RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Erkenning Stadsradio Vlaanderen: episode nummer… onbekend

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Raad van State beslist om procedure alsnog ten gronde te behandelen

De erkenning van Stadsradio Vlaanderen (SRV) is al sinds 2017 onderdeel van een slepend juridisch gevecht. Telkens wanneer de overheid het onderspit delft wordt de erkenning opnieuw uitgereikt. Hierdoor ontstond een zeer langdurige procedure. Normaal wordt dit soort zaken door de Raad Van State (RVS) binnen de twee jaar beslecht. Maar in dit geval staat na… vijf jaar de definitieve erkenning nog altijd ter discussie.

De voorbije zomer was de auditeur van de Raad van State van mening dat de eisende partijen geen belang zouden hebben. Gisteren bereikte ons evenwel het nieuws dat de rechter hier niet mee akkoord gaat. En dat is zeer uitzonderlijk. In ruim negentig procent van de gevallen volgt de Raad Van State immers wel het advies op van de auditeur. Hieronder kun je zelf de uitspraak lezen. Over de grond van de zaak zal in de komende maanden definitief beslist worden.

De kans dat de erkenning voor SRV definitief onderuit gaat is zeker niet onbestaande. Daarmee zouden dan drie van de oorspronkelijke vier netwerkerkenningen niet meer in handen zijn van de originele aanvragers. Eerder gingen Hit! (netwerk 3) en VBRO/BNL (netwerk 2) al onderuit. De erkenningsronde voor lokale radiostations en netwerken uit 2017 kan er enkel nog dramatischer door worden. Een succes voor de overheid, de administratie media en de toenmalige minister van Media Sven Gatz, kunnen de plannen van toen niet genoemd worden.

Eerder ging ook het complete frequentieplan onderuit bij de RVS. Inmiddels heeft de nieuwe minister van media Benjamin Dalle de intentie om een aantal frequenties van netwerk 2 te herverdelen onder de nog wel bestaande netwerken. Suggestie: misschien is het toch beter om te wachten tot het duidelijk wordt wat er uiteindelijk zal/moet gebeuren met de erkenning van Stadsradio Vlaanderen?

Vraag van Vandaele

Over de herverdeling van netwerk 2 zal wellicht ook nog een juridisch gevecht ontstaan. Frequenties moeten immers, volgens de EU-richtlijn, openbaar aanbesteed worden. Zomaar wat cadeaus uitdelen is geen juridisch correcte manier van verdelen. Mogelijk gaat de minister – morgen woensdag 5 oktober – hierover nog aan de tand gevoeld worden. N-VA-mediaspecialist Wilfried Van Daele stelt dan immers een vraag over de netwerkradio’s in de Commissie Media van het Vlaams Parlement. Mogelijk gaat het over die mogelijke herverdeling van netwerk 2.

Naast de procedure over de erkenning van Stadsradio Vlaanderen lopen er ook nog procedures over de erkenningen van de landelijke radiozenders. Tel daar een mogelijke nieuwe procedure over het weggeven van de netwerkfrequenties bij en het is duidelijk dat het radiodossier voorlopig een hoofdpijndossier blijft voor minister Dalle. Al haalde hij wel al één slag thuis. De erkenning van de Antwerpse seniorenzender Radio Minerva zal niet meer worden aangevochten.

Die enige erkenning van de laatste jaren die breed gedragen wordt door de sector. Voor de rest lijkt de overheid erop te speculeren dat wanneer men procedures maar lang genoeg laat aanslepen de ontevredenheid ooit ophoudt en alles vanzelf stopt. Dat is vaker gelukt, maar niet altijd. Volgend jaar staan er in ieder geval nog een aantal spannende zaken op de agenda van de Raad Van State. (Victor Olsen)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Stadsradio Vlaanderen kreeg (in stilte) nieuwe erkenning

De aap is uit de mouw: Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) heeft gisteren - in Lees verder

Minister Dalle blijft onduidelijk over toekomst Stadsradio Vlaanderen

Intrekking Stadsradio Vlaanderen door Raad Van State definitief. De Commissie Media vergaderde gisteren via videoconferentie, Lees verder

Waarom werd erkenning Stadsradio Vlaanderen ingetrokken?

Generalistische aanvraag op een netwerk voor doelgroep Meer dan drie jaar geleden, op 15 september Lees verder

Raad Van State vernietigt erkenning Stadsradio Vlaanderen

Het minste wat men van het jaar 2020 kan stellen is dat het een turbulent Lees verder

Blad 1642: HLN-audionieuws, NRJ, WorldDAB Summit (video)

• HLN-nieuws luisteren, maar waar hoorden we dat nog? • NRJ zoekt uw 2000 favoriete Lees verder

Blad 1624: Joe 60’s & 70’s, Sublime, NRJ (video)

• 60's Top 500 via Joe 60's & 70's • Marvin Gaye ook op 1 Lees verder

Blad 1606: Jan Van den Brande, TOPradio, Sky Radio (audio)

• Jan Van den Brande, radiopionier in Asse, overleden • Stagiair Toon zoekt collega's voor Lees verder

Het radionajaar van 2022: TOPradio

Vanaf maandag 19 september gaat de radiozender door het leven met ‘We Make You Move’ Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx