RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Een halve eeuw ‘American Top 40’

Waar is de tijd dat zowel bij radio- als muziekfans de ‘American Top 40’ het ultieme radioprogramma leek? Onbereikbaar, slechts bij hoge uitzondering érgens te beluisteren bij de Europese afdelingen van de legerzenders AFN. Of toegestuurd door een correspondent uit het land van Uncle Sam?

Wat zeldzaam is, is ook bijzonder. Maar niet enkel daarom. De ‘American Top 40’ was ook anders. Het soort programma dat we in de Lage Landen niet kenden. De populairste muziek, de beste jingles, de flitsende aanpak en die fantastische presentator. Inmiddels zijn we een halve eeuw verder…

De magie is grotendeels weg. De muziek is anders en minder alles bepalend voor de jeugd. Ook de radio zelf is zijn grote voortrekkersrol kwijtgespeeld. En wie dat wil kan tegenwoordig de ‘American Top 40’ overal horen. Wereldwijd, tot bij je thuis in de badkamer. Zonder veel moeite te doen. De allereerste dj van die lijst is – helaas – niet meer, want Casey Kasem stierf in 2014.

Voorzichtige start

Dit weekend is het vijftig jaar geleden dat de eerste editie werd uitgezonden. Casey Kasem besloot in 1970 om de veertig genummerde platen te voorzien van feitjes over de artiesten, gebaseerd op ‘Who’s who in Pop music’, dat hij uit de vuilnisbak gevist had. De formule bleek een succes, tot op de dag van vandaag wordt die wereldwijd gekopieerd. De ‘American Top 40’ was niet de eerste hitlijst die werd uitgezonden. Al in de fifties zonden Amerikaanse radiostations de veertig meest populaire platen uit.

De samenstelling varieerde van de best verkochte tot de meest gekozen nummers in jukeboxen.De eerste ‘American Top 40’ was op slechts negen radiostations te horen. De show werd van tevoren opgenomen, in mono. Maar dat zal weinig luisteraars opgevallen zijn omdat de meeste popstations destijds nog op middengolf uitzonden. Pas in 1973 werden de hitlijst  in stereo opgenomen.

De distributie gebeurde in de eerste jaren op… vinylplaat. Hierdoor was de informatie waarop de lijst gebaseerd was reeds drie weken oud op het moment van uitzending. De allereerste nummer 1 was ‘Mama Told Me Not To Come’ van Three Dog Night.

De opvolger(s)

In de loop der jaren werd de interesse voor de show steeds groter, waardoor het aantal deelnemende radiostations toenam tot ruim honderd. Eind jaren ’80 werd Kasem aan de kant geschoven als presentator van zijn ‘kindje’ en vervangen door Terry Ingstad, alias Shadoe Stevens. Omdat de luistercijfers tegenvielen, kwam er in januari 1995 een einde aan de originele ‘American Top 40’. Drie jaar later wist Kasem de rechten voor het merk ‘American Top 40’ in handen te krijgen en blies hij de lijst nieuw leven in. Eind 2003 kondigde de presentator zijn afscheid aan.

In het weekend van 3 januari 2004 telde hij voor het laatst de lijst af van 40 naar 1 en sloot hij definitief af met zijn vaste uitspraak “Keep your feet on the ground, and keep reaching for the stars.” Hij overleed in 2014.Ryan Seacrest volgde Kasem op en ruim zestien jaar later presenteert hij de lijst nog steeds. De ‘American Top 40’ is tegenwoordig via ruim vierhonderd radiostations wereldwijd te beluisteren, waaronder driehonderdveertig zenders in de Verenigde Staten zelf…

Heynen

Een heel jaar terugblikken

Vanaf dit weekend wordt het jubileum van de ‘American Top 40’ een jaar lang herdacht. Telkens zal er worden teruggeblikt op een historisch moment tijdens ‘AT40 Rewind’. Zo zullen er interviews, die Casey Kasem eerder met artiesten had, opnieuw worden uitgezonden. Daarnaast wort met hen teruggeblikt op hun favoriete moment uit de lijst. (Bron: radio.nl)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx