Het Noord-Limburgse FM Goud beschikt al jaren over sterke en viraal opgebouwde Facebookpagina met intussen 37.000 volgers. Dat is letterlijk goud waard. Een tiental dagen geleden werd via die pagina de simpele vraag ‘Als ik naar de radio luister, dan luister ik meestal via…’ gelanceerd. Heel opmerkelijk is hoe sterk digitale radio en vooral DAB+ intussen al ingeburgerd blijkt.
“We vroegen via onze Facebookpagina hoe mensen meestal naar de radio luisteren. Met als antwoordmogelijkheden: DAB+, online of FM”, zegt radiobaas Michel Vanderfeesten. “De bevraging liep een goede week en we hebben de resultaten geanalyseerd bij exact 1.000 deelnemers. Dat geeft ons een duidelijk en representatief beeld.”
De resultaten:
- Verrassend: er wordt primair via DAB+ geluisterd. Liefst 431 mensen geven dat aan.
- FM staat op plaats 2 en is goed voor 379 stemmen.
- Online luisteren (via websites, apps,…) eindigt op 3 met 190 stemmen.
In procenten omgezet betekent dit:
- 43 op 100 luistert via DAB+ naar de radio.
- 38 op 100 kiest nog voor FM.
- 19 op 100 voor online luisteren.
Digitaal luisteren vertegenwoordigt dus 62 procent, terwijl analoog (via FM) luisteren is teruggezakt naar nog maar 38 procent. Hoewel dergelijke steekproef via Facebook, zelfs met deze aantallen, in feite nooit representatief kan zijn voor een objectieve doorsnede van de bevolking, gaat het niettemin toch om vrij opmerkelijke resultaten.
De laatste ‘officiële’ Vlaamse meting, in oktober 2021 door Ipsos (in opdracht van de Vlaamse overheid), had het over een digitaal luistervolume van 41 procent, waarvan 19 procent via DAB+, 14 via online en 8 via de kabel-tv. Een volgende gelijkaardige peiling van Ipsos is normaal gezien voor dit najaar gepland.
“Het is duidelijk dat de omslag naar digitaal luisteren bijzonder hard gaat. Wie de voordelen heeft ontdekt, keert nooit meer terug naar FM. Als regionale radiozender zijn we blij dat ook mediaminister Benjamin Dalle ons mee op de digitale trein wil en dat we onze aanwezigheid op DAB+ die een feit is sinds februari 2022, nog kunnen en mogen uitbreiden. Dit is essentieel om ook de digitale omslag als sterk regionaal medium te kunnen overleven”, besluit Vanderfeesten.