bellen en live in de uitzending mochten meepraten.

Maar het programma bleek helemaal niet rechtstreeks te zijn, maar wel van tevoren opgenomen. De telefoon werd alleen ’s middags op werkdagen en op zaterdagochtend, na de uitzending, beantwoord. Op die tijdstippen werden de gesprekken met de bellers opgenomen om pas in de volgende aflevering van het programma te worden uitgezonden.

De FCC vond dat Salem zich daarmee en dat via meerdere van z’n stations, schuldig gemaakt heeft aan het misleiden van luisteraars. Bij vooraf opgenomen programma’s waarnaar kan worden gebeld door de luisteraars, moet namelijk reeds aan het begin duidelijk worden gemaakt dat de uitzending niet live is.

Omdat Salem dit verzuimd heeft, werd een boete van $50.000 opgelegd (€45.814). Daarnaast heeft het bedrijf toegezegd met een driejarig nalevingsplan te komen, alsmede een handboek op te stellen waarin de regels voor live uitzendingen staan. Tot slot wordt het woord ‘Live’ uit de programmanaam geschrapt, dat nu ‘Healthline’ heet. (radio.nl)


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx