RadioVisie

  • .
    .

Eurobarometer: traditionele media genieten meeste vertrouwen in België

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Volgens een ‘flash survey’ van de Eurobarometer heeft een meerderheid van de Belgen meer vertrouwen in de traditionele media – televisie, radio en geschreven pers – om zich te informeren. Een meerderheid is van mening dat zij onjuiste informatie en fake news kunnen herkennen.

De deze week gepubliceerde enquête over media en nieuws van de Eurobarometer werd op vraag van het Europees Parlement uitgevoerd onder 55.347 Europese burgers van 15 jaar en ouder. Voor België gaat het om 1.573 online-bevragingen die werden afgenomen tussen 26 april en 11 mei 2022. Voor de duidelijkheid: dit onderzoek staat dus los van de zesmaandelijkse Standard Eurobarometer waarbij de bevragingen ‘face to face’ gebeuren.

In België is de televisie met 70 procent de belangrijkste bron van informatie, tegenover gemiddeld 75 procent in de hele EU. Bij de Belgen van 55 jaar en ouder loopt dit cijfer op tot 83 procent. Radio volgt als belangrijkste informatiebron in België op de tweede plaats, weliswaar op ruimte afstand (48 procent), maar dat is nog een pak beter dan in de rest van Europa (39 procent).

Online nieuwsplatforms doen het in ons land dan weer minder goed (37 procent) tegenover het Europese gemiddelde (43 procent). De gedrukte pers wordt nog door 23 procent aangeduid als belangrijkste informatiebronnen, nipt gevolgd door sociale media en blogs (22 procent).

Bijna de helft van de Belgen tussen 15 en 24 jaar (49 procent) noemt sociale media en blogs echter als hun voornaamste informatiebron, terwijl op Europees niveau televisie met 58 procent de meest betrouwbare informatiebron blijft voor deze leeftijdsgroep.

in België halen de openbare televisie- en radiodiensten een score van 56 procent als de meest betrouwbare informatiebronnen (EU: 49 procent), gevolgd door de geschreven pers (51 procent, EU: 39 procent) en de private televisie- en radiozenders (19 procent, EU: 27 procent).

Bijna een op de vijf Belgen (19 procent) meent de afgelopen zeven dagen vaak of zeer vaak te zijn geconfronteerd met verkeerde informatie en fake news. Op Europees niveau loopt dit percentage op tot 28 procent.

Een meerderheid van de Belgische deelnemers is van mening dat zij in staat zijn zowel verkeerde als valse informatie te herkennen: 9 procent is “zeer zeker” (tegenover 12 procent voor de EU) en 48 procent “tamelijk zeker” (52 procent voor de EU). Het vertrouwen om betrouwbare informatie van valse informatie te kunnen onderscheiden neemt af met de leeftijd en neemt toe met de opleidingsgraad.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Eurobarometer: radio blijft meest geloofwaardige medium

Radio blijft in Europa het op twee na meest gebruikte medium. Maar radio blijft voor Lees verder

Blad 802: TOPradio, Nostalgie, mediavertrouwen, RNI (video)

• Nog meer radio-speciallekes voor het Hemelvaartweekend • Het vertrouwen van de Belgen in radio Lees verder

Blad 489: Vertrouwen, vrouwen en verrassingen

Goed dat u het ook eens van en ander verneemt en dat u niet enkel Lees verder

Blad 174: 100 jaar, mediavertrouwen en Martine (video)

Een geschiedenis van '100 Jaar Nederlandse radio' in veel podcast-delenOok in de media is het Lees verder

Digital News Report 2021: Vlaming kiest voor vertrouwde nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde gisteren zijn jaarlijkse Digital News Report. Lees verder

EBU: Vertrouwen in openbare omroep neemt toe

De European Broadcasting Union (EBU) onderzoekt met een zekere regelmaat het vertrouwen dat luisteraars, kijkers en Lees verder

Belgen vertrouwen hun media, de radio het meest

In België kunnen de traditionele media, met daarbij het medium radio op kop, een heel Lees verder

De ‘Kastaars’ zijn op komst

Met De ‘Kastaars!’ bekronen de omroepen en het publiek de beste Vlaamse mediaproducties en -persoonlijkheden.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx