RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

‘Een publieke radiozender op nummer 1 hoort niet’

Qmusic, de nieuwe nummer 1 van Nederland, met dank aan John de Mol

Wat al een paar maanden in de lucht hing is dan nu officieel een feit: Qmusic is de best beluisterde radiozender van Nederland, niet alleen in die o zo belangrijke doelgroep 20-49, maar nu ook op 10+. Natuurlijk roepen ze daar in Amsterdam dat het allemaal hun eigen verdienste is, maar is dat werkelijk zo? Feit is dat de ochtendshow van Marieke & Mattie aanslaat, waarbij met name Marieke een hele grote groep jonge vrouwen weet aan te spreken. Maar wat hebben de directe concurrenten NPO Radio 2 en Radio 538 laten liggen waardoor Q zo kon doorstoten naar de nummer 1 positie?

We mogen inmiddels toch wel concluderen dat de tactiek van Talpa ‘alle ballen op Radio 538’ totaal de verkeerde uitwerking heeft gehad. Hoeveel marketingbudget je ook in één zender pompt, als het product niet goed of niet goed genoeg is dan zorgt het niet voor langdurige groei en dus winst. Je had beter ook veel meer mankracht en marketing in Sky Radio kunnen stoppen zodat je er nóg een geduchte concurrent bij creëert voor Q, want dezelfde doelgroep. 

Nee dat zou dan ten koste gaan van 538 luidt de miscalculatie. Dus niet veel marketingbudget en zéker geen ochtendshow voor Sky. Maar de meest opvallende fout die ze bij Talpa het afgelopen half jaar gemaakt hebben heeft te maken met Radio Veronica, wat indirect ervoor gezorgd heeft dat Qmusic nu kan vlaggen met ‘wij zijn de nummer 1′. Wat ook meteen het ontslag van Marc Adriani rechtvaardigt, zo’n desastreuse inschattingsfout.

Door Rob Stenders weg te halen bij NPO Radio 2 heb je duidelijk hun programmering verzwakt. Zeker als je ziet (hoort) wat de oplossing is die men bedacht om dit verlies op te vangen: de veel te ontoegankelijke en alternatieve Annemieke Schollaardt op de belangrijke uren 12:00-14:00 uur, waar eerst de frivole niets aan de hand jock Gijs Staverman te horen was, die je dan weer op de plek van de toch wat meer inhoudelijke Rob Stenders neerzet. 

Niet slim van de zenderbazen De Vries en Bosman bij NPO Radio 2, maar goed, die vinden het allang best dat ze niet meer de nummer 1 zijn van Nederland. Iets wat ook niet hoort, een publieke radiozender als nummer 1. Het geeft keer op keer maar weer aan dat we in Nederland eigenlijk geen publieke omroep hebben, alleen maar hele en halve commerciële omroep. Dus van dat gezeur zijn ze nu af in het Radiohuis, Jurre kan opgelucht kennismaken met de nieuwe Shula. 

Met opgeheven hoofd in Den Haag vertellen hoe inhoudelijk en inclusief dat NPO Radio 2 toch is en het écht niet om de luistercijfers gaat. Het vertrek van Stenders en het langdurig ziek worden van De Wild heeft de vaste NPO Radio 2 luisteraar natuurlijk ook even in verwarring gebracht en zoekende gemaakt, hoe goed Eddy Keur de vervanging ook gedaan heeft.

Maar wat heeft John de Mol dan te maken met het feit dat Q nu de nieuwe nummer 1 is? Nou behalve denkfout nummer 1 (we zetten alle marketingballen op Radio 538), denkfout 2 (we laten Frank Dane gewoon Edwin Evers nadoen dan komt het goed) is daar ook denkfout 3: we halen Rob Stenders naar Radio Veronica en al zijn luisteraars verhuizen vanzelf mee naar ons. Moet je eens kijken wat dat programma voor een marktaandeel scoort, dat kunnen wij goed gebruiken! 

Nee, wat je op de eerste plaats gedaan hebt is NPO Radio 2 verzwakken waardoor Qmusic vrij spel kreeg. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat Ome John ex 538 baas Dave Minneboo gewoon lachend naar concurrent Q heeft laten overlopen, met alle onderzoeken die door de jaren heen gedaan zijn onder de arm. Minneboo, die opstapte toen hij de bemoeienis met alles van De Mol écht zat was. Iets met Evers die geen vakantie mocht nemen van John en Dave mocht Edwin, de koning van de ochtend, dat gaan vertellen.

Zoals ik hier al eens eerder opschreef bleek uit die onderzoeken gedaan bij 538 naar de concurrentie dat ze bij Qmusic de fout maakten om niet de claim te leggen op de hitmuziek die ze draaien. Wat denk je dat het eerste was wat Dave is gaan doen toen hij verhuisde van de Bergweg naar de Kauwgomballenfabriek? Juist. De Top 40 binnen hengelen en veel meer een claim op de muziek leggen. Bovendien weet Minneboo natuurlijk van alle muziekonderzoeken welke classics goed scoren bij het beoogde 538 publiek, dus hup, allemaal op rotatie.

Geef je Q nou niet te weinig credits voor de verkregen nummer 1 positie? Natuurlijk doen ze een hoop dingen goed. De marketing is consistent, de acties die ze doen doen ze goed, Het Geluid blijft een hit en de programmering is dik in orde. Gewoon netjes blokken van drie uur met niet teveel gedoe na de ochtendshow. Gewoon een stuk beluisterbaarder dan de paniekprogrammering van 538, met om de twee uur iemand anders die nóg beter zijn best gaat doen om het verschil te maken. Een programmering die dan ook naar verluidt op korte termijn (lees november) al aangepast gaat worden.

Het mooiste scenario wat 538 nu op de bühne kan brengen is natuurlijk het volgende: Coen en Sander naar Radio Veronica, op de plek van Wilfred Genee, Frank Dane naar de middag van 538 en Wietze de Jager naar de ochtend. Een deejay minder in de dagprogrammering, gewoon twee blokken van drie uur tussen 10:00 en 16:00 uur. En nu eens ophouden met proberen Q te beconcurreren door hetzelfde te doen: weg met die verrückte toestand, al zeker geen hitlijst meer ermee, stop met de 538 Top 50. 

Het credo in medialand is en was altijd: ‘don’t try to be better, be different!’. Iets wat De Mol maar niet lijkt te begrijpen, uit een soort misplaatste arrogantie denkt hij door hetzelfde te gaan zitten doen op radio of tv de luisteraar en kijker vanzelf voor zijn zender(s) kiest. Maar wie durft hem dat te vertellen?

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Nederland: Qmusic onttroont Radio 2

Qmusic is NPO Radio 2 voorbij in de nieuwe luistercijfers. De zender wint 0,5 procentpunt Lees verder

Luistercijfers Nederland: meer ademruimte voor NPO Radio 2

Geen machtsovername door Qmusic tijdens het tweede luik van de zomer waardoor NPO Radio 2, Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic sluipt nog dichter bij

Geen grote verrassingen bij de luistercijfers voor de maanden juni en juli 2021. NPO Radio Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic nadert

RadioVisie laat zijn licht schijnen over de luistercijfers van het Nederlandse Nationaal Luister Onderzoek over Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x