fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Elisa FM: ‘A rockers work is never done’

In ‘Blad 199’, de zondagse editie van onze dagelijkse korte-nieuwsjes-rubriek, meldden we de komst van B-easy en B-dance in de West-Vlaamse hoofdstad. Respectievelijk op 106.0 FM (waar eerder FamilyRadio te vinden was) en op 107.3 FM (voorheen in handen van ClubFM). We gaan er van uit dat de namen van deze stations de lading – het format dus – gaan dekken. 

Het is een beetje aanvoelen, want communicatief zijn beide projecten tot nu toe nog niet geweest. Iets wat wel vaker het geval is in het lokale Vlaamse radiolandschap, waar men nogal vaak lijkt uit te gaan van het feit dat het allemaal wel los zal lopen en dat na het aanzetten van de zender de luisteraar en de adverteerder zijn en haar weg vanzelf zal vinden. 

Fout uiteraard, want dan begint het pas. Misschien moeten we het gros van de spelers in deze sector nog maar eens wijzen op de prima reeks ‘Radio voor dombo’s’ die Peter van Dam zaliger heeft geschreven en die we onlangs opnieuw publiceerden. Een aanrader voor de zomer! 

In datzelfde Blad van gisteren wezen we ook op het feit dat het woordje ‘lokaal’ voor de zes Brugse zenders die een licentie hebben, een eerder wazige invulling is. Lokaal qua zendbereik is dit een feit, naar verankering met de regio toe helaas veel minder geslaagd. Er wordt immers nogal gegrossierd in nonstop muziek. Daarbij vermeldden we ook de naam Elisa FM. 

Misschien een ietsje overdreven want er wordt af en toe wél gepraat en geïnformeerd. Niet enkel in Brugge op de 105.3 FM, maar ook te horen in Knokke-Heist waar licentiehouder vzw Radio Breydel de 105.8 FM kreeg toegewezen in 2017, toen het Kabinet Media het Vlaamse lokale radiolandschap in een soort rad van fortuin stopte. 

Maar Elisa FM is eveneens bijzonder karig met het verspreiden van informatie. Wat weten we wel? De basis is een poprock format, met de nadruk op muziek uit de voorbije decennia. Herinneringen aan wijlen Be One loeren om de hoek. Doordeweeks is er dagelijks ‘Arte neuten kraken’ (21:00-22:00 uur). Vertaald naar het Nederlands… ‘Harde noten kraken’. De inhoud spreek voor zichzelf.  

Op zaterdag wordt de ‘Brugse Top 40’ (14:00-17:00 uur) uitgezonden, waar de muziek woordelijk wordt begeleid en doordeweeks in de ochtend hoort Denny Coussement achter de microfoon te zitten. In de namiddag is Maarten (die van de ‘arte neuten’) aan de beurt. En vorige week werd nog menig boompje opgezet over het Brugse Cactus festival. Maar deze geslaagde editie is inmiddels voorbij. Nieuws is er op het hele uur, regionaal wordt er bijgepraat op het halve uur.

Elisa FM schakelt ook vaak Antoine De Clercq in, auteur van het succesvolle naslagwerk ‘Brupop! Een halve eeuw pop en rock in Brugge’ dat vier jaar geleden verscheen. Maar een vervolg is in de maak. Die aandacht voor de Brugse pop is geen toeval want; “We willen veel aandacht schenken aan de lokale muziekscene”, legde bezieler Denny Coussement uit bij de start van Elisa in de herfst van 2018. 

“Dat vertaalt zich verder in enkele ankerpunten tijdens de dagprogrammatie. Op maandag, woensdag en vrijdag brengen we de Brupop!-agenda. Daarin geven we tips, duiding en soms ook vrijkaarten voor de komende poprock-concerten die in de ruime Brugse regio plaatsvinden. Er is ook dagelijks aandacht voor het lokale muziekgebeuren en er zijn concerttips én verhalen uit de Brugse pop- en rockscene. Op dinsdag en donderdag brengt Antoine onbekende verhalen en anekdotes uit de brede Brugse muziekscene”. 

Maar nu even niet, want de man en zijn items zijn met vakantie. Vanaf september wordt hij opnieuw verwacht. Dit soort af- en aanwezigheidsinfo, toch bijzonder nuttig voor de luisteraar annex fan, wordt helaas niet ondersteund door een gedetailleerde website (laatst bijgewerkt eind 2018). Contact opnemen kan enkel via een invulformulier, een programmaschema en een medewerkerslijst ontbreken. Lastig als u correcte info wil raadplegen. Maar ‘ a rockers work is never done’. Ook in Brugge niet dus… (TB)

° Elisa FM


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Groen Licht – 20

De jaren 80 en 90 onder de kerktoren "De stroate es art" (De straat is Lees verder

Het radiodagboek van 5 april – 096 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Coronacrisis Blad: Utopia, Gagavere & Noordzee

Mensen dichter bij elkaar brengen Internetradio Utopia uit Baal, een van de oudste internetradio's in Lees verder

Het radiodagboek van 4 april – 095 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 459: Astrid, PXL, LRL, Marc & Karolien (video)

Lenteweertje bij ons. De redactietuin nodigde uit tot een buitenhuis-initiatief. Thee, laptop, bio-vijgen een muesli-notenreep, Lees verder

Radio Reflex maakte radio voor mensen met autisme

Om de Wereld Autisme Dag van woensdag 2 april, onder de aandacht te brengen en Lees verder

Het is vandaag 3 april… 1999 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het radiodagboek van 3 april – 094 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in lokale radio
Het radiodagboek van 8 juli – 189 (audio)

Blad 199: Zesmaal Brugge, tweemaal Radio 2 en maar één keer Sony (video)

Het radiodagboek van 7 juli – 188 (audio)

2006: Extra Gold wil landelijke dekking (audio)

Het radiodagboek van 6 juli – 187 (audio)

Radio Benelux zette zender aan in Halen

Sluiten