Gisteren, woensdag 25 november was het exact 33 jaar geleden dat er een einde kwam aan de uitzendingen van Radio Monique. De Nederlandse zeezender die in de lucht was vanaf de Ross Revenge. Toeval of niet, de kans op een come back is niet uit te sluiten. Dit keer niet vanaf een zendschip voor anker in de monding van de Thames, maar wel legaal vanaf land.
In de jaren 80 van de vorige eeuw was Monique de laatste ‘grote’ Nederlandse zeezender. Zowel qua levensduur als qua marktaandeel. Het station was eigendom van de Nederlandse zakenman Fred Bolland en genoemd naar zijn ex-vrouw. Hij huurde in de nadagen van 1984 overdag zendtijd van Radio Caroline voor de op Nederland gerichte programma’s. Nadien volgden nog Radio 558 en Radio 819, eveneens in de lucht vanaf de Ross Revenge en veelal met dezelfde dj’s, maar die projecten waren eerder beperkt in hun bestaan.
Radio Monique 963 Gold is al enige tijd online te beluisteren, maar heeft weinig met het originele Monique 963 te maken. Enkele oud-medewerkers van de zeezender werken momenteel aan een terugkeer van het originele project. Onder de naam Radio Monique 918 zijn er testuitzendingen. De zendersite bevindt zich in Velsen-Noord (provincie Noord-Holland). Er mag met 100 Watt worden uitgezonden op 918 kHz. Volgende maand en 36 jaar na het begin, wordt alsnog een ‘doorstart’ gemaakt met onder andere de oud-medewerkers Elly van Amstel, Peter van Velsen, Fred Bolland, Jan Molenaar, Tony Verhaegen, Bart Steenman en Erik de Vries.
° Ook wereldwijd te volgen via de link Radio Monique.am.
° Foto bovenaan: de Monique-studio aan boord van de Ross Revenge.

Ik hoor momenteel op mijn internetradio nu, zondagochtend 11u50 dat er live presentatie is met testuitzending. Men zou over 10 dagen starten hoor ik. Kijk er naar uit.
Ze staan ondertussen al in de TuneIn database onder de naam ‘Radio Monique 918’. Een paar dagen terug was er een (test) stream met zeer hoge bitrate 320 kbits/ sec. terug te vinden. Het lijkt erop dat het TuneIn portaal toch nog nieuwe stations toelaat.
Het ligt er aan wie je kent bij TuneIn, denk ik. De lokale radio uit onze gemeente probeert al twee jaar om opgenomen te worden in de TuneIn-database, maar telkens krijgen ze het antwoord dat er geen nieuwe stations worden toegelaten. De laatste poging dateert van net voor de zomer dit jaar.
Wellicht gaat het om een bestaande (eventueel inactieve) streamlink die een update kreeg. Dat krijg je snel voor mekaar bij TuneIn. Volledig nieuwe links zijn enkel nog weggelegd voor de ‘vertrouwde radiohuizen’. Tip: er zijn enkele duizenden inactieve links uit de tijd van Radionomy die perfect in aanmerking komen voor een update, zelfs als het nieuwe project iets totaal anders is. Je moet enkel je oude code (begint met kleine letter ‘s’ plus zes cijfers) weten en het e-mailadres waarmee je destijds registreerde.