RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

Australië: record voor Kyle & Jackie O

De talkzender 2GB in het Australische Sydney heeft voor het eerst in 18 jaar moeten buigen voor een concurrent. Afgelopen week werden de eerste luistercijfers van 2023 gepubliceerd en daaruit blijkt dat hitzender KIIS 1065 de koppositie van 2GB heeft overgenomen. Daarnaast lieten KIIS-ochtendjocks Kyle & Jackie O hun hoogste marktaandeel ooit noteren.

Als sinds de start in 2014 is KIIS 1065 de populairste FM-zender van Sydney, maar de nummer 1 positie was steeds een stapje te ver gebleken. Altijd was er 2GB, een talkradio op AM, die een hoger marktaandeel wist te scoren. Na bijna twee decennia is daar nu verandering in gekomen. Men verloor in het eerste rapport van dit jaar 1,5 procent marktaandeel, en belandt nu op 11,0 procent. Tegelijkertijd won KIIS 0,3 procent en groeide de hitzender naar 11,9 procent marktaandeel.

De ochtendshow doet het

Het succes van KIIS komt grotendeels op conto van de ochtendshow met Kyle Sandilands en Jackie O Henderson. Het duo is al sinds 2005 in de ochtend te horen in Sydney. Eerst op 2Day FM, maar sinds 2014 op KIIS. Hun overstap zorgde er destijds al voor dat het marktaandeel van 2Day als een pudding in elkaar zakte en het toen net gelanceerde KIIS naar omhoog katapulteerde.

Ook in de ochtend is KIIS het populairst in Sydney met 15,9 procent (+1,1 procent) marktaandeel. Al jaren was ‘Kyle & Jackie O’ de populairste ochtendshow en vorig jaar lukte het al eens om Ben Fordham op 2GB met 0,1 procent te verslaan. Maar in deze recente meting walst het duo echt over hun concurrent heen en bedraagt het verschil 1,9 procent.

Alle ingrediënten

15,9 procent is tevens het hoogste marktaandeel voor de ochtendshow ooit. Met 842.000 luisteraars is de ‘Kyle & Jackie O Show’ tevens de meest beluisterde ochtendshow in Australië. Het programma bevat alle ingrediënten die een succesvol programma op een hitradio moet hebben. Entertainment, gasten en competities worden afgewisseld met de belevenissen van het presentatieduo en de luisteraars. Uiteraard is er muziek en zijn er korte updates met nieuws, weer en verkeer.

Ruimte voor controverse is er ook. Zo leidde een naakt daten item tot een echte vrijpartij in de radiostudio en beledigt Sandilands regelmatig bekende Australiërs. Recent werd de uitzending middenin een interview afgebroken. Als gevolg hiervan verliet het duo kwaad de studio. Over de reden wilde KIIS niet communiceren. Ook ontroerende momenten, zoals een live huwelijksaanzoek of het verrassen van de moeder van een overleden zoon, komen voorbij.

Ook in het buitenland wordt de ochtendshow van Kyle & Jackie O in de gaten gehouden en dient het programma als inspiratiebron. (RadioWereld.nl)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx