Het West-Vlaamse dorpje Aarsele is sinds gisteren, zaterdag 1 augustus, een bijzonder ijkpunt armer. Het laatste zichtbare restant – mast en antennes – van wat ooit de lokale Radio Caraad was, werd afgebroken door een gespecialiseerd bedrijf. Daarmee werd een definitief punt gezet achter het trieste en verrassende einde van dit lokale station waarvan de geschiedenis heel ver terug in de tijd gaat. Drie jaar geleden kreeg Caraad geen nieuwe erkenning tijdens de licentiekermis van het toen bevoegde Kabinet van Media.
Caraad FM en (internetradio) Meteor waren in 2017 de enige kandidaten voor kavel 4. Meteor haalde het met 86,88% tegen 63,32%. Blij was men niet bij Caraad FM, de concurrentie werd meteen beschuldigd een dossier boordevol leugens te hebben ingediend. Op Facebook schreven ze op 1 december, vlak na de bekendmaking van het verdict: “Het doet wat om de frequentie te moeten afstaan aan iemand die de frequentie in handen krijgt via een op lucht gebaseerd dossier”. Op 1 januari ging het over de sound van de opvolger, die werd “een monoradio waarvan de ‘pielen’ bijna plat zijn” genoemd. Ook de stad Tielt kreeg nog een paar vegen uit de pan.
Van AM naar FM naar niks
Radio Caraad was tijdens de jaren 70 al te beluisteren op de middengolf. De naam was geïnspireerd op het radio- en televisie-merk Carad dat in Kuurne werd geproduceerd. De AM was geen toevallige keuze. In de regio werd wel meer geëxperimenteerd in die omroepband. Radio 227 (met de medewerking van RadioVisie) was in 1977 een tijdlang iedere zondag te beluisteren. In Dentergem werden illegaal programma’s opgenomen voor de zeezender Radio Mi Amigo. En Aarsele zond zelfs één van zijn zonen naar Radio Delmare. Jan Römer (Kurt Gelaude) was naast Johan Rood (Johan Vanhee), de enige Vlaming die meewerkte aan deze Nederlandse zeezender.
Aarsele en bij uitbreiding de hele regio Tielt, ademde dus behoorlijk wat radio uit. Op 5 augustus 1980 was Caraad voor het eerst te beluisteren op de FM-band met een zendvermogen van 30 Watt. Omdat er toen nog maar heel weinig vrije zenders in de lucht waren, was het signaal te ontvangen tot voorbij Gent. De studio’s bevonden zich bij apotheek Verbanck in de Jules Van Ooststraat.
In 1986 kreeg men een gedeelde vergunning om programma’s te verzorgen op woensdag, vrijdag en zaterdag via de 106.50 FM. De overige dagen van de week werden ingevuld door Vrije Radio Tielt. Het zendvermogen bedroeg 100 Watt. In 1987 werd verhuisd naar een oude fermette in de Westhoekstraat. Een jaar later kreeg Caraad een nieuwe frequentie toegewezen: 105.80 FM. En in 1998 mocht het station 24/7 gaan uitzenden.
Nieuwe medewerkers werden aangetrokken en op 5 augustus van dat jaar kon men eindelijk van start gaan als voltijds radiostation. Dat was exact achttien jaar na de allereerste uitzending op FM. Wat volgde was een reeks samenwerkingen met achtereenvolgens Spitsradio, Radio Contact, Crazy FM en City Music. Daarbij werd het lokale aspect, mits nieuwsuitzendingen, plaatselijke info en lokale medewerkers, zelden uit het oog verloren. Op 1 januari 2018 stopten de uitzendingen definitief, Caraad FM had geen nieuwe erkenning meer gekregen. (TB – Fotocredits: Kurt Devos)