RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Erkenningsprocedure landelijke commerciële radio komt er

Minister Benjamin Dalle bevestigt definitief 

Eerst bevestiging noch ontkenning

Vorige week bracht RadioVisie als enige het nieuws dat er een nieuwe erkenningsronde zou komen voor de landelijke commerciële radiozenders. Onze specialisten in de redactie waren tot die conclusie gekomen nadat ze de vraagstellingen, én de verslagen van de commissievergaderingen, hadden geanalyseerd. Dat bericht werd vorige maandag gepubliceerd, waarna het noch bevestigd noch ontkend werd door het kabinet. Ook betrokkenen en andere media bleven daarna opmerkelijk stil. 

De landelijke mediagroepen zullen waarschijnlijk dubbel voorzichtig zijn met hun berichtgeving, check and double check, want het gaat meestal over henzelf. De gedrukte pers is immers eigendom van dezelfde mediagroepen die ook de landelijke commerciële radio (en tv-stations) in handen hebben. Dat de VRT op de landelijke materie, dus van ‘de concurrentie’, nog niet echt inspeelde is verwonderlijk, de openbare omroep heeft echter ook sterke relaties met de betrokken mediagroepen. 

Formele bevestiging

Toch bleek RadioVisie het bij het rechte eind te hebben. Gisteren meldde Vlaams minister van media, Benjamin Dalle in de Commissie Media immers, dat ‘de collega’s ook duidelijk meegaven dat ze achter de idee staan om met erkenningsprocedures verder te gaan’. Voor alle duidelijkheid voegde hij er nog eens aan toe: ‘een erkenningsprocedure impliceert uiteraard geen verlenging’. Het fragment van de minister, tijdens de commissievergadering per videoconferentie, is hiernaast te bekijken.

Behalve die bevestiging, en de steun van de collega’s (in de commissie) verwees Benjamin Dalle ook naar ‘beslissingen’ over de landelijke erkenning: ‘We hebben daar vorige week ook een uitgebreide beslissing over gehad’. Alle partijen zijn het er dan blijkbaar over eens dat er een nieuwe erkenningsronde moet komen. Over de voorwaarden van die ronde, zoals bijvoorbeeld de manier van aanbesteden, zijn nog geen verdere details bekend. 

Schot in de zaak

Minister Dalle verzocht vorige week wel om suggesties van de commissieleden media, hij vroeg dat in een antwoord aan commissielid Filip Brusselmans (Vlaams Belang). Deze laatste zette daar meteen spoed achter, hij stelde toen: ‘Ik zal u een nota bezorgen volgende week, dat mag u van mij verwachten’. Het was ook commissielid Brusselmans die gisteren een vraag stelde over het feit dat het landelijke radiostation Joe geen gebruik maakt van alle frequenties die hen in 2001 werden toegewezen. 

Er komt nu alleszins een nieuwe erkenningsronde voor de landelijke commerciële omroepen, al zal het laatste woord daarover nog niet gevallen zijn. Na een periode van verlengingen – sedert 2001 – kijkt iedereen er immers naar uit wie een nieuwe erkenning zal weten binnen te halen in de toekomst. (Victor Olsen)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pvm
Pvm
19 juni 2020 - 16:24 16:24

Wil dit dan zeggen dat alle landelijke commerciële zenders: Joe, Q, Nostalgie een nieuwe vergunning zullen moeten aanvragen?

Rudy De Saedeleir
Beheerder
20 juni 2020 - 20:53 20:53
Antwoord aan  Pvm

Je bedoelt een nieuwe erkenning en het antwoord is ja. Een (zend)vergunning krijg je pas na een erkenning.

Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
19 juni 2020 - 08:57 08:57

Over welke frequenties die Joe niet gebruikt gaat het juist ?

Michel Vanderfeesten
Michel Vanderfeesten
19 juni 2020 - 09:54 09:54
Antwoord aan  Danny Adriaensen

Hallo Danny. Het gaat over de ongebruikte frequentie in Voeren. Die werd nooit opgestart.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx