fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

En toen werd het heel stil….

Nog een paar dagen en dan wordt het letterlijk stiller op de FM-band in Vlaanderen. Het is ongelooflijk dat dit zomaar kan. Tientallen FM-frequenties gaan op 31 december voorlopig uit. Over de erkenningsronde zelf en het decreet kun je van mening verschillen. Maar dat het zo slecht georganiseerd is dat zoveel zenders tijdelijk zullen zwijgen, dat is op zijn minst amateurisme. Een periode van zes maanden tussen erkenning en omschakeling was logisch geweest. Maar is het wel onkunde? Of is het onwil? Maar er is niemand tegen in opstand gekomen.

Ook alle RDS-codes werden veranderd. Dat betekent dat alle lokale radiozenders niet meer in de voorkeuze van het radiotoestel van de luisteraar zitten. Lokale omroepen die geen budget hebben voor grootschalige mediacampagnes. Dat weten de beleidsmakers ook. Enig idee hoe lang het duurt voordat een luisteraar zijn toestel opnieuw programmeert? Als hij of zij dat al kan of wil doen. Ik krijg sterk de indruk dat het allemaal bewust zo georganiseerd is.

– Topradio de enige keten die iets voorstelt verdwijnt, – De overheid vergeet twintig hoogvermogen frequenties aan te besteden, – Sterke lokale omroepen moeten stoppen, – Bijna iedereen moet van frequentie veranderen, – De te korte periode voor overschakeling, – De RDS-codes veranderen.

Dit kan geen toeval meer zijn. Zeven procent marktaandeel hadden de lokale omroepen nog samen. Dat is evenveel als Joe. Potentieel veel reclamegeld voor de nationale omroepen. Het zal wel netjes verdeeld worden in de komende periode. Opgeruimd staat netjes? Champagne bij de CIM-cijfers in het najaar? Dit heeft niets meer met een echte vrije markt te maken. Dit hele radiobeleid van de overheid lijkt verdacht veel op de visserij quota voor de Noordzee.

Is getekend: Victor Olsen
Fotocredits: Rex Features


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
RVMarinoDimitriSteven De Troyer Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Steven De Troyer
Gast

Bestaat er nu eigenlijk een vereniging die de belangen van de lokale radiostations verdedigd of niet? In de pers/krant lees je nauwelijks iets van dit politiek gepruts? Ik heb gisteren nog aan de burgemeesters van Ninove, Geraadsbergen en aan de Open /gesloten VLD gevraagd of ze voor de gemeenteraadsverkiezingen ook “Officieel air”gaan geven en of ze dit normaal vinden dat na 35 jaar onze in de regio Dender geliefde radio PROS van de fmband moet? Geen reactie, wij zullen dan als luisteraars ook eens “off air”geven in het stemhokje. Ben eens benieuwd of ze op belastingzender VRT of op VTM op 01 januari 2018 gaan aandacht hebben voor het politieke geklungel.

Marino Coolsaet
Lid
Marino Coolsaet

Op de vrt was er dus reactie over radio Pros

RV
Gast
RV

De Gatz – Geraardsbergen connectie is duidelijk. Het was op voorhand een verloren zaak. De brochures en jingles voor 2018 liggen al maanden klaar bij MIG.
Je bestelt dat niet als het niet op voorhand beklonken is.

Dimitri
Gast
Dimitri

De lijn der verwachting.
Contact verloor vroeger al van 4FM
Nu gebeurt het zelfde met Topradio, Ment & andere populaire lokale zenders.

Meer in Opinie
Het trieste kerstverhaal van PROS
N-VA gaat vragen stellen over Waalse storingen
Franstalige zenders allergisch voor Nederlands?
Einde van de folklore op de lokale FM?
Lokale radio in de Vlaamse pers: meewarigheid eerst
Dit is Radio België – Ici Radio Belgique
Sluiten