fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Eurobarometer: radio blijft meest geloofwaardige medium

Radio blijft in Europa het op twee na meest gebruikte medium. Maar radio blijft voor de Europeaan wel met voorsprong het meest geloofwaardige medium. Dat blijkt uit de jaarlijkse Eurobarometer over de media, die afgelopen week online werd gezet.

Deze Eurobarometer houdt de mediavinger aan de pols in 34 Europese landen (de 28 EU-lidstaten, vijf kandidaat-lidstaten Macedonië, Turkije, Montenegro, Servië en Albanië, plus het Turkse deel van Cyprus). Het onderzoek houdt dus geen rekening met de mediasituatie in Noorwegen en Zwitserland, die geen lid zijn van de EU.

In 2018 stond televisie nog steeds op nummer één (92% kijkt minstens één keer wekelijks), dat is twee procent minder tegenover 2017. Dat cijfer stijgt wel naar 94 procent als ook het tv-kijken via het internet wordt meegeteld. Internet staat op 2 met 78 procent (+ 1% t.o.v. 2017). Het dagelijkse gebruik van internet steeg naar 66 procent.

Het wekelijkse luisteren naar de radio daalde afgelopen jaar met 2 procent naar 73 procent. Het dagelijkse radioluisteren zakte zelfs van 50 naar 46 procent in één jaar tijd. Het aantal Europeanen dat zelfs nooit naar de radio luistert steeg van 13 naar 15 procent.

De top 5 wordt volgemaakt met sociale media (59 procent, plus 1%) en gedrukte pers (56 procent, min 4%). Het aantal Europeanen dat dagelijks een krant leest daalde naar 26 procent (-2%).

De meest verstokte tv-kijkers vind je in Portugal, Bulgarije en Roemenië, de minst verstokte in Zweden en Luxemburg. België en Nederland zitten in de middenmoot met 76 procent dagelijkse tv-kijkers. In België kijk 47 procent nooit naar tv via internet, in Nederland is dat 38 procent.

De Europese landen met de meest verstokte radioluisteraars zijn Ierland, Denemarken en Slovenië, met België op een verdienstelijke achtste plek (57 procent luistert dagelijks en 29 procent minstens drie keer per week) en Nederland drie plekjes lager (resp. 56 + 27 procent). Globaal is de generatie 40-54 het meest verknocht aan de radio. In Roemenië en Bulgarije is die verknochtheid het laagst.

De trouwste krantenlezers vind je in Finland, Zweden en Nederland, met ook hier België op een achtste plek (34 procent leest dagelijks een krant, 35 procent minstens drie keer per week). Nederland en Zweden staan op kop op vlak van het hoogste aantal dagelijkse internetgebruikers (91 procent), gevolgd door Denemarken en Finland, met België pas als elfde (66 procent). Denemarken, Zweden en Cyrpus hebben het hoogste aantal dagelijkse gebruikers van sociale media, met Nederland als vierde (55 procent) en België pas als 19de (43 procent, min 5 procent op één jaar tijd).

Radio blijft de meest geloofwaardige

Radio blijft voor de Europeaan wel het meest geloofwaardige medium. 59 procent (stabiel tegenover 2017 en globaal al stabiel sinds 2009) zet radio met stip op 1, al is er ook 34 procent die zegt ‘geen vertrouwen meer’ te hebben in de radio. Zweden, Denemarken en Finland spannen de kroon op gebied van vertrouwen in radio, met Nederland als vierde (78 procent heeft vertrouwen in radio), terwijl Griekenland helemaal onderaan bengelt met slechts 33 procent. In België vertrouwt 71 procent de radio en heeft 27 procent helemaal geen vertrouwen in de radio.

Bij televisie liggen de Europese geloofwaardigheid en het vertrouwen op 50 procent, eveneens een cijfer dat al tien jaar stabiel is, tegenover 46 procent dat televisie absoluut niet vertrouwd. België (69 procent) en Nederland (68 procent) doen het allebei beter dan in 2017.

Voor de gedrukte pers bedraagt het aantal gelovigen 47 procent tegenover 46 procent ongelovigen. In België is dat 64 versus 33, in Nederland 76 versus 21 procent, eveneens een beduidend beter resultaat dan in 2017.

Het internet verliest sterk aan geloofwaardigheid (32 procent, min 2%) tegenover 53 die geen geloof hechten aan het internet (plus 2%). Bij de Belgen ligt dat vertrouwen nog op 35 procent, in Nederland op 33 procent. In Hongarije, Polen en Slovakije geniet internet nog het meeste vertrouwen, in Zweden, Frankrijk en Groot-Brittannië ligt dat het laagst.

Bij de sociale media bedraagt de geloofwaardigheid nog slechts 19 procent (min 1%) en stijgt de ongeloofwaardigheid naar 63 procent (pus 1%). In België vertrouwt nog 20 procent de sociale media, in Nederland is dat slechts 11 procent. Alleen in Zweden en Frankrijk zakt dat vertrouwen onder de 10 procent. In Bulgarijë en Hongarije ligt dat vertrouwen nog boven de 35 procent.

Gemiddeld 56 op 100 Europeanen hebben vertrouwen in de media in hun eigen land en vinden zich via de verschillende media voldoende geïnformeerd, al is dat wel 10 procent minder tegenover 2010. In België ligt het globale vertrouwen in de media op 75 procent, in Nederland zelfs op 83 procent, het hoogste cijfer in Europa, gevolgd door Finland en Denemarken. In Spanje (46 procent) en Griekenland (47 procent) is dat het laagst. (RDS)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in pers, varia
Blad 139: Caroline, Rolling Stone, zeezenderfoto’s (audio)

Dick is (nog steeds) radio actief – 34 (video)

De benaming ‘podcasts wordt geweld aan gedaan!

Groen Licht – 6 (audio & video)

AETHER: omroep en fonografie in historisch perspectief

Nostalgische column Hans Knot – 69 (video)

Sluiten