fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

EBU: Al 1.697 radiostations in DAB(+)

In Europa en Noord-Afrika – het werkgebied van de EBU (European Broadcasting Union) – zijn nu 1.697 radiostations actief via DAB(+), verdeeld over 31 markten. Dat zijn er 131 (of 8,4 procent) meer dan een jaar geleden. De cijfers staan in het nieuwe EBU-rapport Market Insights Digital Radio 2020.

Het gaat om 356 stations met landelijke dekking, 680 regionale radiostations en 661 lokale radio’s. 393 stations zijn publieke omroepen, 1.133 zijn commerciële omroepen en de overige 171 zijn niet-commerciële private initiatieven (o.m. religieuze omroepen, community- of studentenradio’s en andere non-profits). 1.153 radiostations zenden ook uit via FM (simulcast), de overige 544 zijn exclusief digitaal. De sterkste groeiers in 2019 zijn Frankrijk, Italië en Polen.

Opmerkelijk is dat het aantal publieke omroepen lichtjes terugloopt (van 395 naar 393, omdat de Zweedse publieke omroep enkele producten stopzette). Er kwamen in 2019 17 stations bij met een landelijke dekking, 77 met regionale dekking en 37 lokale radio’s. Het aantal stations met simulcast (zowel FM als DAB+) steeg met 86, de exclusief digitale stations namen met 45 stuks toe.

Bij de verdeling in genres wijzigt niets. 63 procent van de stations heeft een louter muziekformat. 14 procent heeft een ‘generalistisch’ profiel. Andere stations zijn voor minderheden (5 procent), religie (5 procent), nieuws en actualiteit (4 procent), cultureel (3 procent). Sportzenders, kinderzenders en een categorie ‘entertainment’ zijn elk goed voor 1 procent.

Bij de digital-only stations ligt het aantal met een muziekformat zelfs op 70 procent. Het zijn in hoofdzaak de commerciële stations die opteren voor muziekproducten (79 procent). In twee jaar tijd groeide het aantal exclusief digitale producten met 15%. De meeste nieuwe diensten zijn lokaal, maar naar verhouding bieden landelijke zenders meer digital-only diensten aan.

1.414 stations zenden enkel uit in DAB+ (gestegen van 1.278 stations) en 258 enkel in de oude DAB (gedaald van 262). Er zijn ook nog 25 stations (eentje minder dan vorig jaar) die tegelijk uitzenden in beide standaarden. Op dit moment zijn er in Europa nog steeds vijf landen waar de oude DAB-standaard actief blijft. Roemenië en Spanje hebben officieel enkel DAB (in Spanje zijn er intussen meerdere DAB+-piraten, maar die tellen hier uiteraard niet mee), in Groot-Brittannië, Ierland en Zweden heb je zowel DAB als DAB+.

Voor de duidelijkheid: deze cijfers houden geen rekening met de andere regio’s in de wereld waar DAB+ intussen ook actief is (Australië, Midden-Oosten, Zuid-Oost Azië, Zuid-Afrika).

Het volledige rapport kun je hier downloaden (u moet zich wel eerst registreren).


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Al 1.566 DAB(+) radiostations in Europa

In Europa zijn momenteel 1.566 radiostations actief op DAB+ en in mindere mate de oude Lees verder

RadioVisie sprak met ‘de radio van Yesterdayland’

Muziekfestival verpopte tot nationaal radiostation Zaterdag 21 maart pikte onze redactie het nieuws op van Lees verder

VBRO Evergreen werd Yesterdayland Radio

In volle corona-crisis is deze middag, op de eerste dag van de lente en om Lees verder

UK: Health Info Radio gelanceerd met COVID-19-updates

In het Verenigd Koninkrijk werd vanaf maandagavond “Health Info Radio” uitgerold over een reeks lokale Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-10

Saarland: nog meer problemen voor landelijke mux GatesAir maakt Maxiva-zenders geschikt voor DAB+ Kathrein introduceert Lees verder

Vergelijkende studie DAB+ en internetradio

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

Zwitserland: publieke zender wordt commercieel

Het publieke digitale en Duitstalige Swiss Pop in… Zwitserland wordt verkocht en gaat verder door Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: wie doet de frequentieoefening?

Een onnozele (parlementaire) vraag verdient een onnozel antwoord, moet Vlaams minister van Media Benjamin Dalle Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in dab+
RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-08

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-07

Wallonië: DAB+ neemt veelbelovende start

UK: Britten luisteren nu meer DAB(+) dan FM

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-06

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Sluiten