RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Europees Parlement verplicht digitale autoradio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het Europees Parlement keurde gisteren de vernieuwde «Europese elektronische communicatiecode» (EECC) goed. Die verplicht onder meer dat alle nieuwe autoradio’s alle vormen van digitale radio via de ether moeten kunnen ontvangen. Een nieuwe autoradio met enkel nog FM en AM zal binnen twee jaar nergens nog mogen in de EU.

De verplichting tot “interoperabiliteit”, zoals dat heet, zal Europees weliswaar enkel gelden voor autoradio’s, maar daarnaast krijgen de landen van de Europese Unie individueel de vrijheid om zelf ook de verkoop van enkel analoge huishoudelijke radiotoestellen te beperken of zelfs helemaal te verbieden. Italië voert als eerste land binnen de Unie dergelijke maatregel trouwens al in, per 1 januari 2020. In ons complexe federale landje zou dergelijke maatregel enkel door de federale regering kunnen worden beslist.

De nieuwe directieve moet nu eerst nog formeel worden bekrachtigd door de Raad van de EU (de raad van ministers voor dit domein), waarna de tekst verschijnt in het Publicatieblad van de Europese Unie, wellicht begin 2019. De landen van de EU hebben vanaf dan twee jaar de tijd om alles om te zetten in hun nationale wetgeving.

De algemene verwachting is echter dat de Europese autosector en de producenten van autoradio’s niet nog eens twee jaar zullen wachten om zich in regel te stellen met de nieuwe directieve. De kans is dus groot dat de volgende twee jaar het aantal nieuwe auto’s met DAB+ als standaard al spectaculair zal stijgen, om tegen 2021 aan 100 procent te zitten.

Bescherming van de consument

Overigens spreekt Europa nergens specifiek over DAB+, maar enkel in het algemeen over “digitale radio via de ether”. In de praktijk zullen, zoals we trouwens al eerder schreven, alle nieuwe autoradio’s dus ook met digitale uitzendvormen als DRM en DRM+ overweg moeten kunnen.

Op zich is de nieuwe Code de logica zelve. De helft van de Europese bevolking wordt vandaag al gedekt door een of andere vorm van digitale radio via de ether. De volgende jaren zal die dekkingsgraad enkel maar (fors) toenemen. Vanuit het oogpunt van de bescherming van de consument is het dus niet meer dan normaal dat Europa strikter reguleert hoe nieuwe radiotoestellen overweg moeten kunnen met alle bestaande uitzendvormen, zowel analoog als digitaal.

Mede in functie van de veiligheid werd daarom geoordeeld dat minstens de autoradio’s overal en altijd in Europa elke vorm van digitale radio moeten kunnen ontvangen. Voor de bestaande analoge AM en FM geldt die verplichting dus niet, om de eenvoudige reden dat die in de auto vandaag als een vanzelfsprekendheid worden gezien in heel Europa. Bovendien wil Europa vooral geen roet in het eten gooien in de toekomstige uitdoofscenario’s voor analoge radio.

Geen DAB+ in smartphones

Toch is de nieuwe Code zeker geen algemene overwinning voor de protagonisten van DAB+. Die hoopten lang dat Europa ook de huis-, tuin- en keukenradio’s uniform zou reguleren. Niet dus, wat betekent dat de druk nu bij de verschillende landsregeringen zal komen te liggen.

Daarnaast leren we uit de kleine lettertjes van de nieuwe directieve ook dat de lidstaten de smartphoneproducenten niet zullen mogen verplichten om bv. een DAB+ chip te voorzien in de smartphones. Veel van de nieuwe smartphones hebben vandaag nog steeds een (al dan niet geactiveerde) FM-chip aan boord, maar volgens Europa is radio (via de ether, wordt hier bedoeld) op een smartphone in feite maar “een bijkomstige functie”.

Voor de radioamateurs geven we tot slot nog mee dat ook hun (gespecialiseerde) ontvangstapparatuur buiten schot blijft in deze nieuwe Code.

De volledige Nederlandstalige tekst (pdf) van de nieuwe EECC vind je hier. Met betrekking tot de materie rond digitale radio gaat het met name over artikel 113 en 113 annex XI


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1486: Radio 2, DAB+ in Frankrijk, Conan O’Brien

• Radio 2: terugblik op de jaren '60 en '70 op Hemelvaart • Frankrijk: DAB+ Lees verder

Blad 1485: Qmusic vs Q-dance, Loopreizen Radio, Heart 00s

• Nederland: Qmusic en Q-dance regelden hun dispuut in der minne • Nederland: Loopreizen Radio Lees verder

Blad 1481: small scale DAB+, NFT’s, Radiodays Europe (video)

• Met 37 op één lokale DAB+ in Liverpool • Spotify: artiesten kunnen NFT promoten Lees verder

Blad 1479: Radio Maaskant, Radio ZRO, Han Hollander

• Radio Maaskant verdwenen van Limburgse DAB+ • VRM: Lokale radio ZRO moet ook Gentse Lees verder

Blad 1477: Nostalgie, Radio 538, Brillux Radio (audio)

• Urbanus, CPex en Emma Bale vervolledigen Nostalgie Beach Festival • Radio 538 vervangt Die Lees verder

Klavertje vier bij Talpa Network

538 Classics, Radio 10 80’s Hits, Sky Radio Nice & Easy en Vintage Veronica, betaalden Lees verder

VK: Bouwvakkersradio landelijk op DAB (video)

Het station timmert al vijf jaar aan de weg, maar hun verschijning op DAB+, met Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: het speciale geval Victoria

Als enige van alle 59 lokale radio’s in Vlaanderen in de digitale ether gebruikt Victoria Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
15 november 2018 - 11:05 11:05

Jammer dat er nog zo’n lange periode voorzien is. Als FM/AM-autoradio’s ook maar 10 euro goedkoper zijn dan DAB+ontvangers, zullen autoconstructeurs doorgaan tot het laatste moment, tot ze ze niet meer mogen inbouwen (met voor de klant een flinke meerprijs als ie toch DAB+ wil). Dat betekent dat je binnen een jaar en 11 maanden geheid nog nieuwe auto’s zal vinden die geen DAB+radio aan boord hebben, en rekening houdend met de levensduur van een auto kan je bijna zeker zijn dat die nog gaan rondrijden op het moment dat de FM-zenders al zullen uitgeschakeld zijn.

Bart
Bart
15 november 2018 - 15:01 15:01
Antwoord aan  Peter

Met een gemiddelde levensduur van 7 jaar (pure gok) voor een auto gaat het dus nog tot minstens 2025 duren voor het aandeel DAB+ radio’s aan 100% uitkomt en 7 jaar is een enorme tijdspannen op het gebied van mobiele ontwikkelingen. Veel kans dat tegen 2025 streaming over 5G (of zelfs al de opvolger) de nieuwe norm is.

Dergelijke beslissing had 10 jaar geleden genomen moeten worden (al was er toen nog geen DAB+ denk ik,).

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x