RadioVisie

  • .
    .

F1 imago beklad!

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele gebeurtenissen. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag verdiept Filip Vanmolle zich in de verslagveving van de F1.

Informeer de fans op een eerlijke, correcte en volledige manier

Playsports, een onderdeel van de betaalzender Telenet bezit sinds een poos de exclusieve uitzendrechten voor het F1-wereldkampioenschap. Niet zo moeilijk als men weet dat de Amerikaanse Telenet-eigenaar Liberty tevens de scepter over de hoogste klasse van de autosport zwaait. En vermits na een veel te lange winterpauze, door onder meer het uitstellen van de wedstrijden in Australië en in China, de fans zich eindelijk mochten opwarmen aan de eerste Grand Prix in een reeks van 23, maakte men zich op voor een verhelderende verslaggeving van een bekwaam team van journalisten en medewerkers. Helaas liep het helemaal anders.  

De woede na de mediazandstorm op Playsports van Telenet is nog steeds niet gaan liggen. Nochtans lagen de verwachtingen voor het verslag van de traditionele zaterdagse kwalificatiesessie bij de openingswedstrijd van het F1-wereldkampioenschap, langs de majestueuze accommodatie van Sakhir in de oliestaat Bahrein, uitermate hoog. Mad Max Verstappen tegen zuurpruim Lewis Hamilton, die onderhand niet welkom is in Saoedi Arabië voor de komende Grand Prix op de speedway van Jeddah. Teveel noten op zijn The Voice-zang en blabla over mensenrechten, Black Lives Matter en het homohuwelijk. Taboe voor de Kings, Queens en hun doodseskaders, die kritische journalisten maar al te graag om de hoek knallen. Remember Kashoggi.

Maar back to Vilvoorde en de betaalzender, die in de hoop op een kwaliteitsverbetering een ‘zevende dag’ uit de mouw schudde. Aan tafel: Dennis Xhaët en twee gasten, die er duidelijk voor spek en bonen bij zaten en uitblonken in absolute non kennis. Blablabla, ‘allo, ‘allo waarover praten jullie? Praat voor de vuilbak want reeds lang geweten.

Dan maar naar de heren Kris Wauters van Joe FM en Gert Vermeersch. Zitten die ook al het déjà passé nieuws te herkauwen in de hoop dat de kennis van de kijkers het infantiele niveau niet overschrijdt. Verkondigen de Laurel en Hardy van het kleine scherm plots de aanwerving van topman Dumaison van VW als de nieuwste versterking bij Williams? Wablieft? Pardon? Mijn mond viel open van extreme verbazing en kolkende boosheid. De recentste komst van Willy Rampf vergeten?

Complete catastrofe wanneer tussen de onderdelen van de kwalificatie met de studio geschakeld werd. Weg het respect voor de kijker en voor de abonnee, die de mecaniciens, de piloten en de teambazen in actie wilde zien. Dan maar zappen richting Tipik, de evenementenzender van de RTBF waar Gaëtan Vigneron, ondanks zijn degoutante uitspraak van Seinz in plaats van Carlito Sainz, tenminste op niveau acteerde.

Dat Vlaanderen de F1 totaal respectloos en als een sport voor achterlijk volk behandelt, was reeds geweten, maar dat Playsports dit zo nadrukkelijk in de verf zou zetten, neen, het tartte elke verbeelding. Een complete nul over de gehele verslaggeving. Eerste les journalistiek en ook uit eigen ondervinding: informeer de fans op een eerlijke, correcte en volledige manier want zij luisteren naar JOU en ze betalen er ook voor (tot mijn maximale ergernis). 

Waar zijn David Coulthard, Olav Mol, Jack Plooij in het vierkantje, Ted Kravitz, Martin Brundle en consorten? SOS degelijke verslaggeving gewenst. Viva Grand Prix Radio, BBC Radio Five Live en Sky TV!

° Is getekend Filip Van Molle


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
ron
ron
31 maart 2021 - 10:09 10:09

Filip, waarom zou je nog hier naar kijken als je (helemaal legaal) ook een abonnement op F1tv kan nemen en kan kiezen uit het commentaar van Sky of Olav Mol?

De eerste jaren was – alleen in Belgie!- door het monopolie van Telenet alleen het Spaanse en Franse commentaar bij ons beschikbaar, maar gelukkig is dat niet langer het geval. En zit het commentaar van Olav Mol onder de Nederlandse optie (wat natuurlijk voor F1TV veel interessanter is dan apart voor Belgie daar de Telenet boys onder te steken) aangezien 1 NL commentaar dan meteen 2 landen bedient.

De online service heeft wat opstartproblemen gehad, maar draait nu best soepel. En voor een fractie van de prijs wat je bij Play Sports maandelijks neertelt. Zeker als je alleen interesse hebt in F1 en niet al die andere sporten. Regelmatig zijn er kortingen, waardoor ik vorig seizoen slechts 35 Euro voor een heel jaar betaalde.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx