RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Einde van zendmast Camphin-en-Carembault (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In het Noord-Franse Camphin-en-Carembault, iets ten zuiden van Lille, werd donderdag alweer een stukje middengolfgeschiedenis tot schroot herleid. Nadat eigenaar TDF woensdag al de ‘kleine’ reservemast van 90 meter torpedeerde, werd donderdag 25 augustus ook de grote broer van 202 meter met enkele welgemikte dynamietknallen ten val gebracht.

De zendmast, die zeer herkenbaar was in het Noord-Franse platteland, was al buiten gebruik sinds 1 januari 2016. De middengolffrequentie 1377 kHz, met een zender van 300 kW die vlotjes tot een stuk in Nederland te ontvangen was, werd als laatste gebruikt door France Info, van 2002 tot eind 2015.

De zendersite, op amper 20 km van de Belgische grens, werd vanaf de jaren ’40 achtereenvolgens gebruikt door Radio Lille, Inter Variétés/Frante Inter, France Bleu en tot slot France Info. Tot eind 1996 zond France Inter via deze plek ook uit op 1071 kHz met 40 kW.

10 dagen ‘Vlaamse’ radio

Dat brengt ons trouwens bij een vergeten stukje Vlaamse radiogeschiedenis, want die laatste middengolffrequentie, 1071 kHz, werd van 24 juli tot 2 augustus 1998 nog even gebruikt voor testuitzendingen van het toenmalige VT4. De tv-zender van SBS koesterde in die jaren ernstige radioplannen.

VT4 onderzocht toen de piste om een radiostation te starten via de middengolf vanuit Frankrijk of Engeland, om zo het nationale radiomonopolie van de VRT aan te vallen. VT4 had voor de 1071 kHz een tijdelijke licentie gekregen van de CSA, de Franse mediawaakhond. Al kwam het uiteindelijk nooit verder dan die testuitzendingen.

Démontage antenne TDF Camphin-en-Carembault

📡 Camphin rend l'antenne 📡Chose promise, vivez le démontage de la grande antenne en vidéo 🎥.

Posted by Ville de Camphin en Carembault on Thursday, August 25, 2022

TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx