fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis – 1 (video)

Het Parool schreef ‘Een saluut aan de radiotechnicus

In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw bestaat neemt Hans Knot je mee, in een nieuwe meerdelige reeks die enkele bijzondere facetten van die unieke geschiedenis opnieuw belicht. In dit eerste deel wordt het jaar 1951 opnieuw onder de loep genomen.

Een saluut aan de radiotechnicus

Er was nog geen televisie in ons land, hoewel het er aan stond te komen. In de oorlog had het merendeel van de eigenaars hun radiotoestel ingeleverd in opdracht van de bezetter. Na de bevrijding kwam met mondjesmaat ‘de radio’ weer in de huiskamer terug.

Uit het legaat ‘Mans’, dat ter beschikking werd gesteld aan het archief van Freewave Nostalgie, kwam recent een groot aantal edities van ‘Technische Mededelingen’, een uitgave van de Technische Dienst van de N.R.U., tevoorschijn. De afkorting stond destijds voor de Nederlandse Radio Unie.

‘Lijnreportage’ vanuit het Scheveningse Kürhaus in 1935

Nu Philips jubileert is het moment gekomen voor een saluut aan de radiotechnicus. De technicus in de industrie, welke overal ter wereld de bakermat is geweest van de radio-omroep, de technicus in de radio-omroep zelf, de technicus in de radiohandel, die bij het publiek thuis het radiotoestel in orde houdt. Deze technici, de zorgzame vaders van alle radio-omroepactiviteit, zijn meestal anonieme mensen.

Een enkele keer leert men hun namen bij de opgave van een radioprogramma. Dan gaat het om studiotechnici, die een onmogelijk te negeren, technisch-artistiek aandeel in de uitzending hebben gehad. Maar heel vaak wordt ook dit vergeten, omdat het publiek, die grote en dikwijls onverschillige consument van omroep-ideeën en -klanken, alleen maar belangstelling heeft voor de ‘sterren’: de stemmen der acteurs, de orkestleiders en orkesten, de vertrouwde omroepers en omroepsters, de reporters, rubrieksprekers en komieken.

Toch is het goed te bedenken, dat iedere stap, die het radioprogramma (sedert Philips het experimentele basis begon en bijvoorbeeld de eerste uitzendingen van het Concertgebouworkest organiseerde) vooruit heeft gemaakt, aan de onderzoekende geesten en uitvoerende activiteiten van de technici te danken is geweest. Dat ieder artistiek idee in het radioprogramma door de verwezenlijking van een technisch idee vooraf wordt gegaan. 

Dat in de eenzame zendergebouwen van Lopik de technici het laatste woord over de uitzendingen spreken. Dat in de studio’s, de reportage-auto’s, aan de lijnverbindingen en controle apparaten, de technici hun artistieke collega’s het werken mogelijk maken. Dat in de huiskamers, waar het radiogeluid, die vertrouwde metgezel, plotseling uitvalt, de haastig opgeroepen technicus de belangrijkste man wordt geacht.

Voor de radio-consumptie door het publiek zwoegen technici – van geleerden tot monteurs – dag en nacht. Voor vele radioprogramma’s zijn zij het eerst en nog het laatste ter plaatse. Kalme, exacte, handvaardige mensen. Plichtsgetrouw en bescheiden, maar niet minder dan welke artistieke microfoonfavoriet ook bezeten door de grote, in het hart brandende en zich steeds verder ontwikkelende idee der draadloze communicatie. Daarom een saluut aan de anonieme radiotechnicus. (Hans Knot)


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Een geschiedenis van '100 Jaar Nederlandse radio' in veel podcast-delenOok in de media is het
Op zondag gaan we (voor het laatst fotobewijs) naar het Flageygebouw in Elsene'Podfathergear'. Het is
Een speciale editie het Het Blad in Het blad (een 3 om 4 dus) Waar
Omdat ook zenders ofwel met verouderde systemen werken, dan wel verslijten, worden ze niet alleen
De impact van slimme spraakassistenten en luidsprekers biedt een grote opportuniteit aan radio. In dit
Liefde voor schepen met zendmasten en zelf wonen op een boot (maar ultieme droom bijna
Niet enkel het oor wil wat, het oog maakt het zoveel imposanter Na de 'huisruil'
Het is een open deur die al iets te vaak is ingetrapt: DAB+ is slechts

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Retro-interview: Evert Venema (audio)

Hallo. Dit is de V.O.O. Mijn naam is Rob Out (audio)

Retro-interview: Johan Henneman (audio)

Hallo.Dit is de V.O.O. met veel ‘Alarmschijven’ – 1 (audio)

Retro-interview: Luc Degroot (audio)

Retro-interview: Danny Debruyn (audio)

Sluiten