RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

EBU scande de ether: 12.044 radiomerken in 56 landen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De 56 landen van de European Broadcasting Union (EBU) zijn samen goed voor 12.044 unieke lineaire radiodiensten via de ether. 11.419 radiodiensten zenden analoog uit (AM/FM) en 1.926 digitaal (DAB+/DAB/DRM).

De 56 landen die deel uitmaken van de EBU bevinden zich in Europa en Noord-Afrika. Samen is dat een regio met meer dan 1 miljard mensen. De 12.044 getelde radiodiensten opereren elk onder hun eigen merk, onafhankelijk van het aantal frequenties of zenders. 95 procent van alle radiodiensten zenden uit in FM, waardoor die band veruit de meest dominante blijft. 16 procent van de radiodiensten is in de digitale ether te beluisteren.

Het beeld op het terrein is uiteraard heel divers. Vooral in Zuid-Europa zit de FM-band meer dan overvol, Algerije is het enige land dat nog steeds een monopolie kent voor openbare radio, Noorwegen is voorlopig dan weer het enige land dat (landelijke) analoge FM-radio stopzette. Hoewel sommige landen nog steeds nieuwe FM-licenties verlenen, stelt de EBU echter vast dat het totale aantal diensten in de FM-band voor het eerst afneemt.

De toekomst ziet er helemaal donker uit voor de midden- en langegolf. Op de middengolf blijven in 37 EBU-landen nog 203 stations over. Er zijn al 19 landen zonder middengolfdiensten. Het Verenigd Koninkrijk telt in die band nog steeds 69 diensten. Dat is bijna evenveel als de 74 MW-diensten in alle 27 landen van de Europese Unie samen.

Er zijn nog slechts 12 radiodiensten beschikbaar in de langegolf, tegenover 21 in 2017 en 18 in 2019. Die zijn afkomstig uit 10 landen (Algerije en IJsland hebben elk nog twee actieve LW-zenders). De LW-band wordt alleen gebruikt voor radio in regio 1 van de ITU. Daarnaast wordt de langegolf enkel nog gebruikt in Mongolië en Turkmenistan.

Dit zal u niet verbazen: de digitale radio-omroepnetwerken zijn de snelst groeiende. In 2021 werden 1.926 verschillende diensten geïdentificeerd, een stijging van 23 procent in slechts twee jaar en zonder tekenen van vertraging op korte termijn. 1.697 stations zenden uit in DAB+, 265 in DAB (enkele tientallen stations zenden zowel in DAB als DAB+ uit, maar worden slechts één keer geteld). Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 80 procent van de nog bestaande DAB-stations.

En hoe zit het met de internationale radio? Er komen in de EBU-zone steeds meer kortegolfdiensten (momenteel 135), maar vaak tegen hoge kosten. Grote, bekende omroepen keren zich af van de SW-band, omdat die steeds meer wordt overgenomen door religieuze en andere nichediensten. DRM wordt in Europa tot nu toe niet omarmd als een levensvatbaar digitaal alternatief voor kortegolf. Er zijn binnen de EBU welgeteld vier stations die uitzenden in DRM.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx