fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Einde van de folklore op de lokale FM?

‘Echte lokale radio’. Het is misschien een beetje oneerbiedig om daarmee te refereren naar de ‘volkse’ zenders. Maar een café of een omgebouwde garage met enkele buurtbewoners achter de microfoon, in een klein dorp… ergens in Vlaanderen. Het heeft een hoog ‘Man bijt hond’-gehalte. En toch… folklore op FM bestaat echt. Uiteraard hebben zo’n zenders een klein potentieel. Niet elke radio heeft een miljoen mensen onder de antenne wonen. Maar binnen hun gemeenschap hebben die ‘kleintjes’ wel bestaansrecht. Dat hebben ze zelf afgedwongen. In hun dorp zijn dit echte helden.
 
Die zenders, iedereen weet wie ik bedoel, zijn de grootste slachtoffers van de meest recente erkenningsronde voor lokale radio. Nu kerstmis eraan komt stel ik me de emotionele momenten voor die de komende weken beleefd zullen worden in vele radiostudio’s. Hoe is dit toch kunnen gebeuren? Nee, de gebuisden behoren niet tot de Vlaamse elite. En nee, ze zijn zeker niet de betere schrijvers van dossiers. Maar ik vind het verdwijnen van deze radiostations toch iets inhumaan hebben. Er zijn er nu al niet veel meer over. Misschien een tiental, maximum twintig… Het is een uitstervend soort.
 
Je kunt niet verwachten dat een vereniging van goedwillende amateurs op hetzelfde niveau dossiers schrijft als een doorwinterde ondernemer. Dat kon men vooraf ingeschat hebben. Ik hoor de minister nog stoer zeggen dat ‘iedereen gelijke kansen had’. Hij zei ook dat frequenties een schaars goed zijn. Sorry, ik geloof dit niet. Frequenties zijn er uiteraard niet in overvloed. Maar mij maak je niet wijs dat er niet ergens nog iéts kan bedacht worden om deze folklore alsnog in stand te houden. Probeer de tool Free Frequenties van fmscan.org maar eens. Je ontdekt dat in landelijke gebieden echt nog wel wat ruimte te vinden is in die FM-band.
 
Nu de kerstperiode aanbreekt, met als hoofdgedachte toch een boodschap van liefde en vrede, heb ik maar één vraag: ‘Heeft er iemand de politieke moed om dit technisch op te lossen?’. Dit soort lokale zenders wil geen vermogen van twee kilowatt, en nee, ze willen ook geen drie zendmasten. Na meer dan drie decennia willen ze enkel verder gaan met hun hobby, met het liefste wat ze doen in hun leven. Iets waarmee ze andere mensen gelukkig(er) maken. Als het kan liefst met de bestaande apparatuur. Misschien verouderd, maar nog best bruikbaar. Is dat een reden voor een lagere score in hun dossiers?
 
Een topadvocaat inhuren is onbetaalbaar. Maar folklore bescherm je. Folklore is (volks)cultuur. Cultuur heeft een eigen minister. Dezelfde als die van Media. Theater, opera, kunst, orkesten, koren, krijgen er vaak subsidies bovenop. Lokale radiocultuur krijgt een ezelsstamp. Wie zorgt ervoor dat de kleine, gebuisde zenders wel een fijne kerst kunnen beleven? Wie komt met een oplossing? De politieker die de handschoen opneemt, kan er punten mee scoren. Waarom Sven Gatz zelf niet? Enkel echte groten geven toe dat ze ook als eens fouten maken.
 
Niemand zal protesteren als je deze drenkelingen op het droge hijst. Hier is draagvlak voor in de hele radiosector. Ja dat bestaat.

Zeker tijdens de kerstdagen.

Is getekend: Victor Olsen


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Een tijd geleden werden alle middengolfzenders van de VRT uitgezet omdat er te weinig interesse voor
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Ugo, de man van de witte ballonnen Schrijven is leuk. Columns zijn daarbij het summun.
https://youtu.be/tiamaxYJwu0 Ugo De Clerck, eind jaren ’70 een van de pioniers die in Vlaanderen de
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Twee FM-frequenties gereanimeerd in het zuiden van West-VlaanderenWhat's in a name? Zelfs als zeezenders 'radiopiraten'
SpitsFM, dat in de wijde omgeving van Opwijk via diverse frequenties te ontvangen is, draagt
Radiotrams zijn om naar te kijken, niet om naar te luisteren (zelfs niet binnenin)Nieuw (dat

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
HermanluceFrank Catry Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Frank Catry
Gast
Frank Catry

En was het niet dezelfde minister, of noem ik hem beter mini-ster, die nog niet zolang geleden orakelde dat bestaande lokale radio’s voorrang zouden genieten? Mooi pleidooi trouwens beste Victor. Een beetje gelijklopend met wat ik hem heb overgemaakt via zijn kabinetsmedewerker. Maar die vellen papier liggen waarschijnlijk al lang ergens in een papiermand.

luce
Gast
luce

Gatz vertrappelt het kleine, het volkse, het lokale, het samenwerken van vrijwilligers,het nabije …
Groot moet het zijn, rijk, commercieël, niet van onderuit komen en vooral niet origineel …
Zo is een echte VLD-er.

Herman
Gast
Herman

Gatz is ook de man die beweerd dat de AM niet geschikt is om muziek uit te zenden maar alleen spraak , er word al maar dan 75 j en langer muziek uit gezonden op de am of wel de middengolf (wat ik een veel beter woord vind) en hij zegt ook dat er niemand in Vlaanderen ooit een zendvergunning zal krijgen om te gaan uitzenden op de middengolf zoals bij onze Noorderburen of in de Uk en de VS.

Het is van ‘ omdat ik het gezegd heb ‘ en ik hou net niet van moeten wie eigenlijk wel , Meneer Gatz moet aan mij de les niet lezen in wat ik al dan niet mag of zou mogen doen en laten , ik ben heus oud genoeg om daar zelf over te oordelen zoals jullie ook. Ik heb eens goed men gedacht geschreven over de middengolf en hem een audio mp3 bestand gestuurd van hoe hard Radio Caroline 648 AM hier doorkomt in Oost Vlaanderen met 1 kw vanuit de UK. En eerder schreef ik hem dat hij me zeker géén DAB + radio ontvanger door de strot gaat duwen als ooit de FM band gesloten word voor de VRT en co. Die mail zal ook al vast wel in de vuilbak liggen digitaal dan haha ?

Die gast blijven lastig vallen zeg ik ze daar hebben ze toch zelf voor gekozen ook al zonder onze hulp en liegen ze als de beste en beloven ons veel en krijgen we niks dat liedje kennen wel allemaal toch al lang maar ze nie gerust laten of het al dan niet helpt maakt niks uit. Ge moet ze gebruiken als p*s p**l haha

Meer in Opinie
Lokale radio in de Vlaamse pers: meewarigheid eerst

Dit is Radio België – Ici Radio Belgique

Open brief aan Premier Michel

Met de groeten van de minister

Spoedprocedures op komst tegen frequentieplan?

Publieke omroep zendt ‘Radio Caroline’ uit

Sluiten