Een kerstmis zonder Edwin Evers (video) Radio 538 neemt afscheid van ongeëvenaard radio-icoon

Leestijd: 3 minuten

Vergelijkingen lopen altijd een beetje mank, maar op z’n minst zijn ze toch een indicatie. Pas als je helemaal niks vindt dat gelijkaardig en waardig is, kom je in de problemen. Dat is nu net gebeurd.

Op zoek naar een Vlaamse radiomaker die we op hetzelve niveau kunnen plaatsen als deze Nederlandse 538-dj, kwamen we van een kale reis terug. Dan maar op een andere manier proberen om het belang van die man duidelijk te maken… voor zij die hem niet mochten kennen.


Lees verder onder de advertentie


Overladen met prijzen

Achttien jaar lang presenteerde Edwin Evers Nederlands’ populairste ochtendshow bij Radio 538. De commerciële zender die ook steevast het grootste marktaandeel haalt. In 2006 ontving zowel ‘Evers staat op’ (het programma) als Edwin Evers zelf (de presentator/dj) de ‘Gouden RadioRing’, het radio-equivalent van de ‘Televizierring’.

In 2014 won hij de ‘Marconi Oeuvre Award’, omdat hij volgens de jury “met zijn programma de betekenis van de ochtendradio heeft gedefinieerd”. Dit jaar kreeg hij de oeuvreprijs ‘Gouden Harp 2017’ en werd hij benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’.

Je begrijpt dat we het even moeilijk hebben om een Vlaams equivalent te vinden. Kijken we westwaarts, dan belanden we uiteraard in het Verenigd Koninkrijk en bij BBC Radio 2 ochtendpresentator Chris Evans. Zelfde klasse, zelfde aanhang, zelfde impact. Maar hij hield het geen achttien jaar vol.

Wel gelijk met Evers is het feit dat ze er beiden mee ophouden. Quasi gelijktijdig. Evans gaat op 21 december aanstaande naar Virgin Radio, op dat moment bereidt Radio 538 een uitgebreid afscheid van ‘Evers Staat Op’ voor. De Nederlandse marktleider belooft een feestelijke apotheose.

Met de hulp van Erik de Zwart
 
Dankzij de toewijzing van enkele krachtige FM-frequenties in 1998 namen de mogelijkheden voor Radio 538, om zich als een volwaardige mediaspeler te profileren, flink toe. Directeur Erik de Zwart versterkte daarom zijn dj-team met enkele verrassende en -vooral- ronkende namen. Na discrete en lange onderhandelingen realiseerde hij het onmogelijke.Coryfeeën Jeroen van Inkel en Edwin Evers van Radio 3 bezweken voor het lucratieve commerciële avontuur en starten op 17 april 2000 bij hun nieuwe werkgever. Terwijl ‘Rinkedinkel’ via juridische omwegen relatief snel bij Radio Veronica belandde, werd de 538-ochtend wel een blijvertje. Nou ja, een àbsolùte blijver. 
 
De wereld rond

Het recept waarbij humor, live optredens met bekende artiesten en een verfrissende kijk op de actualiteit de sfeer kleurden, legde geen windeieren. Geïnspireerd door het al eerder met succes beproefde concept van de Amerikaanse dj Scott Shannon en zijn sidekicks bij het New Yorkse Z100 kneedde Edwin Evers het ochtendblok tot een niet te missen vrolijke happening.

De waardering vertaalde zich in knappe luistercijfers en in een aanzienlijke stijging van de reclamecontracten. 

Dankzij de samenwerking met het bekende biermerk Heineken openden ook de poorten van de Olympische Spelen zich voor de met onderscheidingen overladen ploeg.

Sidney, Athene, Turijn, Peking, Londen, Rio, Peongchang… Niemand anders dan deze Hilversumse gedreven ‘globetrotters’ slaagden er in om, ongeacht het tijdstip, de wisselende sfeer na een zoveelste gouden medaille of na het mislopen van het begeerde eremetaal, perfect te verwoorden.

De allerlaatste keer
 
Hoe de finale uitzending van het onder prijzen bedolven gezelschap zal klinken, blijft een vraagteken. De betrokkenen houden hun lippen stevig op elkaar maar wie de gebruikelijke gang van zaken kent, weet vooraf dat er flink zal gelachen en dat er vooral zal gefeest worden.

Samen met talloze voormalige radiocollega’s en met verschillende vedetten belooft de marathon tussen 06:00 en 18:00 uur als een sneltrein voorbij te razen. En wat nadien? Eerst een uitgebreide rustperiode om de batterijen op te laden en dan richting volgende opdracht: de lunch bij de ‘buren’ van Radio 10.

Merci Edwin! 
 
° De aankondiging van het einde voor ‘Evers Staat Op’.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Linde Merckpoel weg bij Studio Brussel (video) Michèle Cuvelier presenteert vanaf 4 februa... "En dan moest ik jou nog iets vertellen: ik ga stoppen met de ochtendshow." Dat maakte Linde Merckpoel vanmorgen bekend op Studio Brussel. Ze neemt eind deze maand na 2,5 jaar afsc...
Het Avondblad van 22 januari Een editie boordevol... winnaars' Het voetbal wint (erbij) En daar is de ‘sjotcast’… Leuk gevonden deze variatie op de... podcast. Voetbalredacteurs Gert Gysen en Guillaume Maebe van Het Nieuwsblad nemen u vanaf...
Radiomaker Frank De Laet overleden (video) Eerste dj zonder stembanden is niet meer Vorig jaar kreeg de Antwerpse radiomaker/presentator Frank De Laet het nieuws te horen dat er kwaadaardige gezwellen waren gevonden op zijn stembanden en strottenhoofd. Het kwam ha...
UK: Chris Evans is weer thuis (video) Maakte gisteren zijn comeback bij Virgin De beste pizza is Italiaans, de betere auto’s zijn Duits, champagne komt uit Frankrijk, tulpen uit Holland en echte radio uit het Verenigd Koninkrijk. Clichés? Misschien, maar u ko...
Het Avondblad van 21 januari (video) Geloof in podcasts, DAB+- op de kabel, AM-fans en Kim... Geloof in de toekomst Podcasts lijken eindelijk door te breken. En dat is het relatief nieuwe contentproductiehuis Becoming niet ontgaan. Ook zij hebben resoluut gekozen voor ee...
Het Avondblad van 18 januari (video) Een nieuwe podcast, een nieuwe radionaam en een 'nieu... Begin van Podvis, einde voor Han Mulder Radio 1 heeft een nieuwe journalistieke podcast: Podvis. Daarin wordt elke keer een bepaald onderwerp uit het nieuws onder de loep g...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Rudi Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Rudi
Gast
Rudi

Een vergelijking maken met Belgische (Vlaamse) radiomakers? In geen honderd jaar…
Edwin Evers is een Dj/presentator, die je met niemand kan vergelijken. Wij hebben hier geen presentatoren die ook maar de helft van zijn niveau kunnen halen, ha, ha, ha vergelijken…

Meer in Actueel
Het Weekendblad van 3 en 4 november (audio)
‘Radio’ maken voor slechts één luisteraar (audio)
BeoutQ zwaar onder vuur
Het Avondblad van 2 november (video)
Nederland telt ‘intro- en outro- seconden’ (video)
Vroeg kerstgeschenk van BBC Radio 2
Sluiten