2006: Eindelijk oplossing in zicht voor etherchaos

Leestijd: 3 minuten

‘De archieven van…’, krijgen er een ‘afdeling’ bij. Naast het verkorte dagboekoverzicht dat u van ons gewend bent en waarin we een aantal belangrijke gebeurtenissen uit het verleden resumeren, publiceren we vanaf vandaag, met een zekere regelmaat, ook complete berichten opnieuw, in de rubriek ‘Dag op dag’. Belangrijke gebeurtenissen die we nog eens in herinnering brengen. Onder het motto: – We het verleden kent, begrijpt misschien beter het heden’. Dit artikel verscheen origineel op vrijdag 17 november 2006. 

Eindelijk oplossing in zicht voor etherchaos

Het heeft heel wat inspanningen gekost, maar eindelijk werd er vandaag in het Overlegcomité een akkoord bereikt omtrent het aanpakken van Franstalige zenders die Vlaamse radio’s illegaal wegblazen.

Het dossier is al 15 jaar oud. Al slaagde mediaminister Bourgeois er na al die jaren in om een doorbraak te forceren, toch is hij niet euforisch. Immers, pas ten laatste vanaf 1 juni 2008 kan het BIPT (Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie) volledig autonoom optreden tegen radio’s die zich niet aan de voorwaarden van hun vergunning houden of geen vergunning hebben.

Sedert jaren ondervinden radio-omroepen in heel Vlaanderen storingen van Franstalige zenders. Zowel lokale radio’s als de openbare omroep en de landelijke radio-omroepen Q en 4FM ondervinden ernstige hinder. Niet enkel aan de taalgrens en in Brussel worden de radiofrequenties gestoord, maar zelfs radiozenders uit Kampenhout, Ternat, Mechelen, Zottegem en Antwerpen dienden al klacht in bij het BIPT omdat ze worden ‘weggeblazen’ door krachtige Franstalige zenders en dus onbeluisterbaar zijn.

Hoewel het BIPT al bevoegd was voor de bestraffing van overtredingen in de ether, kon het in werkelijkheid nooit optreden tegen de Franstalige radio’s. De reden was het verplichte advies dat het BIPT voorafgaandelijk moest inwinnen bij de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA), de Franstalige tegenhanger van het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM). Dat advies bleef haast altijd uit, waardoor de klachten in de praktijk verticaal geklasseerd werden.

Daarenboven voert de Franse Gemeenschap een gedoogbeleid. “Zonder de verplichte afstemming met Vlaanderen kregen de afgelopen jaren verschillende Waalse radio’s een hoger vermogen toegekend. Hoewel de Raad van State deze zenders schorste, blijven ze tot nu toe vrolijk uitzenden. Met als gevolg dat vele Vlaamse lokale radio’s sinds jaren gewoon uit de ether worden geblazen. Zelfs de openbare omroep kan op een aantal plaatsen in Vlaanderen amper ontvangen worden”, aldus minister Bourgeois.

Al 15 jaar is Vlaanderen vragende partij voor een oplossing. Om een doorbraak te forceren, koppelde minister Bourgeois dit dossier aan het samenwerkingsakkoord omtrent de regulatoren voor telecommunicatie en omroep. Voor dit samenwerkingsakkoord, opgelegd door het Arbitragehof, was immers Vlaamse instemming vereist. Bourgeois weigerde het te tekenen, zolang er geen oplossing was voor de etherchaos.

“Velen hebben mij die blokkering zeer kwalijk genomen. Maar ik zag geen andere uitweg. De Vlaamse radiozenders en de luisteraars hebben lang genoeg geleden onder de Franstalige stoorzenders. Het is gewoon een kwestie van rechtvaardigheid” aldus de minister.

Vandaag werd er eindelijk een compromis bereikt. Het KB dat het optreden door het BIPT regelt zoals Vlaanderen wil, werd goedgekeurd en zal ten laatste op 1 juni 2008 in werking treden. Voortaan zal het BIPT ambtshalve of na een klacht, maar zonder toestemming van de gemeenschappen, illegale zenders buiten dienst kunnen stellen. Vlaanderen ondertekent op zijn beurt het samenwerkingsakkoord inzake telecommunicatie.

Dat het BIPT pas kan optreden vanaf, ten laatste, 1 juni 2008, is omdat de Franse gemeenschap een volledig nieuw frequentieplan moet opmaken, gezien het vorige werd vernietigd door de Raad van State. Het Vlaamse frequentieplan, dat ook werd vernietigd, werd door Bourgeois al een tijdje geleden hersteld. De Franstaligen blijken heel wat meer tijd nodig te hebben. Aanvankelijk eisten ze zelfs dat het akkoord pas over drie jaar zou kunnen worden uitgevoerd.

Ook aan het onderlinge juridische gebakkelei komt een einde. De federale overheid stopt de procedure tegen het Vlaamse decreet over de Vlaamse Regulator voor de Media en gaat akkoord met het Vlaamse hersteldecreet over elektronische communicatienetwerken.

Minister Bourgeois is tevreden over het bereikte akkoord, maar betreurt de late inwerkingtreding van het KB. “De situatie kon niet blíjven aanslepen. Het akkoord opnieuw uitstellen, betekende een maand extra storingen voor de Vlaamse radio’s. Wanneer Vlaanderen het samenwerkingsakkoord nu niet zou tekenen, kwam er in deze regeerperiode geen regeling meer voor de etherpolitie. In dit geval kies ik liever voor wat later dan voor nooit.”

° Dit artikel verscheen origineel op 17 november 2006.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2001: RVi ‘pingelt’ niet meer (video) 'Filevorming' noodzaakt tot stopzetten v... Toen onlangs de Nederlandse publieke omroep bekend maakte de 'bieps', die het hele uur aanduiden, te gaan vervangen door een muziekje (vanaf 1 april), werd er prompt geprotesteerd ...
2001: Yasmine weg bij blauwe dolfijn (video) Kiest voor TV en werkt aan nieuwe cd Hilde Rens stopt tijdelijk bij Radio Contact. En nee, Hilde is niet het meisje dat de postzegels op de enveloppen kleeft, maar de jongedame die onder de naam Yasmine het woensdagse...
2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen? Maken we gebruik van onze bev... Met vakantie in het buitenland valt het op dat er meestal enkel nationale media te beluisteren, te bekijken of te lezen zijn. Op trektocht doorheen Frankrijk, het UK of Duitsland, ...
2002: Energy gaat in vereffening (audio) Ligt Nostalgie op vinkenslag om over te nemen? Radio Energy is al een tijdje in vereffening. De Vlaamse tak van het in Wallonië erg succesvolle NRJ, dat in België als NV Vlaamse Zend Maatschappij opereert, blijkt volgens offici...
2004: Radiomaker Eric Hofman weg bij televisie En concentreert zich op doorstart van Maeva... Ruim vijftien jaar lang was Eric Hofman elke dag te horen op televisie als de trailerstem van VTM. Daarnaast ook als voice-over van talloze tv-shows, onder meer Waagstuk, De Vraag ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
Broadcast Partners
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *