RadioVisie

  • .
    .

Eerste ‘Top 40 Hitdossier’ op NPO Radio 5

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wat bij de zeezender Veronica startte als de ‘Nationale Zaterdagmiddag Gebeurtenis’, met pioniers als Joost den Draaijer en Lex Harding, evolueerde razendsnel tot een druk beluisterde Top 40-hitlijst. The Beatles, Abba, The Rolling Stones, Harry Styles, Blondie, Davina Michelle en Adèle waren naast hun muziek, ook goed voor vele legendarische momenten. 

Getuigenissen en verhalen die wachtten om met het publiek gedeeld te worden. Bij NPO Radio 5 buigt ‘Mister Top 40’, alias Erik de Zwart zich voortaan elke vrijdagavond (18:00 -20:00 uur) over nummer 1 hits, stijgers en dalers. We luisterden mee. 

Van Suriname tot Schotland

1972 was in vele opzichten een meer dan rumoerig jaar. Het eerste kabinet van Barend Willem Biesheuvel in Nederland struikelde over het te voeren besparings- en loonbeleid. De Olympische Spelen in München werden door een gijzelingsdrama overschaduwd. In de Verenigde Staten brak het Watergate-schandaal uit dat uiteindelijk tot het aftreden van zittend president Nixon zou leiden. 

Geen klassieke aftelling tijdens het eerste uur maar kriskras door elkaar de boeiendste en de spectaculairste noteringen. Een reis die met ‘Chief Of The Apache’ van Old Shatterhand alias de Surinaamse zanger Frank Smit startte. ‘Gypsys Tramps and Thieves’ van Cher en ‘Stay With Me’ van The Faces, inclusief de Schot Rod Stewart onderstreepten de reeds lange staat van dienst van deze nog steeds actieve popsterren.

De aan- en afkondigingen bleven opvallend beperkt maar je als luisteraar telkens wel met een ‘ah ja’ gevoel achterlatend. Nostalgie alom en toch nog voldoende ruimte om dankzij de excellente gids in dit wonderbaarlijke museum herinneringen op te halen.

Anita en Mike

Kwestie van toch enige ‘orde’ te scheppen was het tijd voor de top 10 met de hits in de juiste volgorde, inclusief een leuk verhaal als ‘opener’. De tienjarige Noorse Anita Hegerland, die aan de zijde van Roy Black ‘Schön ist es auf der Welt zu sein’ vertolkte, werd later de echtgenoot van multi-instrumentalist en auteur van het wereldbekende ‘Tubular Bells’ Mike Oldfield. Leuk om te onthouden.

‘Coz I Love You’ van Slade illustreerde het tijdperk van de voorbijsnellende glamrock. Dat één van de leden, Jimmy Lea, achteraf als chauffeur voor bruiloften aan de slag ging, benadrukte de vergankelijkheid van succes. Anders was het gesteld met Mouth & MacNeal. Met ‘How Do You Do’ kreeg het door producer Hans van Hemert opgerichte duo blijvende naam en faam. 

Een mooi slotakkoord ondanks het tweemaal opduiken, telkens rond twintig minuten na het tijdsein, van een promo voor de ‘Avondstart’ en het ‘Top 40 Hitdossier’. Afgezien daarvan bleef het steeds prettig en leerrijk luisteren naar de geslaagde terugkeer van de man die sinds 2006 de zittende voorzitter van de ‘Stichting Top 40’ is. Meer cijferwerk en anekdotes komende vrijdag om 18.00 uur bij NPO Radio 5. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx