RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Erkenning GCV EKW Media (pakket 061) ingetrokken

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ingevolge de erkenningsronde voor particuliere radio-omroeporganisaties werden bij beslissing van 30 maart 2018 van de Vlaamse Regering zeven lokale radio-omroeporganisaties erkend voor een termijn van negen jaar, met ingang van 30 maart 2018. GCV EKW Media (Radio Nova) werd erkend als lokale radio-omroeporganisatie voor Frequentiepakket 061 – Essen 107.5 FM, Kalmthout 107.9 FM, Wuustwezel 106.1 FM.

Geen frequenties onbenut laten

Lokale radio-omroeporganisaties hebben tot taak, nadat ze hun erkenning hebben ontvangen, om een verscheidenheid van programma’s te brengen en uit te zenden voor het toegewezen verzorgingsgebied, gebruikmakend van de hen toegewezen zendmogelijkheden (artikel 144 van het Mediadecreet). In geval van het ongebruikt laten van toegewezen zendmogelijkheden of het verkeerd gebruiken ervan, kan de algemene kamer van de VRM de erkenning van een lokale radio-omroeporganisatie schorsen of intrekken (artikel 228, laatste lid, van het Mediadecreet).

Met name wanneer een lokale radio-omroeporganisatie één jaar na de datum van ingang van de erkenning nog niet uitzendt, stelt zij zich bloot aan ambtshalve intrekking van deze erkenning door de VRM (artikel 134, tweede lid, van het Mediadecreet). Een intrekking moet evenwel altijd worden voorafgegaan door een ingebrekestelling die de omroeporganisatie de kans biedt aan alle voorschriften te voldoen en waarbij zij over een regularisatietermijn van ten minste een maand dient te beschikken (artikel 39 van het Procedurebesluit).

Frequenties zijn een schaars goed en dus dient erover gewaakt te worden dat zij binnen het door de Vlaamse Regering opgestelde frequentieplan maximaal worden benut. Het bezit van een erkenning als particuliere lokale radio-omroeporganisatie zonder het effectief verzorgen van uitzendingen en het aanwenden van de toegewezen zendmogelijkheden, staat een optimale invulling van het frequentieplan in de weg.

Chronologie van de intrekking

De erkende lokale radio-omroeporganisaties dienden binnen het jaar na de datum van ingang van de erkenning uit te zenden, in dit geval dus uiterlijk op 30 maart 2019. Door de afwezigheid van een frequentieplan tussen 25 oktober 2018 (vernietiging bij arrest van de Raad van State) en 4 april 2019 (inwerkingtreding nieuw frequentieplan), konden er gedurende vijf maanden en tien dagen geen zendvergunningen worden afgeleverd. Om deze reden heeft de onderzoekscel een verlenging in acht genomen van de decretale termijn (van één jaar), met een periode van ongeveer vijf maanden, om na te gaan welke lokale radio-omroeporganisaties nog geen gebruik maken van de toegewezen zendmogelijkheden.

De onderzoekscel van de VRM heeft op 21 oktober 2019 voor een eerste maal vastgesteld dat de lokale radio-omroeporganisatie op geen enkele van de toegewezen frequenties uitzendingen verzorgt en nog geen enkele zendvergunning heeft aangevraagd. Op 8 november 2019 heeft GCV EKW Media wel een zendvergunning bekomen voor zowel de lokaliteit Essen als de lokaliteit Kalmthout. Op 25 november 2019 werd ook een zendvergunning voor lokaliteit Wuustwezel bekomen.

Op 9 januari 2020 stelt de onderzoekscel van de VRM vast de GCV EKW Media nog steeds geen gebruik maakt van de toegewezen zendmogelijkheden. De algemene kamer van de VRM beslist op 13 januari 2020 om GCV EKW Media in gebreke te stellen wegens het ongebruikt laten van de toegewezen zendmogelijkheden. GCV EKW Media krijgt hierbij tot 1 mei 2020 de kans om de toestand te regulariseren.

Op 10 juni 2020 legt de onderzoekscel van de VRM een nieuw onderzoeksrapport voor waaruit blijkt dat GCV EKW Media nog steeds geen gebruik maakt van de toegewezen zendmogelijkheden. Op 10 juli 2020 stelt de onderzoekscel vast dat GCV EKW Media de zendmogelijkheden op de frequentie Kalmthout 107.9 FM gebruikt voor het uitzenden van non-stop kerstmuziek. Op de twee andere frequenties wordt niets uitgezonden.

Op 4 september 2020 doet GCV EKW Media een aanvraag tot verhuis van de zendlocatie voor de frequentie Wuustwezel 106.1 FM. De aanvraag is dermate onduidelijk en onvolledig dat deze niet kan worden afgehandeld. Bij vaststelling op 10 september 2020 blijkt dan weer dat opnieuw op geen enkele van de drie toegewezen frequenties wordt uitgezonden.

Beoordeling door de VRM

Ter vrijwaring van de transparantie van het audiovisuele landschap, waarop de VRM toezicht uitoefent, is het dan ook noodzakelijk om de betreffende erkenning van GCV EKW Media als lokale radio-omroeporganisatie voor Frequentiepakket 061 – Essen 107.5 FM, Kalmthout 107.9 FM en Wuustwezel 106.1 FM in te trekken.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Derde erkenningsronde: 18 kandidaten voor 8 frequentiepakketten

De administratie Media heeft deze voormiddag de kandidaten bekendgemaakt die een ontvankelijk dossier indienden voor Lees verder

Erkenningsronde 2018: eerste zeven lokale radio’s erkend

Vlaams minister van Media Sven Gatz maakte vanmorgen bekend dat hij opnieuw zeven lokale radio’s Lees verder

Intussen in de provincies: Radio Bingo en Radio Maaskant

Radio Bingo in Roeselare gaat rolschaatsen en Radio Maaskant in Maasmechelen houdt het voor bekeken.

Radio Minerva: Verjaardag 40 in mineur

Jan Kritiek (naam bekend bij de redactie) maakt zich zorgen over het plotse elitaire karakter Lees verder

Blad 1584: Lily, Tom, Radio LRM & ROS

• 'Lily' van Tom De Cock wint trofee • Minister Dalle bezocht Radio LRM • Lees verder

Blad 1581: OER Audio, Jess FM, Radio2, NPO 3FM (video/audio)

• Nieuw DAB+-toestel voor mensen met dementie • Jess FM hervat Wonderjaren Live • Jingles Lees verder

PXL Radio brengt leren radiomaken in de praktijk

Hogeschool PXL start op maandag 19 september, de start van het nieuwe academiejaar, met haar Lees verder

Small City versus big city (video)

De herfst avant la lettre in carnavalstad Aalst waar het als radiostation, mits het surfen op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rdg
Rdg
4 november 2020 - 18:03 18:03

Wie zit er nog op die frequenties te wachten? Kunnen ze beter definitief schrappen.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx