fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Een snotter met een groene fiets en flaporen

Eerst was er de onverwachte dood van Peter Van Dam, waarover vooral de Vlaamse pers zich in absoluut stilzwijgen hulde. Radiocollega Michel Follet zocht er een verklaring voor, waarop die andere oud-collega Luc Van Kappellen zijn visie gaf op het schrijven van Michel. Guy Van Antwerpen (foto) reageert nu op zijn beurt op de ideeën van Luc. Mocht u nu enigszins het noorden en bij uitbreiding ook de andere windstreken kwijt zijn, geen nood, het wordt u allemaal duidelijk als u aan het eind van deze ‘opinie’ bent.

Beste Luc, alles wat je schrijft is zeer juist. Maar, je kan geen appelen met citroenen vergelijken,laat staan conclusies trekken over een bepaalde radiostijl.

Wij kennen mekaar ook van de Pop King in 1973. Jullie waren aan het draaien, inderdaad met de viltjes, de Lenco pick up’s, Rodeck mengpaneel… Ik had nog nooit iemand als Peter en Luc bezig gezien (mijn domein was jeugdclub Tempo), die alles zo konden laten kloppen. Timing, intro’s , platenkeuze, waw.  Ik heb trouwens van u nog les gekregen. Dank zij jullie ben ik later kunnen starten bij de Mi Amigo Drive in  Show. Peter heeft me voor altijd het gevoel laten ontdekken waarom we dj zijn.

Telkens als wij een drive in show hadden afgewerkt, of het nu in Veurne was of Maaseik, alle mensen hadden zich rot geamuseerd. Ik tegen Peter, wat een ambiance. Of er nu tien man was of duizend, maakte niks uit. Altijd in mijn gedachte als ik mijn apparatuur had ingeladen en  naar huis reed, ‘hoe komt het toch dat hij zo geniaal is’.

Maar zoiets heet talent, dat heb je van moeder natuur meegekregen en kan je helaas niet leren. Ik ben later ook een aantal keren meegereden met Peter naar Hilversum. Nooit heb ik hem iets zien voorbereiden tijdens zijn uitzending. Hij had een goedkoop koffertje bij waar wat lp’s en singles inzaten. Zijn platen knalden op Hilversum 3… Het leek allemaal zo makkelijk voor hem. De microfoonschuif ging open en hop, zo simpel maar zo origineel.

Ik wou en zou ook radio maken, maar wist natuurlijk dat ik nooit aan dat niveau kon tippen. Wij hebben samen radio gemaakt in het prille begin van de vrije radio’s,  ik voelde me onwennig als Peter naar mij luisterde. Waarom: ik wist wat hij kon. Maar een paar jaar daarvoor had ik toch ook iemand ontmoet toen wij begonnen in 1980 op Radio Annick.

Ik had net een avontuur achter de rug met Radio Atlantis (niet op de boot maar later in Eeklo). Mijn vriend Serge (Serge Van Gisteren-Haderman) had mij verteld dat in Antwerpen Radio Annick was gestart. Wij hadden al wat dj-ervaring en werden uitgenodigd op een vergadering. Ambras over de muziekstijl, je houdt het niet voor mogelijk. Roepen, tieren mekaar uitschelden. Ik en Serge bezagen mekaar, wat is dat hier?

Er kwam dan nog een snotter op zijn groene fiets aan met flaporen. Die kwam zich ook nog is moeien. Ik vroeg aan Alain (de oprichter toen) wie is dat? Ah dat is Michel. Je moet eens luisteren naar zijn programma en zijn filmmuziek. Hij trok al zo een gezicht, dat is klasse. Zo een stem, je moet luisteren. Ik dan geluisterd en had ook zo een gevoel: waw. Ik wist niet wat ik hoorde. Maar een totaal andere stijl dan Peter.

Wij hadden toen nog slechtere apparatuur om mee te werken. Op elk moment kon de rijkswacht binnenvallen om alles in beslag te nemen. Michel maakte met twee pick-ups , een piepklein mengpaneeltje van bij de Tandy en twee cassetterecorders toch ook leuke en niveau programma’s. Niet van op een schip maar vanuit een geheime garage. Als wij daar een ochtendprogramma deden en iedereen boven ons naar het toilet was geweest, moesten we even naar buiten. We maakten radio, we deden er alles voor.

Maar Michel met zijn eigen keuze van muziek, anders dan de stijl van Peter. Ik wist toen al dat het niet bij een lokale bekendheid ging blijven. Dat bedoel ik dus met appelen en citroenen. Michel is onlangs, in november te gast geweest in mijn programma op Radio Antigoon en het is ook een radiomaker in hart en ziel met maar één bedoeling: mensen laten genieten van de muziek. En ook een egotripper hoor zoals Peter, maar heb je zijn interviews en boeken al is gelezen? Klasse.

Dat bedoel ik dus weer met appelen en citroenen en peren. Mensen met een speciaal talent hebben een bepaalde uitstraling als je er mee spreekt, wel Peter had dat en Michel nog steeds. Het is  inderdaad schande dat een vakman zoals Peter nooit een kans heeft gekregen op de BRT. Maar, die bureaucraten waren toen zo bekrompen dat ze niet moesten weten van de stijl van Peter. Hij was te goed en sommige ambtenaren konden dat waarschijnlijk niet hebben.

Toen wij afgelopen vrijdag een erehaag vormden en een applaus gaven voor Peter… wat een respect, het leek of de tijd even stilstond. Hoe blij wij waren dat we met zo een persoon hebben kunnen samenwerken. Dit moment is voor altijd op mijn netvlies gebrand. De koffer ging dicht, de wagen reed weg en wij bleven verweest achter. Wij bleven nog minuten staan op die sombere grijze vrijdagnamiddag met het besef; ‘nooit meer radio zoals Peter dat kon’.

Stef heeft tijdens de plechtigheid een eerbetoon voorgelezen waar ik nog steeds niet goed van ben. Ik wil besluiten met het volgende: er is  een generatie die zonder dat ze het wisten geschiedenis hebben geschreven. Wees blij dat jij daar ook bij was of nog beter… bent.

Is getekend, Guy Van Antwerpen


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Mil
Mil
17 januari 2018 - 19:11 19:11

Mooi Guy.Ik herinner me nog je platenzaak in Hoboken,draaien samen met Serge op drive in tijdens jaarmarkt.Wat een tijden.Helden waren jullie!Helden zullen jullie blijven!En laat ons eerlijk zijn,radio Annick was een begrip in het Antwerpse! En Alain was ne toffe kerel,vraag me af hoe het met hem gaat nu,want heb hem na Annick nooit meer gehoord.

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
16 januari 2018 - 20:24 20:24

Ook jouw epistel is mooi geschreven, Guy! Met vele waarheden en het siert je dat je over Radio Annick (Antwerpse radio, goeie radio) nog wil vertellen. Blijkbaar heeft Michel Follet, die in het najaar van 1980 debuteerde bij Radio Annick een kort geheugen. In interviews zal je ‘m wel horen vertellen over Radio Stad en later Donna. Maar zijn eerste radioervaring deed hij wel degelijk op bij Radio Annick. Over geruzie welke muziek er op antenne moest komen, weet ik eigenlijk niks. Maar we hebben in ons vrij korte bestaan wel populair geweest. Daarna nam Radio Antigoon voor vele jaren de fakkel over (met Guy Van Antwerpen en Serge van Gisteren en andere dj’s). Getekend: Patrick.

luc van kapellen
luc van kapellen
16 januari 2018 - 09:33 09:33

Je schrijft met emotie Guy, zoals je ook presenteert , ik vind dat mooi. Dat is een stijl , en net zoals Michel een stijl heeft en een radiostem die dankzij zijn begeestering voor radio ook respect afdwingt . Maar zoals je in je eerste woorden schrijft “…geen conclusies trekken over een bepaalde radiostijl” is het dat dus wat Michel aanbrengt en de stijl van de VRT als benchmark wil proclameren , en daarom niet bewust , laat ons zeggen een beetje ongelukkig, Peter wat opzij schuift want zijn stijl kwam voort uit zijn talent. In deze emotionele week waarbij ik ook al die jaren met Peter voorafgaand aan de Popking minutieus herbeleefde als ware het gisteren, kwam zoiets hard aan en vandaar dus mijn betrachting om Michel via de geschiedenisfeiten te laten inzien dat de spontane dj stijl in Vlaanderen weinig kans had na het verdwijnen van de concurrentie voor VRT radio. Maar daarom de facto niet mag aannemen dat Vlaanderen die stijl niet lust. Inderdaad geschiedenis , wel wetende dat we wetten overtraden. Vandaar dus ook de pseudoniemen…dan zouden ze ons niet vinden Of hoe naïef we in de seventies waren…:) Hartelijke groet Guy, van dj to dj .

Bob mertens
Bob mertens
16 januari 2018 - 08:53 08:53

Mooi

Meer in deejays, muziek
Het niet gesproken Radioblad op maandag (video)

Versterking op de MV Mi Amigo (audio)

Het niet gesproken Zondagsblad van de radio

JLB gaat soms naar zee (6)

«Peter moest leven in de muziek en voor publiek»

Het niet gesproken Radioblad op zaterdag (video)

Sluiten