RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Eerste Franstalige impactmeting voor radio- en tv-campagnes

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

AdScan, de studie van IP Belgium in samenwerking met AQRate (kandidaat op de AMMA in de categorie Media Research of the Year), werd maandag 22 maart aan de markt voorgesteld tijdens een webinar gepresenteerd door Marco Marini (head of research) en Delphine Van Kerckhove (sales director IP Belgium). Het onderzoek werd gelanceerd in januari 2020 en meet permanent, het hele jaar lang, de impact van tv- en radiocampagnes in Franstalig België. Dit soort barometers bestaat al enige tijd in Vlaanderen (Diva van Var of MIP van DPG), maar is een première voor het zuidelijke landsgedeelte.   

Voor 2020 werden 86 campagnes geanalyseerd (52 op TV en 34 op de radio) in 17 interviewgolven bij meer dan 300 Franstaligen (18-64) per campagne. De vragenlijst herneemt begrippen als de naambekendheid van het merk en de campagne, herkenning en toekenning, wat het mogelijk maakt een impactscore toe te kennen aan de campagne. Adscan test ook de perceptie van reclame en de attitude die ze genereert inzake waardering, aanbeveling en aankoopintentie.   

Het onderzoek loopt verder sinds begin dit jaar, à rato van een tiental geteste merken per maand, met net zoals vorig jaar een selectie gebaseerd op representativiteitscriteria voor sectoren actief in elk van beide media, met een grotere proportie spots voor auto’s, bank en verzekeringen en grootdistributie op de radio en FMCG op TV.   

Uit de analyses van 2020 blijkt dat de gemiddelde impactscore 27,6% bedraagt voor televisie en 13,1% voor de radio; deze resultaten sluiten aan bij diegene die in Vlaanderen werden vastgesteld, preciseerde Marco Marini.    Uitgedrukt in geglobaliseerde benchmarks herinnert op de radio 38% van de respondenten zich de spot en 31% kent hem toe aan het juiste merk. Op tv bedragen deze percentages respectievelijk 48% en 55%.  

Het onderzoek maakt het ook mogelijk een ‘uplift index’ op te maken; die wordt berekend door twee groepen individuen te vergelijken: diegenen voor wie de kans klein is dat ze door de spot bereikt werden en diegenen met meer kans dat ze door de spots werden bereikt, omdat ze regelmatige kijkers/luisteraars zijn. Dat blijkt uit de tabellen hierna, respectievelijk voor radio en televisie.

Nog even vermelden dat de rangschikkingen van de meest impactvolle gemeten campagnes overheerst worden door Carglass, Devos Lemmens en Base op de radio. Op tv bestaat de top drie uit Dreft, Nutella en Ferrero Rocher.   

Het volledige onderzoek staat hier. (MM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wallonië: radioreclame zit nog vol stereotypen

In Wallonië worden vrouwen in radiospotjes veel vaker stereotiep voorgesteld dan mannen. Vrouwelijke stereotypen hebben Lees verder

‘Smoorverliefd’ op 1 in ‘Reclamemuziek Top 40 Aller Tijden’ (video)

In het NPO Radio 2-ochtendprogramma ‘Jan-Willem Start Op’ maakte Erik de Zwart vandaag de winnaar van Lees verder

Radioreclame: Nood wordt deugd (audio)

We vallen in herhaling als we stellen dat bijzondere tijden nopen tot bijzondere oplossingen, aansporen Lees verder

Lage Landen: reclamemarkten kregen klappen

De voorbije maanden leefden we plots in een wereld zonder vliegverkeer, zonder files, zonder jengelende Lees verder

Blad 1645: Turkuaz FM, Proximus, Obsolete Sounds

• Wallonië: erkenningsprocedure voor eenzame lokale frequentie • Ook Proximus trekt stekker uit 3G • Lees verder

Wallonië: nieuw beheerscontract RTBF in laatste rechte lijn

De regering van de Federatie Wallonië-Brussel beslist volgende maand over het nieuwe (vijfjaarlijkse) beheerscontract met Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Wallonië: het beste van NRJ nu op het digitale platform van RTBF

De samenwerking mag niet zo verbazen want reclameregie RMB is in beide gevallen de commerciële Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx