fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Een kink in de kabel voor Kanaal 10 DVB-T

Klacht Broadcast Partners gegrond, Norkring moet zich regulariseren

Niet naleven van voorwaarden

Het blijft onrustig in de Vlaamse radiowereld, en voor het eerst slaat die onrust ook toe in het digitale landschap. Dat het niet allemaal koek en ei is tussen de operatoren Broadcast Partners, en Norkring was al even gebleken bij de overdracht van het FM-antennepark van de VRT. Het is natuurlijk geen vereiste om beste vrienden te zijn voor zo’n overdracht. Als die overgang echter via procedure gegarandeerd moet worden, dan is het vertrouwen zoek. 

Broadcast Technology & Development (B.T.D.) B.V. (Broadcast Partners) diende op 11 februari 2019 klacht in tegen Norkring België N.V. De klacht gaat over ‘het niet naleven van de voorwaarden en procedure, voor het verkrijgen van een licentie voor het aanbieden van een radio- of televisieomroepnetwerk en de bijhorende zendvergunningen, door het niet (tijdig) in gebruik nemen voor digitale televisie-uitzendingen van pakket 7 (kanaal 10)’. 

In orde stellen tegen 30 september

Kanaal 10 wordt door lokale radio-omroepen wel eens gezien als een mogelijkheid om – via dit DVBT-kanaal – alsnog een plaats te verwerven op DAB+. Dat zou dan een kans zijn voor regionale radio, waardoor de lokale radiosector toch nog zou kunnen deelnemen aan de digitalisering. Of dat effectief ook de bedoeling van Broadcast Partners (B.T.D.) zou zijn is voorlopig niet bekend, in de klacht en het verweer gaat het over nationale capaciteit.    

De VRM heeft de klacht ontvankelijk, én gegrond verklaard. In haar beoordeling stelt de VRM dat er geen ‘gebruik’ was van de licentie voor kanaal 10 vanaf de erkenning in 2009, tot in het begin van 2018 er twee promofilmpjes en een kortfilm kwamen. Dat wordt niet aanvaard als volwaardig omroepprogramma(‘s), en dit op basis van het Mediadecreet. Norkring wordt in gebreke gesteld en dient zich tegen 30 september in orde te stellen. 

VRM volgt de verweerder

Het gaat dan niet enkel om volwaardige omroepprogramma’s, Broadcast Partners (B.T.D.) heeft vastgesteld dat er slechts één kleine testzender in gebruik is genomen (in Sint-Pieters-Leeuw). De VRM vraagt zich af of sprake is van ‘landelijk’ gebruik zonder voorwerp, omdat kanaal 10 niet in gebruik is genomen door Norkring. Uiteraard is dat geen effectief gebruik, de VRM gaat daar echter niet verder op in. 

De Regulator wijst er nochtans op dat de licentie van Norkring zou kunnen worden ingetrokken volgens het Procedurebesluit, doch volgt de verweerder (Norkring) dat dit pas bij herhaaldelijke overtreding zou zijn. Het is opmerkelijk dat de VRM dit slechts als één overtreding ziet, die nu pas werd gemeld. De VRM dient immers ook zelf toezicht te houden op de naleving van het Mediadecreet en deze situatie sleept al aan sedert 2009. Volgens de licentie moest het zenderpark toen uiterlijk binnen de twee jaar in gebruik worden genomen en dat is voor kanaal 10 steeds dode letter gebleven.

Geen onbekenden

Bovendien gaat het niet enkel om het niet-uitzenden, maar eveneens om het niet opstarten van het totale zenderpark. Dat zouden toch al minstens twee verschillende overtredingen moeten zijn. Het eenmalige karakter dat de VRM hanteert lijkt dan toch ver gezocht, gelet ook op een ander argument van Norkring, dat TV Vlaanderen (M7 group) zou nalaten gebruik te maken van kanaal 10, zoals gevraagd.

Beslissingen van de VRM krijgen in de wandelgangen van de radiosector wel eens vaker de bijnaam ‘politiek gekleurd’ te zijn. Of dat zo is laten we in het midden, de overheid heeft alleszins nog niet beslist om kanaal 10 (eventueel) te gebruiken voor DAB+ radio. De participatiemaatschappij Vlaanderen heeft trouwens ook een 25% aandeel in Norkring, onbekend zullen ze dan zeker niet zijn voor elkaar. 

Lopende procedure bij Raad van State

Het wordt waarschijnlijk wachten tot de volgende legislatuur vooraleer er meer duidelijkheid zou komen. Norkring zit natuurlijk ook in een zetel, momenteel hebben ze in feite een monopolie als DAB+ distributeur. Het valt dus te verwachten dat zij zich alsnog zullen regulariseren, zoals door de VRM nu beslist. Dat zou dan kunnen betekenen dat er helemaal niets zou wijzigen en dat lokale radio ‘begraven’ zou worden in analoge radio. Anderzijds is dankzij deze procedure wel de deur geopend voor quasi elke lokale radio om indien nodig verder te procederen tegen Norkring. De VRM aanvaardt immers dat voldoende belang is aangetoond, aangezien kanaal 10 theoretisch inderdaad kan worden omgezet naar vier DAB+ blokken.

Definitief zou die situatie dan ook nog niet zijn, een aantal omroepverenigingen vechten immers de nationale bestemming van kanaal 5a/d, en de toewijzing aan Norking, voor de Raad van State aan. In die zaak zou normaal in het najaar meer nieuws te verwachten te zijn. Wordt dus zeker nog vervolgd. (VO)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Meer over Norkring

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10
Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in
Er zijn nog twee kandidaten in de running voor de overname van het zenderpark van
De private DAB+ operator Norkring herschikt per 1 augustus de capaciteit van zijn Vlaamse commerciële
Bij RadioVisie hebben we heel wat lezers die zich (ook) interesseren voor de technische aspecten
En daarom komen ze volgende maand met een extra app Yesterdayland is niet enkel een
Het heeft zijn tijd geduurd, maar maandag 3 juni kon zenderoperator Norkring nu ook zijn
In het artikel ‘Q-Foute Radio ‘gepromoveerd’ naar Vlaamse DAB+’ vroegen we ons al luidop af

3
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Davy PelemanRudy De SaedeleirDavy Peleman Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Davy Peleman
Lid
Davy Peleman

Kanaal 10 blijkt moeilijk te gaan worden voor lokale radio. Blokken 5A en 5D worden volgepropt met nationale Q producten. Is er dan de mogelijkheid om als lokale radio’s uit te wijken naar vb Blok8A 8B 8C. OK dat is gereserveerd in Frankrijk, maar een lokaal DAB zendertje van 5kw in Buggenhout (het middelpunt van Vlaanderen) moet toch kunnen?
Ander vb: mux 12D lokaal voor Leuven?
Mux 7A lokaal voor Brussel?
Mits afspraken met onze buurlanden moet dat toch kunnen?

Rudy De Saedeleir
Beheerder

Davy, de voorbeelden zijn niet allemaal bruikbaar, maar het principe is wel juist. We deden die oefening eerder al in dit artikel: https://radiovisie.eu/lokale-dab-in-wallonie-welke-lessen-kan-vlaanderen-leren-2/ Op dezelfde manier komt Nederland ook aan 7 lagen, maar geografisch is Nederland (dankzij de Noordzee) sterk bevoordeeld tegenover Vlaanderen, dat geprangd ligt tussen 5 à 6 buren (waarbij ook Wallonië een buur is). Maar om de regionale muxen in Vlaanderen uit te rollen zul je ook altijd minstens twee van de vier muxen in kanaal 10 nodig hebben. Dat ‘moeilijk’ is dus relatief. Er zijn nog mogelijkheden zat in Vlaanderen, het is enkel een kwestie van goede wil. Zoals Wallonië gelukkig wel al aantoonde.

Davy Peleman
Lid
Davy Peleman

Norkring schrijft zelfs letterlijk op hun website dat ze geen tv-uitzendingen aanbieden. Onder de FAQ staat:
“Biedt Norkring België zelf uitzendingen aan?
Neen, Norkring België laat dit over aan haar partner(s).”
einde citaat
https://www.norkring.be/nieuws/faq/

Meer in Actueel
NRJ dringt binnen bij Marathonradio van MNM (video)

Blad 168: Radio 2, Extra Gold, Suisse en MA45 (audio)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (19)

Barry Paf praatte met Willeke Alberti bij 100%NL (audio)

Blad 167: Ferry, Marcel en heel veel City-youngsters

Blad 166: Yasmine, Spotify en MA45 (audio)

Sluiten