RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Europe 1 niet langer meer op de vertrouwde 183 kHz

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het hing al een hele tijd in de lucht, dan weer werd het ontkend, om nadien toch weer de kop te steken. Europe 1 zou z’n uitzendingen op de langegolf gaan staken. Eindelijk is de kogel nu definitief door de kerk en is beslist om de stekker er uit te trekken. Vanaf 1 januari 2020 is het Franse commerciële radiostation niet langer meer op de vertrouwde 183 kHz te ontvangen. Met de afschakeling worden jaarlijks miljoenen euro’s bespaard.

Volgens eigenaar Lagardère is het luistergedrag zo snel veranderd en overgestapt naar digitaal, dat het geen enkele zin meer heeft om tonnen budget te spenderen aan een achterhaalde technologie. Momenteel is Europe 1 in grote delen van Frankrijk op FM te beluisteren en in de eerste helft van 2020 worden ook DAB+-zenders aangezet. Uiteraard zijn de programma’s wereldwijd te volgen via het internet.

Daarnaast geeft Lagardère aan dat ook het milieu meespeelt in deze beslissing. De langegolfzender van Europe 1 is met een zendvermogen van 2000 kW namelijk een hele flinke stroomverslinder. Ter voorbereiding op de definitieve afschakeling werd de langegolfzender begin november al eens drie dagen lang uitgezet. Niet gezegd, maar ook meer dan waar; het marktaandeel van het station staat al enige jaren flink onder druk. Beknibbelen op de uitgaven is bijgevolg een must.

Saillant detail: de langegolfzender van Europe 1 bevindt in het Duitse Saarland omdat halverwege de jaren ’50, toen de uitzendingen begonnen, dit gebied onder Frans bestuur viel. Een erfenis uit de Tweede Wereldoorlog. Europe 1 is niet de eerste Franse zender die stopt op de langegolf. In 2015 ging het publieke France Inter hen al voor.

RTL (234 kHz) en RMC Info (216 kHz) blijven vooralsnog uitzenden op de langegolf, al heeft RTL ook te kennen gegeven een afschakeling te overwegen. (radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: Tegenvaller voor RMC Sport

Enorme verrassing bij de toewijzing van de uitzendrechten voor de periode tussen 2021 en 2024 Lees verder

France Inter triomfeert in Parijs

In tegenstelling tot het landelijke patroon gaven de Parijse luistercijfers een meer duidelijke hiërarchie. Dat Lees verder

France Inter en RTL heersen, Europe 1 op drift

De Franse radiowereld kampte in de schaduw van de bikkelharde strijd om de hegemonie tussen Lees verder

Frankrijk: Triest eindejaar voor Europe 1?

Dat Europe 1 sinds enkele jaren in een zware crisis verkeert, is een understatement. De Lees verder

An Englishman in New York – pardon – in Lille

Het Franse Contact FM van de mediagroep Rossel Voix du Nord, dat dankzij de recente Lees verder

Frankrijk: Eugène Saccomano is niet meer

Afgelopen maandag maakten de Franse krant ‘Var Matin’ en het persbureau AFP het overlijden bekend Lees verder

De nieuwe Franse luistercijfers

Terwijl de hoofdrolspelers in het Franse radiolandschap reeds de laatste hand aan de najaarsprogrammering hebben Lees verder

France Info in en rond ‘Le Tour’

Aanstaande zaterdag 6 juli, wordt in Brussel de wielerkaravaan met 198 deelnemers voor Tour de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx