RadioVisie

  • .
    .

Luistercijfers Frankrijk: France Inter oppermachtig, Europe 1 ondermaats

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De luistercijfers over de maanden september en oktober 2022

France inter bleef volgens het luisteronderzoek over de maanden september en oktober van Médiamétrie de concurrentie probleemloos de baas. Meer nog, het uithangbord van Radio France deelde een gevoelige tik uit aan de achtervolgers die gemengde resultaten noteerden. Zo bereikte het kwakkelende Europe 1 een historisch dieptepunt.

Teveel is teveel

Nochtans hadden de journalisten van de radiostations meer dan hun handen vol. Het schrijnend tekort aan benzine, de oorlog in Oekraïne, de moord op het jonge meisje Lula en de gebeurtenissen in Groot-Brittannië – met het overlijden van Koningin Elizabeth voorop – hielden de gemoederen bezig en zorgden voor een drukke en gevarieerde actualiteit. Een kolfje naar de hand van de continue nieuwsbrengers stijl France Info? 

Neen dus, want bij de radioconsument leefde blijkbaar vooral het gevoel van ‘overdaad schaadt’ waardoor massaal naar France Inter werd uitgeweken. De exodus vertaalde zich op een jaar tijd in een mooie winst van 0,9% om op 13,5% uit te komen. Directrice Adèle van Reeth, die eerder Laurence Bloch opvolgde, analyseerde deze gunstige evolutie als een cocktail van precisie, veeleisendheid en betrouwbaarheid, gekruid met een vleugje vrolijkheid. De herschikte ochtend met de nadruk op informatie en duiding gebracht door Nicolas Demorand, Lea Salamé en Sonja Devillers (met een dagelijks uitgebreid interview) bleken een geslaagde zet.

De Luxemburgse stilte

RTL, het stokpaardje van de Group M6, die de pogingen tot een fusie met TF1 zag mislukken, verloor maar liefst 361.000 luisteraars. De verklaringen voor deze zware terugval zijn een raadsel. Een en ander was wellicht wel een gevolg van een té drukke ochtend die door de journaals en de grote hoeveelheid rubrieken zoals ‘Le Surf d’Info’ en ‘L’invité de RTL’ werd gevuld. Enige uitzondering was ‘RTL Soir’, dat met Julien Sellier en Marion Calais, de schade min of meer beperkte. Men troostte zich toch met het terechte idee dat het marktaandeel met 0,6% naar 12,9% klom.

Stabiele hoeveelheid energie

Het Parijse antwoord op het Londense LBC France Info klapte zich vast aan de derde plek. NRJ handhaafde zich als het meest beluisterde landelijke netwerk voor de trendy jongeren op zoek naar de laatste hits en muzikale nieuwigheden. Akkoord, 218.000 fans minder oogt niet echt fraai maar de ochtendshow van Manu Levy scoorde met gemiddeld 644.000 vroege vogels beter dan het zusterstation Nostalgie waar Philippe en Sandy het ontbijt serveren. Difool bij Skyrock profileerde zich als de eerste echte achtervolger op de koplopers uit de stal van de zwarte panter.

De winnende aanpak

Naast France Inter mocht ook het Monegaskische RMC zich tot het kamp van de winnaars rekenen. 5,8% of een bescheiden maar degelijke vooruitgang met 0,5% onderstreepte de juiste redactionele filosofie. Zo verschoof de opvolgster van Jean-Jacques Bourdin in de voormiddag, Apolline de Malherbe de aandacht naar vooral de algemene bezorgdheden van de bevolking. De schoolproblematiek, de energiecrisis… 

Alledaagse thema’s, die herhaaldelijk aan bod kwamen en waarbij het vaak tot botsingen tussen verschillende meningen kwam. Iets wat op 8 februari live gebeurde met de minister van binnenlandse zaken Gerald Dermanin, die de ex-medewerkster bij BFMTV van een veel te snelle en populistische presentatie beschuldigde. Niettegenstaande deze uitschuiver scoorde ze 13% wat haar in de schaduw van France Inter en RTL zette.

Trop de foot?

Enige minpunt: de matig scorende voetbalshows waarbij enkel de belangstelling voor ‘After Foot’ met Daniël Riolo en Gilbert Brisbois (22.00 uur en middernacht), met 18.000 volgers tot 143.000 fanaten vergrootte. Lage cijfers dus als logisch gevolg van de rechtstreekse tv-uitzendingen van talrijke topduels in de Ligue 1, de Champions League en andere competities. Niettegenstaande het aankomende controversiële wereldkampioenschap in Qatar bleef RMC behoorlijk optimistisch vermits op digitaal vlak alle publicitaire blokken tijdens de duur volledig volgeboekt waren.

En nu Nicolas?

Om het in dezelfde sfeer te houden, wat de moet ex-president Nicolas Sarkozy – groot pleitbezorger van het WK Voetbal in Qatar -, denken over de puinhoop die Europe 1 op enkele maanden tijd aanrichtte? Ontslagen aan de lopende band, sociale onrust, de redactionele ommezwaai naar de extreem-rechtse strekking van eigenaar Vincent Bolloré. 

De verhoopte verbetering leidt enkel tot vernederende conclusies. 362.000 luisteraars die de voormalige iconische zender de rug toekeerden. Zelfs het in zeven haasten opgestarte ‘Europe 1 Sport’ in de avond met Lionel Rosso en Virginie Phulpin, om het toernooi in Qatar te ‘promoten’, werd meteen een flop. Slechts 52.000 liefhebbers bij de aftrap. Escaleerde de golf van kritiek en onverschilligheid tegenover de aandacht die de oliestaat opeiste? De evolutie van de verschillende programma’s, gewijd aan alle facetten van het voetbal, was zeker deze vraag waardig.

De foute start van Virgin

Vermelden we tot slot nog ander slecht nieuws uit het kamp van zenderbaas Lagardère en zijn politieke vrienden. De vernieuwing na de zomervakantie bij Virgin Radio ging deels de mist in. De pas binnen gehaalde Guillaume Genton ontgoochelde bij zijn start in de ochtend met slechts 163.000 volgelingen of 63.000 liefhebbers minder dan zijn voorganger, de afgedankte Bruno Payet. Geen wonder dat de roep om een terugkeer naar Europe 2 meer dan ooit luid en duidelijk klonk. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Frankrijk: France Inter is heer en meester

France Inter kende, op basis van de luistercijfers van juli en augustus, een meer dan Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: France Inter leidt, Europe 1 lijdt

Weinig verrassingen in de Franse luistercijfers tijdens de politiek zwaar beladen periode tussen april en Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: oplawaai voor Europe 1, winst voor France Inter

In Frankrijk optimaliseerde France Inter optimaliseerde in het eerste kwartaal niet alleen zijn positie als Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: nieuw verlies voor Europe 1

Geen opvallende verschuivingen in de verhoudingen tijdens de maanden september en oktober 2021. RTL en Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic groeit niet meer

NPO Radio 2 is de opnieuw verrassend marktleider in Nederland, bij Qmusic is de groei Lees verder

Blad 1637: Fabian Hermans, luistercijfers Frankrijk, Adformatie

• Fabian's radiodebuut met NRJ 40 • Frankrijk: zit radio in vrije val? • Nederland: Lees verder

Blad 1635: DAB+ in Italië, luistercijfers Marokko, Donkere Dagen Top 50

• Lokale DAB+ gestart in Treviso • Marokko: religieuze radiostations blijven op kop • Stemmen Lees verder

Nederland: vernieuwd luisteronderzoek op komst

In Nederland gaat per 1 januari 2023 - weliswaar met de nodige vertraging - een volledig vernieuwd luisteronderzoek Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
18 november 2022 - 18:02 18:02

het is wel vreemd dat Vinci Autoroutes er niet tussen staat. Is een zeer goed station en heeft toch een mooi potentieel bereik.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
18 november 2022 - 21:34 21:34
Antwoord aan  Rett

Dat is ook geen nationaal product. Alle radiostations in de lijst hebben een erkenning als nationale radio. De belangrijkste regionale radiostations nemen samen deel aan Mediametrie onder de noemer Les Indés Radios. Dat zijn 128 stations, samen goed voor 7,4 miljoen luisteraars, dus veel meer dan France Inter. Al zit Vinci Autoroutes niet in dat lijstje. De laatste keer dat die deelnamen aan Mediametrie was in 2018.

Rett
Rett
20 november 2022 - 14:10 14:10
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Dat is ergens wel waar, maar anderzijds dekken alle 107.7 radio’s wel een flink deel van Frankrijk. Hoe viel het resultaat in 2018 dan uit Rudy ?

Rudy De Saedeleir
Beheerder
20 november 2022 - 14:33 14:33
Antwoord aan  Rett

Ze waren toen naar eigen zeggen het best beluisterde station “sur les autoroutes”, maar voor de rest was dat de vaagheid zelve. Ze namen ook nooit deel aan de offertes voor de twee nationale muxen, die sowieso mikken op een optimale ontvangst op het Franse route-netwerk (en de grote agglomeraties).

Rett
Rett
20 november 2022 - 18:27 18:27
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

ja, dat is inderdaad wel vaag. Papier is gewillig 😉 Nu, ze hebben niet zo’n grote nood aan reclame-inkomsten, en dus ook niet aan een duidelijk bewezen bereik. Het is voor hen allicht meer een prestigezaak, of een intern argument. Merci !

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx