RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

1985: Eerste Radio Monique Top 50 in retrojasje (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zaterdag 18 mei 1985 was een belangrijke datum in de geschiedenis van de zeezender Radio Monique. Het station had in het eerste halve jaar van haar bestaan de wind mee. Een maand eerder bijvoorbeeld, was er bij de Nederlandse omroepen een staking rond nieuwe arbeidsvoorwaarden en door de radiostilte op de nationale Hilversumse zenders weken heel wat luisteraars uit naar de 963 AM van Radio Monique.

Het station vanaf zee steeg in populariteit. Op dat moment werd nog gebruik gemaakt van het jinglepakket dat was vervaardigd in de Utrechtse Rosegarden Studio. Daarvoor was de basis eerder, ten tijde van de gelijknamige landpiraat van Nico Volker aka Nico van der Stee, gelegd. Maar op 18 mei werd een mooi nieuw jinglepakket geïntroduceerd. Het was gemaakt door het bekende Haarlemse jinglebedrijf Top Format en het zou tot de laatste dag van Monique, eind 1987, gebruikt worden.

Een enorme tegenvaller was het ongeval dat Maarten de Jong aka Paul Lek (foto onder – vooraan) overkwam toen hij op Bevrijdingsdag 1985 werd afgelost om kort daarna zijn verjaardag aan land te kunnen vieren. Het weer was ongunstig, maar onverwacht diende het bevoorradingsschip zich toch aan. De blijdschap van de DJ rond zijn naderende aflossing was zo groot dat hij in zijn enthousiasme de beperkingen van het zendschip vergat.

Verjaardagsfeestje in ziekenhuis

Tijdens zijn sprint naar het dek lette hij in de deuropening noch op de drempel noch op de deurpost. Hij struikelde, stootte zijn hoofd tot ernstig bloedens toe en brak zijn enkel. Contact met de kustwacht maakte dat een reddingsboot niet hoefde te worden ingezet. Met goede medische aanwijzingen kon de onfortuinlijke DJ alsnog naar de tender worden ‘opgehesen’ om vervolgens zijn verjaardag in het… ziekenhuis te gaan ‘vieren’. De actie ‘Maarten moet beter’ op het radiostation leverde overigens heel wat respons en beterschapskaartjes op!

De programmering werd op 18 mei 1985 spectaculair gewijzigd. Nederland’s bekendste en één van de populairste DJ’s uit de 60’s en 70’s Joost den Draaijer, keerde terug op de radio. Eerst nog alleen op zaterdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur, maar het was de opmaat tot meer verderop dat jaar. De volgende dag was op hetzelfde tijdstip ook Vader Abraham opnieuw te horen. En die zaterdag werd om twaalf uur een eigen hitparade geïntroduceerd. Het kon niet op…

Het tijdsdilemma bleef

De eerste afleveringen van de hitlijst werden door Ad Roberts (foto bovenaan – links) gepresenteerd. Het nieuws werd gelezen door de andere live-dj aan boord van het zendschip Ross Revenge, Nico Stevens. De lijst van 18 mei duurde drie uur en dat was er krap. De week daarna bleek vier uur dan weer wat aan de ruime kant. Het zou in de geschiedenis van de Monique Top 50 een doorlopend dilemma blijven… in drie óf in vier uur.

° Zaterdag 25 juni presenteerde Ferry Eden (foto bovenaan – rechts) de retrolijst in drie uur (12:00-15:00) via FouteMuziekRadio als Radio Monique. Deze Top 50 kan u ook hier downloaden tot en met 30 juni.

Kees Pronk bezocht in 1985 de Ross Revenge. Uit het materiaal dat hij filmde is dit fragment over Radio Monique samengesteld.

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

‘RNI Top 50’ van 22/01/1972 met Ferry Eden

‘Blijft hij of gaat hij weg’, dat was bij Radio Noordzee Internationaal (RNI), begin 1972 Lees verder

‘Mi Amigo Top 50’ met Ferry Eden (audio)

Remake van de lijst van 30 oktober 1976 Zoals wel vaker in de geschiedenis van Lees verder

Ferry Eden met ‘nieuwe’ Mi Amigo Top 50

Zaterdag 25 april op FouteMeziekRadio   Het is lente 1978 op het zendschip MV Mi Amigo in Lees verder

Menuwissel: Ferry Eden presenteert RNI Top 50

Via FouteMuziekRadio is er aanstaande zaterdag 27 juli 2019 voor de afwisseling weer eens een Lees verder

Radio Caroline zoekt 500k voor restauratie Ross Revenge

Radio Caroline moet 500.000 pond vinden om het historische radioschip “definitief en grondig” op te Lees verder

Blad 1556: Studio 100, Mi Amigo Harwich en Nederlandse FM-kavels

• Studio 100: Bourlon gelooft in oplossing voor radiodossier • Harwich: twee dagen zeezenders • Lees verder

Offshore Radio Collection wordt gelanceerd op YouTube (video)

In samenwerking met Ben Meijering kondigt Radio London de start aan van een nieuw YouTube-kanaal.

Van Paradijs naar de hel (audio)

Het verhaal van een beloftevol zeezenderproject dat door de Nederlandse autoriteiten manu militari en in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Eric
Eric
25 juni 2022 - 09:21 09:21

Zoals men zegt, Radio Monique had een mooi jingle pakket.
Ik heb het geluk gehad om, Adje en Ferry te ontmoeten in die tijd.
Het was een hele mooie en leuke trip. Met de Windy. Na 8 uurtjes varen kwamen we aan.
De Dj’s deden alles om ons een leuke dag te laten beleven.
He, we missen jullie enorm

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx