RadioVisie

  • .
    .

Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis – 8

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw bestaat neemt Hans Knot je mee, in een meerdelige reeks die enkele bijzondere facetten van die unieke geschiedenis opnieuw belicht. In dit achtste deel wordt de allereerste krantenadvertentie voor het medium radio belicht.

Blijft de vraag: ‘Hoeveel waren het er?’

Omdat we nog steeds middenin in een vakantieperiode zitten en uitgebreide verhalen lezen dan niet echt aan de orde is, neem ik je vandaag heel kort mee naar de begindagen van de radio, in november 1919. De zoektocht in de archieven duurde voor deze aflevering aanzienlijk langer dan voor de andere verhalen, maar het leverde wel twee mooie documenten op. Eéntje kan je laten zien.

In 1919, het eerste jaar in de Nederlandse radiogeschiedenis, doken reeds advertenties op in de kranten waarin proefprogramma’s werden aangekondigd die – zo stelde men toen – in heel het land zouden kunnen worden gehoord, mits men in het bezit was van een eenvoudige radio-ontvanger. Uiteraard blijft de vraag hoeveel bezitters van een dergelijk toestel er al waren in november 1919 en of de ontvangst echt gegarandeerd was.

Een paar dagen nadat deze advertentie was geplaatst in de Nieuwe Rotterdamsche Courant, was er andermaal een aankondiging terug te vinden. Daarin werden onder meer de vele inzenders bedankt. Zij hadden gereageerd op de goede ontvangst van ‘radio-telefonische muziek’. De reacties waren uit diverse steden van het land gekomen. Vervolgens werd het adres gegeven waar men informatie kon verkrijgen over de levering van ontvangtoestellen, versterkers, telefonie zendstations…  


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx