RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

EBU: Vertrouwen in openbare omroep neemt toe

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De European Broadcasting Union (EBU) onderzoekt met een zekere regelmaat het vertrouwen dat luisteraars, kijkers en surfers (nog) stellen in de media. Hun bevindingen worden neergeschreven in de rapporten ‘Trust in Media’. Onlangs is een nieuwe publicatie verschenen die twee niet geheel onverwachte tendenzen laat zien.

Enerzijds neemt het verschil tussen traditionele en online media alsmaar toe, terwijl het vertrouwen in de ‘klassieke’  radio en televisie groter wordt, de openbare omroepen op kop. In heel Europa worden die als het meest betrouwbaar bestempeld.

David Fernandez Quijada, Head of EBU’s Media Intelligence Service: “Het is nu meer dan ooit belangrijk dat we kunnen rekenen op onafhankelijke en waardevolle berichtgeving. Deze resultaten tonen duidelijk aan dat mensen echt wel weten op welke kanalen ze kunnen vertrouwen – en op welke niet – voor belangrijke informatie.”

Anderzijds slagen sociale media er niet in om het etiket ‘onbetrouwbaar’ van zich af te schudden. Liefst 85% in de reacties over alle landen, geeft dit aan. In corona-tijden werd dit extra duidelijk. Iets minder dan de helft (47%) gaat op zoek naar informatie over Covid-19 via de sociale media, maar 86% vindt die info niet echt betrouwbaar.

De EBU merkt verder ook op dat de sociale media blijvend af te rekenen hebben met een gebrek aan vertrouwen. Het vertrouwen in het internet zakte de voorbije vijf jaar met 91% in de bevraagde landen. Helemaal anders is het bij de traditionele media die onveranderd als wél betrouwbaar worden aanzien. (Bron: Var)

° Het complete rapport vind je hier.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx