fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Erwin Deckers moet Qmusic opblinken (video)

De twee belangrijkste mediaspelers in Vlaanderen worden al een tijdje geconfronteerd met een gelijkaardig probleem; zowel bij DPG Media als bij de VRT zit één van hun radiomerken in de hoek waar de klappen vallen. Dalende marktaandelen en medewerkers/presentatoren die andere oorden (moeten) opzoeken. Ook opvallend, zowel Qmusic als Studio Brussel richten zich op dezelfde (commercieel) belangrijke doelgroep 18-44 jaar.

Qué pasa? Toeval of is er meer aan de hand? En hoe kan het tij gekeerd worden? Qmusic haalde alvast oud-gediende Erwin Deckers (foto bovenaan) uit radiopensioen als consultant. Limburger met een bijzondere staat van dienst. Begonnen bij Donna als redacteur-presentator. Er populair geworden aan de zijde van Sven Ornelis met het ochtendprogramma ‘Deckers en Ornelis’ om al na enkele maanden – in 2000 – getransfereerd te worden naar het pas opgestarte Qmusic, dat hij ook nog eens ging leiden.

Deckers werd ook programmadirecteur van het gelijknamige broertje in Nederland. In 2011 nam hij naast zijn taken als algemeen programmadirecteur van de Qgroup (Qmusic België, Qmusic Nederland en Joe) ook de marketing en communicatie van de Belgische radiostations van de Qgroup voor zijn rekening. Een jaar later werd hij Directeur Strategie van de VMMa, nadien ook Chief Content Officer. In 2019 verliet Deckers DPG Media om coach van creatief talent te worden. Kan er nog meer op een CV?

Multi-ervaren en vertrouwd met het eigen huis, moet hij nu een plan bedenken om het kwakkelende Qmusic opnieuw met het succes te laten aanknopen. Bij de laatste CIM-cijfers van februari 2020 waren zowel de VRT-stations MNM (20,6%) en Studio Brussel (18,7%) de commerciële zender voorbijgestoken in de eerder geciteerde belangrijke doelgroep 18-44 jaar. Voldoende om de eigen cijfers niet met de buitenwereld te delen en enkel het globale rapport (iedereen ouder dan 12 jaar), bekend te maken. Zelfs dat was allesbehalve schitterend. De recente 10,5% was ooit meer dan dubbel zo hoog.

De weg terug bestaat uit diverse ingrepen. Zo werd alvast het programmaschema opnieuw uitgetekend. Een vernieuwde ochtend moet opnieuw de locomotief worden voor de rest van de dag. Die taak rust na de zomer op de schouders van Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe. Sam De Bruyn verliet reeds de ochtend om vanaf september Vincent Fierens gezelschap te houden in de vooravond. Derde ochtendman Wim Oosterlinck, is al weg naar Willy.  

Uiteraard is het een niet te onderschatten gegeven dat die – naar onze bescheiden mening zwaar overroepen belangrijke commerciële doelgroep in 2020- , net ook ‘de bende’ is die het gemak en genot van streaming media (vaak zonder reclame en gepraat) heeft ontdekt. Bob Dylan voorspelde het reeds in 2000 ‘Things have changed!’ Verkrijgbaar op Spotify, Deezer en Google Play… (TB)


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Analyse: Vlaamse luistercijfers november 2019-februari 2020

De drie Vlaamse radiohuizen brachten al hun eigen PR-verhaal op de radioluistercijfers voor de periode Lees verder

Analyse: Vlaamse luistercijfers september-december 2019

Traditioneel scoort VRT heel sterk in de belangrijke najaarsmeting van CIM-RAM, uiteraard mede dankzij de Lees verder

Analyse: Vlaamse luistercijfers juli-oktober 2019

De CIM RAM van juli-oktober 2019 bevestigt dat de VRT-radio's op jaarbasis stilaan marktaandeel verliezen, Lees verder

Analyse: Vlaamse luistercijfers mei-augustus 2019

De eigen analyse van de grote radiospelers kon je eerder vandaag al lezen middels individuele Lees verder

Luistercijfers najaar 2019: dit zeggen de radiohuizen

Straks worden de Vlaamse CIM-RAM luistercijfers voor september tot en met december 2019 bekendgemaakt. Voor Lees verder

VRT: de laatste luistercijfers van 2019

Ook de publieke omroep heeft zich gebogen over de meest recente luistercijfers van het CIM. Lees verder

Niet veel zon in de nieuwe luistercijfers

Kleine winst StuBru, lichte terugval Radio 2, TOPradio vooruit Voor de betrokken omroepen is het Lees verder

CIM publiceerde de nieuwe radioluistercijfers

Juli is rapporten-maand. CIM doet daar gretig aan mee en publiceert vandaag de meest recente Lees verder

Meer over Qmusic

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Isla 106 nu ook op de Canarische Eilanden

De ‘Gentse Fieste’ van onze reporter ter plaatse (8)

Het is vandaag 24 juli… 1987 (audio)

Sluiten