RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Einde van de folklore op de lokale FM?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Echte lokale radio’. Het is misschien een beetje oneerbiedig om daarmee te refereren naar de ‘volkse’ zenders. Maar een café of een omgebouwde garage met enkele buurtbewoners achter de microfoon, in een klein dorp… ergens in Vlaanderen. Het heeft een hoog ‘Man bijt hond’-gehalte. En toch… folklore op FM bestaat echt. Uiteraard hebben zo’n zenders een klein potentieel. Niet elke radio heeft een miljoen mensen onder de antenne wonen. Maar binnen hun gemeenschap hebben die ‘kleintjes’ wel bestaansrecht. Dat hebben ze zelf afgedwongen. In hun dorp zijn dit echte helden.
 
Die zenders, iedereen weet wie ik bedoel, zijn de grootste slachtoffers van de meest recente erkenningsronde voor lokale radio. Nu kerstmis eraan komt stel ik me de emotionele momenten voor die de komende weken beleefd zullen worden in vele radiostudio’s. Hoe is dit toch kunnen gebeuren? Nee, de gebuisden behoren niet tot de Vlaamse elite. En nee, ze zijn zeker niet de betere schrijvers van dossiers. Maar ik vind het verdwijnen van deze radiostations toch iets inhumaan hebben. Er zijn er nu al niet veel meer over. Misschien een tiental, maximum twintig… Het is een uitstervend soort.
 
Je kunt niet verwachten dat een vereniging van goedwillende amateurs op hetzelfde niveau dossiers schrijft als een doorwinterde ondernemer. Dat kon men vooraf ingeschat hebben. Ik hoor de minister nog stoer zeggen dat ‘iedereen gelijke kansen had’. Hij zei ook dat frequenties een schaars goed zijn. Sorry, ik geloof dit niet. Frequenties zijn er uiteraard niet in overvloed. Maar mij maak je niet wijs dat er niet ergens nog iéts kan bedacht worden om deze folklore alsnog in stand te houden. Probeer de tool Free Frequenties van fmscan.org maar eens. Je ontdekt dat in landelijke gebieden echt nog wel wat ruimte te vinden is in die FM-band.
 
Nu de kerstperiode aanbreekt, met als hoofdgedachte toch een boodschap van liefde en vrede, heb ik maar één vraag: ‘Heeft er iemand de politieke moed om dit technisch op te lossen?’. Dit soort lokale zenders wil geen vermogen van twee kilowatt, en nee, ze willen ook geen drie zendmasten. Na meer dan drie decennia willen ze enkel verder gaan met hun hobby, met het liefste wat ze doen in hun leven. Iets waarmee ze andere mensen gelukkig(er) maken. Als het kan liefst met de bestaande apparatuur. Misschien verouderd, maar nog best bruikbaar. Is dat een reden voor een lagere score in hun dossiers?
 
Een topadvocaat inhuren is onbetaalbaar. Maar folklore bescherm je. Folklore is (volks)cultuur. Cultuur heeft een eigen minister. Dezelfde als die van Media. Theater, opera, kunst, orkesten, koren, krijgen er vaak subsidies bovenop. Lokale radiocultuur krijgt een ezelsstamp. Wie zorgt ervoor dat de kleine, gebuisde zenders wel een fijne kerst kunnen beleven? Wie komt met een oplossing? De politieker die de handschoen opneemt, kan er punten mee scoren. Waarom Sven Gatz zelf niet? Enkel echte groten geven toe dat ze ook als eens fouten maken.
 
Niemand zal protesteren als je deze drenkelingen op het droge hijst. Hier is draagvlak voor in de hele radiosector. Ja dat bestaat.

Zeker tijdens de kerstdagen.

Is getekend: Victor Olsen


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1479: Radio Maaskant, Radio ZRO, Han Hollander

• Radio Maaskant verdwenen van Limburgse DAB+ • VRM: Lokale radio ZRO moet ook Gentse Lees verder

Blad 1478: Be One, Noordzee, MNM en VRT

• Lokale radio’s present tijdens ‘Week van Ondernemend Oostende’ • MNM én De Mol in Lees verder

Minerva: alle sinjoren willen ‘m horen én… drinken (video)

Minerva steunde de Antwerpse Brouw Compagnie tien jaar geleden bij de opstart. Nu is het Lees verder

Begonnen als FM Brussel, vierde BRUZZ zesde verjaardag

Een naam die gedeeld wordt met een regionale televisiezender (vroeger TV Brussel), een stadskrant met Lees verder

FM Goud: keuze voor de toekomst

Op zondag 5 juni is er tussen 14:00 en 17:00 uur een 'Open Studio Dag'. Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: het speciale geval Victoria

Als enige van alle 59 lokale radio’s in Vlaanderen in de digitale ether gebruikt Victoria Lees verder

Blad 1470: X-Ray FM, PINK!, Sublime

• VRM beboet X-Ray FM voor te hoog zendvermogen • Vrienden worden met... PINK! • Lees verder

Blad 1468: Radio Bingo, Marieke Elsinga, Gates Air

• Veertig jaar Radio Bingo met 22 Top 100’s • Marieke Elsinga te gast in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Herman
Herman
13 december 2017 - 09:43 09:43

Gatz is ook de man die beweerd dat de AM niet geschikt is om muziek uit te zenden maar alleen spraak , er word al maar dan 75 j en langer muziek uit gezonden op de am of wel de middengolf (wat ik een veel beter woord vind) en hij zegt ook dat er niemand in Vlaanderen ooit een zendvergunning zal krijgen om te gaan uitzenden op de middengolf zoals bij onze Noorderburen of in de Uk en de VS.

Het is van ‘ omdat ik het gezegd heb ‘ en ik hou net niet van moeten wie eigenlijk wel , Meneer Gatz moet aan mij de les niet lezen in wat ik al dan niet mag of zou mogen doen en laten , ik ben heus oud genoeg om daar zelf over te oordelen zoals jullie ook. Ik heb eens goed men gedacht geschreven over de middengolf en hem een audio mp3 bestand gestuurd van hoe hard Radio Caroline 648 AM hier doorkomt in Oost Vlaanderen met 1 kw vanuit de UK. En eerder schreef ik hem dat hij me zeker géén DAB + radio ontvanger door de strot gaat duwen als ooit de FM band gesloten word voor de VRT en co. Die mail zal ook al vast wel in de vuilbak liggen digitaal dan haha ?

Die gast blijven lastig vallen zeg ik ze daar hebben ze toch zelf voor gekozen ook al zonder onze hulp en liegen ze als de beste en beloven ons veel en krijgen we niks dat liedje kennen wel allemaal toch al lang maar ze nie gerust laten of het al dan niet helpt maakt niks uit. Ge moet ze gebruiken als p*s p**l haha

luce
luce
11 december 2017 - 11:59 11:59

Gatz vertrappelt het kleine, het volkse, het lokale, het samenwerken van vrijwilligers,het nabije …
Groot moet het zijn, rijk, commercieël, niet van onderuit komen en vooral niet origineel …
Zo is een echte VLD-er.

Frank Catry
Frank Catry
11 december 2017 - 08:32 08:32

En was het niet dezelfde minister, of noem ik hem beter mini-ster, die nog niet zolang geleden orakelde dat bestaande lokale radio’s voorrang zouden genieten? Mooi pleidooi trouwens beste Victor. Een beetje gelijklopend met wat ik hem heb overgemaakt via zijn kabinetsmedewerker. Maar die vellen papier liggen waarschijnlijk al lang ergens in een papiermand.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x