RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Exclusief: Norkring verliest kanaal 10 definitief

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Raad van State heeft het beroep van de NV Norkring België tegen de intrekking van het digitale kanaal 10 verworpen. Voor de lokale radio’s, maar ook voor de toekomst van de digitale radio in Vlaanderen in het algemeen, is dat hoopvol nieuws.

RadioVisie heeft zich de voorbije jaren al vaker vastgebeten in het omstreden digitale kanaal 10. Dit kanaal bevindt zich in band III, die gebruikt wordt voor DAB+, maar werd in 2009 voor vijftien jaar als een DVB-T-kanaal cadeau gedaan aan het toen nog vrij recent opgerichte Norkring België. Er was toen namelijk geen enkele andere kandidaat voor.

Bij de internationale verdeling van band III in 2006 liepen de frequenties voor DAB+ (digitale radio) en DVB-T (digitale televisie) nog door elkaar. Voor Vlaanderen ging het om kanaal 10, in Wallonië om kanaal 6. Veel landen vonden die aanwezigheid van DVB-T in band III (kanalen 5 t/m 13) een vergissing en beslisten de band volledig te reserveren voor digitale radio, wat perfect mogelijk was.

Slechts een paar landen gaven die toegewezen DVB-T-kanalen in de ‘radioband’ toch uit. Onder hen ook Vlaanderen. In Wallonië hielden ze hun kanaal 6 bewust in de reserveportefeuille. Daar wordt het sinds 2019 ingezet voor DAB+

De knuppel van RadioVisie

Achteraf bleek ruimschoots dat deze Vlaamse beslissing destijds erg voortvarend was. Norkring had immers nooit een deftig businessplan voor dat kanaal 10 en deed er – op wat experimenten na – jarenlang helemaal niets mee. Ook de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) bleef al die jaren stom, doof en blind voor het niet regulier in gebruik nemen van het kanaal.

Tot RadioVisie begin 2019 de knuppel in het hoenderhoek gooide, waarop het Nederlandse Broadcast Partners een formele klacht indiende bij de VRM. Kanaal 10 kan immers als DAB+ veel nuttiger worden ingezet, daar is intussen iedereen wel van overtuigd.

De rest van het verhaal kennen we: de VRM deelde, zoals gewoonlijk in dergelijke klachtenprocedures, eerst enkele verwittigingen uit aan Norkring, waarop die laatste plots wel begon uit te zenden via kanaal 10, weliswaar met de handrem op (enkel in Sint-Pieters-Leeuw stond een zender op laag vermogen). Long story short: op 11 januari 2021 besliste de VRM de Norkring-licentie voor kanaal 10 in te trekken.

Raad van State verwerpt beroep

Norkring trok op 15 maart 2021 naar de Raad van State tegen deze intrekking. Die procedure werkte echter niet opschortend, waardoor Vlaams mediaminister Dalle het kanaal 10 alvast tijdelijk kon vrijmaken voor proefmuxen voor de lokale radio’s.

Op 24 maart 2022 viel het arrest in de zaak van Norkring tegen de VRM. Dat staat nog niet online, maar RadioVisie kreeg het arrest al te pakken. Het belangrijkste argument van de operator was dat de uitzending vanuit Sint-Pieters-Leeuw wettelijk volstond om aan de uitzendverplichtingen te voldoen en dat er nergens een verplichting stond ingeschreven op een nationale dekking.

Net als de VRM volgt ook de Raad van State die zienswijze niet. “Aangezien het frequentieplan uitdrukkelijk het theoretisch beoogd gebied vastlegt waarvoor de vergunning wordt verleend, volgt hieruit dat de zendcapaciteit van het netwerk voor frequentiekanaal 10 zo goed als mogelijk dat gebied – het volledige Nederlandse taalgebied en tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad – dient te bestrijken. De regelgever heeft geen definitie gegeven van ‘theoretisch beoogd’, maar een andere lezing zou dit begrip tot dode letter maken.

In een tweede middel probeerde Norkring de beslissing nog aan te vechten door te stellen dat de VRM in zijn eerdere beslissingen onduidelijk bleef over de te vervullen technische voorwaarden om de sanctie van de intrekking af te wenden. Maar volgens de Raad van State is de VRM helemaal niet verplicht om Norkring bij te staan of uit te leggen welke technische inspanningen of investeringen nodig zijn.

Goed nieuws voor de lokale radio’s

Hiermee valt dus definitief het doek over dit dossier en kan meteen ook de wettelijke onzekerheid over het gebruik van kanaal 10 voor DAB+ worden opgeborgen. Zoals bekend bestond theoretisch nog een kans dat de recent opgestarte proefmuxen voor de lokale radio’s in kanaal 10 alsnog uit de lucht zouden moeten, indien Norkring het beroep bij de Raad van State zou hebben gewonnen.

Voor de tientallen Vlaamse lokale radio’s die het intussen aandurfden om te investeren in DAB+ is dit arrest dus zeer goed nieuws: de lokale muxen kunnen definitief in de lucht blijven, in afwachting uiteraard van een definitief digitaal frequentieplan. (RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lokale DAB+ in Vlaanderen: Dalle belooft tijdelijke vergunningen via kanaal 10

Het lijkt er op dat Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) een versnelling hoger Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joris
Joris
6 april 2022 - 18:39 18:39

En nu Nederlands Limburg nog (lokale radiozenders met een eigen frequentie).

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx