RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Exclusief: Belgische Oostkantons krijgen eigen DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er komt zowaar schot in een eigen DAB+ voor de Duitstalige gemeenschap in Oost-België. RadioVisie vernam uit zeer goede bron dat de regering van de Duitstalige gemeenschap dinsdagavond definitief groen licht gaf. Als alles vlot gaat, dan start wellicht eind november in blok 8A al een digitaal ensemble met twee zenders, in Amel en Petergensfeld.

De voorgeschiedenis van de mux voor de Oostkantons, Duitstalig België, is redelijk complex. Oorspronkelijk kwam het kanaal 8A zelfs aan Vlaanderen toe, weliswaar enkel voor de regio Brussel, maar in het kader van de frequentieverdeling stond Vlaanderen dat kanaal toen af aan de BRF (foto boven, omroepgebouw), de omroep van de Duitstalige gemeenschap, omdat die anders helemaal uit de boot zou vallen in de digitale ether.

In de praktijk maakte de BRF echter geen gebruik van dat cadeau, omdat de BRF al door de RTBF werd meegenomen op de toenmalige DAB via blok 12B. Eind 2017 leek er toch wat te bewegen toen er, eerst in de Oostkantons en nadien ook in de Brusselse regio, zowaar (kortstondige) testuitzendingen werden gehoord via kanaal 8A. Die gebeurden in opdracht van de BRF.

Nadien werd het weer stil rond het project en na lang wikken en wegen besliste de BRF om toch maar gewoon deel te nemen aan de Waalse landelijke DAB+ die in het najaar van 2019 officieel van start ging. De BRF is daar te beluisteren in vier van de vijf provincies, al is er amper tot geen dekking in het Duitstalige oosten van België.

Achter de schermen werd niettemin voortgewerkt aan de plannen voor een eigen mux voor de Oostkantons, ook al was er bij de plaatselijke radiostations nooit veel interesse. Maar de tijden veranderen en in Duitsland maakt DAB+ jaar na jaar stevige sprongen vooruit. Recent publiceerde het Duitse Bundesnetzagentur, de tegenhanger van het Belgische BIPT, vrij verrassend het coördinatiebesluit voor een netwerk op kanaal 8A voor de Belgische Oostkantons. Het geplande zendernetwerk ziet er als volgt uit:

  • Amel (Wallerode) 4 kW
  • Kasteel Reuland/Steffeshausen 0,2 kW
  • Eupen (Stadion Kehrweg) 0,2 kW
  • Raeren-Petergensfeld 2 kW
  • Sankt Vith (Recht) 0,2 kW

Hoewel het theoretisch nog altijd mogelijk is om het kanaal 8A daarnaast ook in de Brusselse regio op te starten, is daar momenteel geen sprake meer van. Het netwerk zal dus enkel in de Oostkantons opstarten.

Volgens onze eigen informatie is het de ambitie om de twee sterkste zenders, Amel en Petergensfeld, al eind november in de lucht te krijgen. Beide locaties liggen alvast zeer hoog, waardoor de kans groot is dat de geplande dekking hiermee in principe al zo goed als optimaal zal zijn.

De drie kleinere steunzenders, in Steffeshausen, Eupen en Sankt Vith, zijn momenteel enkel theoretisch voorzien, voor het geval de veldsterkte op die plaatsen toch onvoldoende zou blijken. Als die steunzenders er eventueel toch zouden komen, dan zal dat sowieso pas ergens in 2023 zijn.

De samenstelling van de mux is voorlopig nog onduidelijk. In elk geval komen BRF1 en BRF2 er op en ook 100.5 Das Hitradio zou een certitude zijn. De andere private FM-stations in de Belgische Oostkantons – Radio 700, Radio Contact Ostbelgien Now en Radio Sunshine – zouden dan weer de kat nog uit de boom kijken.

Wel zouden enkele Duitse lokale stations van net over de Belgische grens kandidaat zijn en het is ook de bedoeling dat de RTBF een aantal kanalen ter beschikking krijgt, mede omdat de eigen muxen van de RTBF weinig of geen dekking hebben in die regio. (RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
8 februari 2023 - 13:28 13:28

Is er ondertussen al meer nieuws i.v.m. deze mux ?

Dimitri
Dimitri
30 oktober 2022 - 13:16 13:16

Toch wat een gemiste kans om niet in Brussel on-air te gaan, niet alleen zijn daar de Europese instellingen, er is ook dat buiten Rammstein op StuBru en Nena met irgendwo die dagelijks bij Q voorbijkomt bijna nergens nog Duitstalige muziek in de Vlaamse ether geraakt. Misschien dat Deutschland Funk een beetje kan sponseren om zo de klok rond digitaal on-air te raken in Brussel? Vandaag delen ze daar al een FM frequentie met BRF.

Thomas
Thomas
27 oktober 2022 - 21:27 21:27

Goed nieuws!
Ik heb ook nooit begrepen waarom er niet telkens 1 zender van de 3 taalgebieden in heel het land worden uitgezonden via DAB+, logisch zou dit VRT Radio 1, LaPremiere en BRF1 zijn. Al was het om de vele buitenlanders op onze wegen zo goed mogelijk te informeren over de actuele verkeerssituatie. Daarom hoop ook ik dat ze ook behouden blijven in de ander muxen (in Wallonië).

De VRT zou toch ook makkelijk 1 pf 2 plekjes kunnen afgeven. Zeker nu ze besloten hebben de regionale ontkoppelingen af te bouwen. Nu huurt RTBF zelf een plekje op de commerciële mux om RTBF Mix uit te zenden, onbegrijpelijk!

BRF1, BRF2 zijn misschien niet de meest opvallende zenders. Ook 100,5 Das Hitradio is voor de gemiddelde Vlaming niet zo gekend maar alvast erg populair in NRW dus zeker ook een meerwaarde op deze nieuwe mux!

Laatst bewerkt 5 maanden geleden door Thomas
Robert
Robert
14 januari 2023 - 00:42 00:42
Antwoord aan  Thomas

Ik vind BRF 1 EN BRF 2 HEEL goede zenders en professionele.. Goed evenwicht tussen muziek info en regionale info… VRT Radio 1 veel bla bla bla… Klara trekt op niet veel. Beter is Musiq3.. . en Radio 2 zal achteruit gaan met de komende veranderingen om lokale programma’s te vervangen.

johan
johan
27 oktober 2022 - 10:14 10:14

Hopelijk blijven de uitzendingen van BRF 1 en BRF 2 behouden vanop 6D Financietoren te Brussel.
Nu kan een groot gedeelte van West-Vlaanderen en Henegouwen ook genieten van de uitzendingen van onze duitstalige landgenoten.

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
29 oktober 2022 - 09:07 09:07
Antwoord aan  johan

Deze DAB+signalen zijn in Gent (30m hoog gebouw; grond 25m boven zeeniveau) alvast binnen NIET te ontvangen met een standaard-ontvanger en zonder (gerichte) buitenantenne.
BRF 1 zit wel in het radio-pakket van Telenet en Proximus.

Laatst bewerkt 5 maanden geleden door Luc Van Coillie
Kumulus
Kumulus
3 november 2022 - 17:07 17:07
Antwoord aan  johan

Ik kan BRF ook hier in het Waasland ontvangen op 6D.
Dit kan binnenshuis, met een ontvanger met een simpele draadantenne.

Laatst bewerkt 4 maanden geleden door Kumulus
Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx