fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Eerste exemplaar biografie aan Bart van Gogh overhandigd

Bart! De Van Gogh van de jingles vertelt over 40 jaar radio

Ton Lathouwers, één van de initiatiefnemers van Radio 10, Sky Radio, Radio 538 en Radio Veronica, overhandigde het eerste exemplaar van ‘Bart! De Van Gogh van de jingles’ aan de man waar dit boek over gaat (foto bovenaan). Op het lanceringsevent, gepresenteerd door Robert Daverschot waren veel bekende radio-mannen te gast, naast Ton, ook nog Jeroen van Inkel en Uunco Cerfontaine.

Van Gogh zit veertig jaar in het radio-vak, onder meer als jingle-maker en stem van Sky Radio. Op 18 november verscheen zijn biografie, die de lezer meeneemt in veertig jaar radio-geschiedenis. “Wie jingles zegt, zegt Bart van Gogh. Ook achter de schermen betekende hij veel voor de radio. Veel radiomakers volgden cursussen bij Bart. Ik heb het boek gelezen en genoten van deze spannende geschiedschrijving over zijn leven – en dat van de ontwikkeling van de Nederlandse radio, waarin hij een niet geringe rol speelde”, aldus Lathouwers.

Levend monument van de radio

Het boek vertelt niet alleen over het leven van Bart van Gogh, maar ook over de ontwikkeling van de zeezenders, commerciële radio, jingles en digitale kanalen. De man stapte veertig jaar geleden in het vak en maakte onder meer jingles voor NOS Tour de France, TROS, Radio 2, Sky Radio, Radio 10, Radio Veronica en veel Europese zenders.

Bart van Gogh: “Ik vind het nog steeds een hele eer dat er een boek aan mij gewijd is. Het is een blik achter de schermen geworden, op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Ik hoop dat er nog meer waardering komt voor jingles, die kleine kunststukjes van slechts een paar maten, die zó veelzeggend zijn. Jingles zorgen ervoor dat we een zender herkennen en ze worden soms zelfs herinneringen. Een goede jingle is een oorwurm die je doet terugdenken aan een zender.”

Boek en bijbehorend online magazine

‘Bart! De Van Gogh van de jingles’ is geschreven door journalist en oud RadioVisie-medewerker Jelle Boonstra, die eerder ook ‘Groot in jingles’, over Top Format-oprichter Ren Groot schreef. Boonstra: “Het verhaal over de subcultuur van radio- en jingle-makers was nooit eerder beschreven. Bart van Gogh was een van de gezichten van Top Format en was bijna veertig bezig om de radio het mooiste medium te maken wat er is. Daarom vertellen we de jingle-geschiedenis aan de hand van zijn leven.”

Bij het boek ‘Bart! De Van Gogh van de jingles’ hoort een (gratis) online magazine, met verdiepende audio- en video-content. Dit zogenoemde Bart van Gogh Magazine is gemaakt door journalist Benno Roozen.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Bart van Gogh: ‘Radio overleeft komst podcasts’

‘Maar moet nu wel digitaliseren’ Het einde van de radio is in het verleden al Lees verder

Column Hans Knot – 142 (audio & video)

"Ik doe niet meer mee!" Recent was er nogal wat ophef toen bleek dat ene Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 141 (audio)

Mijmeringen uit 1967 Het is al weer een tijdje geleden dat ik terugkeek naar het Lees verder

Het radiodagboek van 14 november – 317 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 6 november – 309 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Afscheid nemen van Ward Verrijcken (video)

Er zijn geen goede en er zijn geen slechte dagen om te sterven. Al helemaal Lees verder

Het Boekenfeest van Radio 1

Een hele herfstvakantie lang luisteren en lezen Geen Boekenbeurs dit jaar, maar boekenliefhebbers hoeven niet Lees verder

Belgisch Mediahuis neemt Nederlands Sublime over

In Nederland is NRC Media, sinds 2015 eigendom van het Belgische Mediahuis (o.a. De Standaard en Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het activistische radiokantje aan Willy Kuijpers

VS: 103.5 WTOP verdiende het meest

Het is vandaag 19 november… 2003 (audio)

Sluiten