RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Erwin Deckers moet Qmusic opblinken (video)

De twee belangrijkste mediaspelers in Vlaanderen worden al een tijdje geconfronteerd met een gelijkaardig probleem; zowel bij DPG Media als bij de VRT zit één van hun radiomerken in de hoek waar de klappen vallen. Dalende marktaandelen en medewerkers/presentatoren die andere oorden (moeten) opzoeken. Ook opvallend, zowel Qmusic als Studio Brussel richten zich op dezelfde (commercieel) belangrijke doelgroep 18-44 jaar.

Qué pasa? Toeval of is er meer aan de hand? En hoe kan het tij gekeerd worden? Qmusic haalde alvast oud-gediende Erwin Deckers (foto bovenaan) uit radiopensioen als consultant. Limburger met een bijzondere staat van dienst. Begonnen bij Donna als redacteur-presentator. Er populair geworden aan de zijde van Sven Ornelis met het ochtendprogramma ‘Deckers en Ornelis’ om al na enkele maanden – in 2000 – getransfereerd te worden naar het pas opgestarte Qmusic, dat hij ook nog eens ging leiden.

Deckers werd ook programmadirecteur van het gelijknamige broertje in Nederland. In 2011 nam hij naast zijn taken als algemeen programmadirecteur van de Qgroup (Qmusic België, Qmusic Nederland en Joe) ook de marketing en communicatie van de Belgische radiostations van de Qgroup voor zijn rekening. Een jaar later werd hij Directeur Strategie van de VMMa, nadien ook Chief Content Officer. In 2019 verliet Deckers DPG Media om coach van creatief talent te worden. Kan er nog meer op een CV?

Multi-ervaren en vertrouwd met het eigen huis, moet hij nu een plan bedenken om het kwakkelende Qmusic opnieuw met het succes te laten aanknopen. Bij de laatste CIM-cijfers van februari 2020 waren zowel de VRT-stations MNM (20,6%) en Studio Brussel (18,7%) de commerciële zender voorbijgestoken in de eerder geciteerde belangrijke doelgroep 18-44 jaar. Voldoende om de eigen cijfers niet met de buitenwereld te delen en enkel het globale rapport (iedereen ouder dan 12 jaar), bekend te maken. Zelfs dat was allesbehalve schitterend. De recente 10,5% was ooit meer dan dubbel zo hoog.

De weg terug bestaat uit diverse ingrepen. Zo werd alvast het programmaschema opnieuw uitgetekend. Een vernieuwde ochtend moet opnieuw de locomotief worden voor de rest van de dag. Die taak rust na de zomer op de schouders van Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe. Sam De Bruyn verliet reeds de ochtend om vanaf september Vincent Fierens gezelschap te houden in de vooravond. Derde ochtendman Wim Oosterlinck, is al weg naar Willy.  

Uiteraard is het een niet te onderschatten gegeven dat die – naar onze bescheiden mening zwaar overroepen belangrijke commerciële doelgroep in 2020- , net ook ‘de bende’ is die het gemak en genot van streaming media (vaak zonder reclame en gepraat) heeft ontdekt. Bob Dylan voorspelde het reeds in 2000 ‘Things have changed!’ Verkrijgbaar op Spotify, Deezer en Google Play… (TB)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Qmusic
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx