RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

EBU: radio blijft lichtjes achteruitgaan

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De EBU publiceerde zijn Audience Trends Radio 2021, een Europese samenvatting van alle nationale luistercijfers. Daaruit blijkt dat zowel de luisterduur als het luisterbereik voor het vijfde jaar op rij lichtjes blijven afnemen.

De dagelijkse luistertijd bedroeg in 2020 2u 18m, 11 minuten minder dan 5 jaar geleden. Bij de jongeren (15-24) bedroeg de dagelijkse luistertijd op 1u 21m, 17 minuten lager dan 5 jaar geleden. Onder jongeren waren er in 2020 15 markten met een gemiddelde dagelijkse luistertijd van minder dan anderhalf uur, 4 markten meer dan 5 jaar geleden.

Radio blijft echter een enorm populair medium. Het wekelijkse bereik bedroeg in 2020 84,3 procent, een daling van 2,3 procentpunt ten opzichte van 5 jaar geleden. Bij jongeren was de daling sterker, het weekbereik zakte in 2020 naar 78,7 procent, 4,9 procentpunt minder dan 5 jaar geleden. Onder jongeren waren er in 2020 14 markten met een gemiddeld wekelijks bereik van minder dan 80 procent, vergeleken met slechts 7 markten 5 jaar geleden.

Ook het wekelijkse bereik van de publieke omroepen neemt af, in lijn met de algemene daling van radio. Publieke radio-omroepen bereikten in 2020 wekelijks nog 44,9 procent, een daling van 3,2 procentpunt ten opzichte van 5 jaar geleden.

Ook hier was de daling bij jongeren iets sterker. Het wekelijkse bereik van openbare radio bij jongeren stond in 2020 op 30,3 procent, 4,2 procentpunt minder dan 5 jaar geleden. Onder jongeren waren er 15 markten met een gemiddeld wekelijks bereik van minder dan 30 procent, 3 markten meer dan 5 jaar geleden.

Als je kijkt naar het marktaandeel, dan blijven de cijfers voor de publieke omroepen op lange termijn stabiel. Onder jongeren lijkt het marktaandeel zelfs iets toe te nemen. Het dagelijkse marktaandeel van de publieke omroepen in de EBU bedroeg 39,8 procent in 2020, een daling van 0,2 procentpunt ten opzichte van 5 jaar geleden.

Onder jongeren bedroeg het dagelijkse marktaandeel van publieke omroepen 26,7 procent in 2020, een stijging van 2,6 procentpunt ten opzichte van 5 jaar geleden. Hoewel de radiomarkt in het algemeen aan het krimpen is, suggereert de stabiele prestatie van de openbare omroepen dat zij hun publiek beter weten vast te houden dan hun concurrenten.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

EBU: Vertrouwen in openbare omroep neemt toe

De European Broadcasting Union (EBU) onderzoekt met een zekere regelmaat het vertrouwen dat luisteraars, kijkers en Lees verder

EBU: Al 1.697 radiostations in DAB(+)

In Europa en Noord-Afrika - het werkgebied van de EBU (European Broadcasting Union) - zijn Lees verder

EBU scande de ether: 12.044 radiomerken in 56 landen

De 56 landen van de European Broadcasting Union (EBU) zijn samen goed voor 12.044 unieke Lees verder

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970 Meer dan een halve eeuw Lees verder

Is Stationhead de (zoveelste) toekomst van radio?

We hadden het de laatste tijd al vaker over de snel oprukkende social audio-apps, als Lees verder

UK: BBC Radio 2 herdacht de Britse zeezenders (audio)

Lang voor de Britse mediaregulator Ofcom de deuren opende naar een meer pluralistisch radiolandschap, moest Lees verder

Qmusic: coronagewijs aanschuiven (fotoreeks)

Met de trein zou je er al zijn… en dat klopte. Ik reis nu eenmaal Lees verder

UK: Bilsdale-zendmast zwaar beschadigd door brand

In het noorden van Engeland raakte een voor de regio belangrijke radio- en tv-mast dinsdag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx