RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Een (noodzakelijke) wegwijzer in Amerikaanse media

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Loopt u wel eens hopeloos verloren in de Amerikaanse media? Welke bronnen moet je wel of niet vertrouwen? Welke Amerikaanse nieuwsbronnen worden beschouwd als neutraal, links, rechts of zelfs extreemlinks en -rechts? U bent heus niet alleen in die twijfels. Maak nu kennis met Ad Fontes Media.

Het in Denver (Colorado) gevestigde bedrijfje Ad Fontes Media beoordeelt continu meer dan 1.400 Amerikaanse mediabronnen op politieke vooringenomenheid en betrouwbaarheid. ‘Ad Fontes’ is Latijn voor ’terug naar de bron’.

De organisatie werd in 2018 opgericht door Vanessa Otero, een juriste gespecialiseerd in octrooien. Ad Fontes Media vindt zijn oorsprong in haar (intussen stopgezette) blog ‘All Generalizations are False’. Haar ‘Media Bias Chart‘, een tweedimensionale grafische voorstelling van ‘wie is wat’ in de Amerikaanse media, werd in december 2016 – vlak na de verkiezing van Trump tot president – een viraal fenomeen op Imgur.

Ad Fontes Media gebruikt een panel van analisten uit het hele politieke spectrum om artikelen voor de Chart te evalueren, volgens een transparante methodologie. Met de hulp van crowdfunding werd de technologie achter de grafiek verbeterd en werden meer analisten aangetrokken. Otero ziet haar initiatief als een ‘consumentenrapport voor mediabeoordelingen’ en als een ‘anker om politieke polarisatie in de nieuwsmedia tegen te gaan’. Wij zouden dit gewoon ‘mediawijsheid’ noemen.

Via de zoekfunctie kun je snel bronnen opzoeken of eenvoudig onderscheid maken tussen websites, tv/video en audio/podcast. Er worden nog continu nieuwe bronnen toegevoegd, maar de meest relevante en gekende nieuws-, beeld- en audiobronnen worden al geëvalueerd.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Doordenker-2
Doordenker-2
27 december 2022 - 20:17 20:17

Quis custodiet ipsos custodes? (Latijn ‘Wie zal de bewakers zelf bewaken?’)

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx