RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Elisa FM: ‘A rockers work is never done’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In ‘Blad 199’, de zondagse editie van onze dagelijkse korte-nieuwsjes-rubriek, meldden we de komst van B-easy en B-dance in de West-Vlaamse hoofdstad. Respectievelijk op 106.0 FM (waar eerder FamilyRadio te vinden was) en op 107.3 FM (voorheen in handen van ClubFM). We gaan er van uit dat de namen van deze stations de lading – het format dus – gaan dekken. 

Het is een beetje aanvoelen, want communicatief zijn beide projecten tot nu toe nog niet geweest. Iets wat wel vaker het geval is in het lokale Vlaamse radiolandschap, waar men nogal vaak lijkt uit te gaan van het feit dat het allemaal wel los zal lopen en dat na het aanzetten van de zender de luisteraar en de adverteerder zijn en haar weg vanzelf zal vinden. 

Fout uiteraard, want dan begint het pas. Misschien moeten we het gros van de spelers in deze sector nog maar eens wijzen op de prima reeks ‘Radio voor dombo’s’ die Peter van Dam zaliger heeft geschreven en die we onlangs opnieuw publiceerden. Een aanrader voor de zomer! 

In datzelfde Blad van gisteren wezen we ook op het feit dat het woordje ‘lokaal’ voor de zes Brugse zenders die een licentie hebben, een eerder wazige invulling is. Lokaal qua zendbereik is dit een feit, naar verankering met de regio toe helaas veel minder geslaagd. Er wordt immers nogal gegrossierd in nonstop muziek. Daarbij vermeldden we ook de naam Elisa FM. 

Misschien een ietsje overdreven want er wordt af en toe wél gepraat en geïnformeerd. Niet enkel in Brugge op de 105.3 FM, maar ook te horen in Knokke-Heist waar licentiehouder vzw Radio Breydel de 105.8 FM kreeg toegewezen in 2017, toen het Kabinet Media het Vlaamse lokale radiolandschap in een soort rad van fortuin stopte. 

Maar Elisa FM is eveneens bijzonder karig met het verspreiden van informatie. Wat weten we wel? De basis is een poprock format, met de nadruk op muziek uit de voorbije decennia. Herinneringen aan wijlen Be One loeren om de hoek. Doordeweeks is er dagelijks ‘Arte neuten kraken’ (21:00-22:00 uur). Vertaald naar het Nederlands… ‘Harde noten kraken’. De inhoud spreek voor zichzelf.  

Op zaterdag wordt de ‘Brugse Top 40’ (14:00-17:00 uur) uitgezonden, waar de muziek woordelijk wordt begeleid en doordeweeks in de ochtend hoort Denny Coussement achter de microfoon te zitten. In de namiddag is Maarten (die van de ‘arte neuten’) aan de beurt. En vorige week werd nog menig boompje opgezet over het Brugse Cactus festival. Maar deze geslaagde editie is inmiddels voorbij. Nieuws is er op het hele uur, regionaal wordt er bijgepraat op het halve uur.

Elisa FM schakelt ook vaak Antoine De Clercq in, auteur van het succesvolle naslagwerk ‘Brupop! Een halve eeuw pop en rock in Brugge’ dat vier jaar geleden verscheen. Maar een vervolg is in de maak. Die aandacht voor de Brugse pop is geen toeval want; “We willen veel aandacht schenken aan de lokale muziekscene”, legde bezieler Denny Coussement uit bij de start van Elisa in de herfst van 2018. 

“Dat vertaalt zich verder in enkele ankerpunten tijdens de dagprogrammatie. Op maandag, woensdag en vrijdag brengen we de Brupop!-agenda. Daarin geven we tips, duiding en soms ook vrijkaarten voor de komende poprock-concerten die in de ruime Brugse regio plaatsvinden. Er is ook dagelijks aandacht voor het lokale muziekgebeuren en er zijn concerttips én verhalen uit de Brugse pop- en rockscene. Op dinsdag en donderdag brengt Antoine onbekende verhalen en anekdotes uit de brede Brugse muziekscene”. 

Maar nu even niet, want de man en zijn items zijn met vakantie. Vanaf september wordt hij opnieuw verwacht. Dit soort af- en aanwezigheidsinfo, toch bijzonder nuttig voor de luisteraar annex fan, wordt helaas niet ondersteund door een gedetailleerde website (laatst bijgewerkt eind 2018). Contact opnemen kan enkel via een invulformulier, een programmaschema en een medewerkerslijst ontbreken. Lastig als u correcte info wil raadplegen. Maar ‘ a rockers work is never done’. Ook in Brugge niet dus… (TB)

° Elisa FM


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Wallonië: met vier op een zakdoek

In Wallonië worden de verschillen tussen de vier leidende radiostations steeds kleiner, maar de nummer Lees verder

Analyse Vlaamse luistercijfers maart – juni 2021

De VRT-radio krijgt in de nieuwste luistercijfers van CIM RAM een tik van jewelste, in Lees verder

TOPradio dropt bommetje: Jeroen & Koen terug in de ochtend

Het bleef vooralsnog stil over de nieuwe najaarsprogrammering bij TOPradio. Zopas werd echter een eerste Lees verder

VRRO maakt zich zorgen over Belga-radionieuws (update)

In een e-mail aan Belga en DPG Media uit de VRRO (Vereniging Regionale Radio Omroepen) Lees verder

Nieuwe landelijke radio-erkenningen: het aftellen is gestart

In het Belgisch Staatsblad verscheen maandag (16 augustus) de oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als Lees verder

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970 Meer dan een halve eeuw Lees verder

Is Stationhead de (zoveelste) toekomst van radio?

We hadden het de laatste tijd al vaker over de snel oprukkende social audio-apps, als Lees verder

UK: BBC Radio 2 herdacht de Britse zeezenders (audio)

Lang voor de Britse mediaregulator Ofcom de deuren opende naar een meer pluralistisch radiolandschap, moest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx