fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Een nieuw decreet op maat van NRJ?

RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het debat over actuele thema’s uit de wereld van de radio én de media. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam. Hij of zij is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Commissie Media buitenspel

Vorige vrijdag was een… TOPdag voor TOPradio. De onverwachte goedkeuring van de erkenning als derde netwerk, door de Vlaamse regering, werd over het algemeen goed onthaald, en gezien als een terechte beslissing. Er gebeurde echter veel meer, de Vlaamse regering keurde ook voorontwerpen van decreten goed. 

De voorgestelde wijzigingen werden echter niet behandeld in de commissie Media, een publieke bevraging bleek al evenmin nodig. Het valt de laatste tijd op hoe de minister een loopje lijkt te nemen met de commissie en zijn leden. Vorige donderdag nog zei hij niet te weten wat er rond net 3 zou gebeuren, vrijdagmorgen werd TOPradio erkend voor dat derde netwerk. 

Waarom zo’n haast? 

Eén van de voorgestelde wijzigingen in het voorontwerp van decreet is bij verandering van statuten of aandeelhouderstructuren. Vroeger moest hiervoor toestemming worden gevraagd aan de Vlaamse regering. Voortaan moet dat gemeld worden aan de VRM en moet de Vlaamse regering daarna ‘rekening houden met het in stand houden van het pluralisme en de diversiteit in het radiolandschap’. 

De start van NRJ ligt politiek gevoelig. SBS TV werd verkocht aan Telenet, dat is zelf grotendeels in handen van Liberty Media, een Amerikaanse groep. Mediahuis zegt in de persverklaring zelf dat men zich gaat richten op gedrukte media, internet en online video content. 

Nostalgie en S-radio 

Mediahuis spreekt  echter niet over radio, en dan gaat er een alarmbel af. Op de Katwilgweg in Antwerpen lopen ondertussen Franstaligen rond. Marc Vossen (NRJ-Groep) duikt op bij de ronde tafel over DAB+. Heeft de NRJ-groep Nostalgie en Net 1 inmiddels (of binnenkort) volledig in handen? 

Uiteraard zou dit moeilijk te verklaren zijn. Het zou natuurlijk handig zijn als dan wijzigingen van aandeelhouders moeten worden gemeld aan de VRM, en niet langer door de Vlaamse regering moeten worden goedgekeurd. 

SBS en radio

In april 2006 viseerde SBS Belgium plots Donna. Er werden twee studies uitgevoerd om het debat te ’objectiveren’. Het liefst nam de groep zelfs Donna over. Daarna wilde ze een vierde landelijk net met frequenties die uit de voorraad van de VRT zou worden gehaald. Beide scenario’s gingen niet door. Het beleid koos dan voor de ‘de technische opwaardering van de lokale radio’. Ketens waren slecht, netwerkradio´s waren dat niet. Alle goede frequenties in de steden werden voorbehouden voor de nieuwe netwerken, daarvan is netwerk 1 technisch zeker het beste. 

NRJ en faciliteit

Op 15 september 2017 werd S-radio erkend voor netwerk 1. De operatie leek geslaagd, SBS had zijn radio. SBS wou echter geen radio meer, de groep werd verkocht en dat moet vorige zomer ook al zijn geweten. Blijkbaar gaat dan een Franse groep (NRJ) met de beste lokale radiofrequenties lopen. 

De verkoop aan NRJ lijkt nu door de decreetwijziging door de minister te worden gefaciliteerd. Blijkbaar werden daarbij ‘vervelende’ vragen van commissieleden zoals bvb Karin Brouwers, Wilfried Vandaele, Bart Caron of Katia Segers liefst vermeden. Het is nu afwachten of die ‘lastige’ vragen er alsnog komen. 

Nog meer wijzigingen 

Wie aanvraagdossier voor één van de twintig nog niet toegekende kavels indiende, kon dus beter op zijn woorden letten. De recente ontwikkelingen rond Hit! leerden ons al de Latijnse uitdrukking ‘fraus omnia corrumpit” (bedrog doorbreekt alles)’. Dat liegen niet beloond zou mogen worden is daarmee wel duidelijk. 

De wetgeving verandert echter ook. De Vlaamse regering keurde vorige vrijdag eveneens een voorontwerp van decreet goed waardoor nieuw erkende lokale radio’s zich de eerste twee jaren moeten houden aan wat is ingediend in het dossier. Liegen kan binnen bestaande (en behouden) procedure desnoods een vergunning opleveren, je moet echter die leugens ook waar maken. 

Tot na de zomer van 2020

In het voorstel van gewijzigd decreet staat immers dat ‘wijzigingen in de gegevens, vermeld in de offerte …/… pas worden aangebracht na afloop van het tweede volledige kalenderjaar dat volgt op de datum van de erkenning’. Met een te verwachten erkenning in de zomer van dit jaar zullen wijzigingen pas kunnen na de zomer van 2020. 

Lokale controle 

De controle op de kleine lokale sector lijkt daarmee tot in het kleinste detail te moeten worden geregeld, daar waar landelijke radio automatisch werd verlengd, en er schijnbaar toch heel wat geschuif zal worden toegelaten voor de vroegere regionale omroepen en (bepaalde) netwerken. 

Radiomensen vroegen zich immers al geruime tijd af wat er zou gebeuren met een omroep die in Antwerpen met een uitgestraald vermogen van 10 Watt een iets ander programma zou uitzenden. Dat is nu geregeld: voor zo’n doodzonde riskeer je de vergunning kwijt te raken. 

Het is dan ook een veel zwaarder vergrijp dan een complete aandeelhoudersstructuur van een erkend netwerk wijzigen, tenzij je dat zou vergeten te melden aan de VRM. 

° VR-2018-0903-DOC.0232-2BIS-Minidecreet-media-decreet

Is getekend Victor Olsen


Spotlight

Meer over NRJ Vlaanderen

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
NRJ Open Skype en laatste ’30 in 20′ (video)

In 2019 zocht én vond NRJ reeds heel wat jong comedy-talent in de eerste editie Lees verder

Blad 448: VBRO, audiostreaming, NRJ (video)

De wereld draait door, de radio blijft spelen, de berichten gaan continu in snel tempo Lees verder

Franse radiomaker boos op Brusselse zangeres (video)

Cauet op ramkoers met Angèle en omgekeerd Sébastien Jean Maurice Cauet (47) is een fenomeen Lees verder

Blad 428: Leen, NRJ, Noorse Minerva (audio & video)

Joe kon er zelf niks aan doen, het waren zijn bazen die hem vertelden dat Lees verder

Blad 426: Minerva, 854 en NRJ (audio & video)

Corona-virusvrees gesignaleerd op Antwerpen Linkeroever, maar opgelost in Brussel Vlaamse radio voor Lage Landers in Lees verder

France: NRJ grijpt in (video)

Grote verrassing gisteren, maandag 2 maart, toen na de gebruikelijke show ‘C’Cauet’ bij NRJ in Lees verder

Blad 419: Wim, Gemini en Ingeborg (video)

Als u dit leest is het alweer voorbij en we weten dat het goed is Lees verder

Blad 415: Festival, muziek en de ‘thrisis’ (video)

U houdt van zon? Muziek? Zee en zand? Eén weekend in augustus biedt het allemaal.Oude Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in erkenningen, netwerkradio
S-radio: is dat nu van Telenet en/of Mediahuis?

TOPradio likt de wonden, Hit! nog niet uit de ether

Groen licht voor extra capaciteit op DAB+

TOPradio terug op FM: “We hadden dit niet verwacht”

Verrassing: TOPradio krijgt netwerk 3

VRM: geen achterstand in uitreiking zendvergunningen

Sluiten