fbpx

RadioVisie

  • .
    .

EBU: Al 1.697 radiostations in DAB(+)

In Europa en Noord-Afrika – het werkgebied van de EBU (European Broadcasting Union) – zijn nu 1.697 radiostations actief via DAB(+), verdeeld over 31 markten. Dat zijn er 131 (of 8,4 procent) meer dan een jaar geleden. De cijfers staan in het nieuwe EBU-rapport Market Insights Digital Radio 2020.

Het gaat om 356 stations met landelijke dekking, 680 regionale radiostations en 661 lokale radio’s. 393 stations zijn publieke omroepen, 1.133 zijn commerciële omroepen en de overige 171 zijn niet-commerciële private initiatieven (o.m. religieuze omroepen, community- of studentenradio’s en andere non-profits). 1.153 radiostations zenden ook uit via FM (simulcast), de overige 544 zijn exclusief digitaal. De sterkste groeiers in 2019 zijn Frankrijk, Italië en Polen.

Opmerkelijk is dat het aantal publieke omroepen lichtjes terugloopt (van 395 naar 393, omdat de Zweedse publieke omroep enkele producten stopzette). Er kwamen in 2019 17 stations bij met een landelijke dekking, 77 met regionale dekking en 37 lokale radio’s. Het aantal stations met simulcast (zowel FM als DAB+) steeg met 86, de exclusief digitale stations namen met 45 stuks toe.

Bij de verdeling in genres wijzigt niets. 63 procent van de stations heeft een louter muziekformat. 14 procent heeft een ‘generalistisch’ profiel. Andere stations zijn voor minderheden (5 procent), religie (5 procent), nieuws en actualiteit (4 procent), cultureel (3 procent). Sportzenders, kinderzenders en een categorie ‘entertainment’ zijn elk goed voor 1 procent.

Bij de digital-only stations ligt het aantal met een muziekformat zelfs op 70 procent. Het zijn in hoofdzaak de commerciële stations die opteren voor muziekproducten (79 procent). In twee jaar tijd groeide het aantal exclusief digitale producten met 15%. De meeste nieuwe diensten zijn lokaal, maar naar verhouding bieden landelijke zenders meer digital-only diensten aan.

1.414 stations zenden enkel uit in DAB+ (gestegen van 1.278 stations) en 258 enkel in de oude DAB (gedaald van 262). Er zijn ook nog 25 stations (eentje minder dan vorig jaar) die tegelijk uitzenden in beide standaarden. Op dit moment zijn er in Europa nog steeds vijf landen waar de oude DAB-standaard actief blijft. Roemenië en Spanje hebben officieel enkel DAB (in Spanje zijn er intussen meerdere DAB+-piraten, maar die tellen hier uiteraard niet mee), in Groot-Brittannië, Ierland en Zweden heb je zowel DAB als DAB+.

Voor de duidelijkheid: deze cijfers houden geen rekening met de andere regio’s in de wereld waar DAB+ intussen ook actief is (Australië, Midden-Oosten, Zuid-Oost Azië, Zuid-Afrika).

Het volledige rapport kun je hier downloaden (u moet zich wel eerst registreren).


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Al 1.566 DAB(+) radiostations in Europa

In Europa zijn momenteel 1.566 radiostations actief op DAB+ en in mindere mate de oude Lees verder

Het radiodagboek van 13 juli – 195 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Duitsland: grote kanonnen zwichten voor DAB+

We schreven eerder deze week al dat in oktober in Duitsland de belangrijke tweede federale Lees verder

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven? We zitten midden in ‘De Week van de Lees verder

Duitsland: tweede federale mux start in oktober

Het tweede Duitse landelijke DAB+ netwerk, “2. DAB+ Bundesmux”, zal begin oktober eindelijk officieel van Lees verder

UK: regering schuift analoge switch-off op de lange baan

De Britse regering van premier Boris Johnson heeft de licenties voor analoge radiostations met nog Lees verder

Minister Dalle houdt Zoom-sessie met lokale radiosector

Tijdens de coronacrisis hebben de Vlaamse mediabedrijven meer dan ooit een verbindende en maatschappelijke rol Lees verder

Blad 531: Muziek, A.J. en Bruzz (audio)

Echte zoektocht naar een lied, of zomaar bezigheidstherapie?A.J. Beirens nog één keer in zijn geliefde Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+
RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-08

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-07

Wallonië: DAB+ neemt veelbelovende start

UK: Britten luisteren nu meer DAB(+) dan FM

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-06

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Sluiten