RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Edwin Evers naar Radio Veronica?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De recente euforie rond de viering van zestig jaar Radio Veronica veranderde de voorbije weken in kommer en kwel. Eigenaar Talpa Networks incasseerde rake financiële klappen door de pandemie waardoor heel wat herstructureringen zich opdrongen. Veel medewerkers werden zonder pardon aan de deur gezet. En Giel Beelen keerde terug naar het vertrouwde nest in het Hilversumse Mediapark. Problemen dus voor Veronica-directeur Niels van Baarlen, die tegen de loodzware opdracht aankeek om een geschikte vervanger voor de namiddagshow te vinden. Volgens de laatste geruchten zou een oplossing in de maak zijn. 

Een terugblik. Twintig jaar geleden opende het toenmalige opperhoofd van Radio 538, Erik de Zwart, de frontale aanval op de concurrentie door twee zwaargewichten aan te werven. Jeroen van Inkel en de rijzende ochtendster Edwin Evers, die als opvolger van The Breakfast Club met Jeanne Kooymans en Peter van Bruggen Radio 3 op sleeptouw nam waardoor de luistercijfers spectaculair stegen. Zijn komst was de start van een gouden tijdperk waardoor de commerciële zender boven alles en iedereen uitsteeg om marktleider te worden. Een hoogtepunt in de vrij jonge geschiedenis van wat ooit, onder aanvoering van Lex Harding, op een donkere winterdag in december 1992 via de kabel was begonnen. 

De leegte

Groot was dan ook de verslagenheid toen op 21 december 2018, na een onaantastbare heerschappij van ruim 21 jaar met dagelijks 1,61 miljoen luisteraars, het doek viel over de meest prestigieuze en – vooral – zeer geliefde ochtendshow van Edwin Evers. Tranen alom in het bijzijn van premier Mark Rutte en mediamagnaat John de Mol. Deze laatste besefte meteen dat niets meer hetzelfde zou zijn. Zelfs de vervanging door Frank Dane, de broer van Robert Jensen, kon het vrolijke gevoel van weleer niet terug brengen.

Terwijl de bejubelde en inmiddels met prijzen overladen presentator even in de luwte schuilde, trokken zijn sidekicks Rick Romijn en Niels van Baarlen naar het slabakkende Radio Veronica, waar het format van 80’s en 90’s pop en rock niet echt het verhoopte resultaat opleverde. Zelfs de aanwerving van meer ronkende namen leverde nauwelijks beterschap op. Het werd nog erger toen corona toesloeg. 

Terwijl NPO Radio 2 volop profiteerde om z’n koppositie te kapitaliseren, beleefden de stations van Talpa Networks ronduit beroerde tijden. Covid-19 spaarde niets of niemand, met alle nare maatregelen van dien. Lockdown en social distancing ontwrichtten het dagelijkse leven en leidden tot sterk teruglopende inkomsten. Martijn Muijs werd bij Radio Veronica, in afwachting van de komst van Veronica Inside met Wilfred Guinee en zijn team, naar het ochtendblok overgeheveld. Volgens de laatste informatie werd geprobeerd – achter de schermen – om de voormalige koning van de ontbijtradio met een aanlokkelijk voorstel aan te trekken. 

Edwin Evers terug op de radio? In de namiddag? Dit zou wel eens dé stap naar de redding van een zinkend schip kunnen betekenen. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx